07 de maig 2007

quatre ratlles sobre una mica de tot

He estat reflexionant sobre alguns esdeveniments que han ocorregut aquest cap de setmana. En primer lloc celebro la victòria del SNP a les eleccions del Parlament d’Escòcia. Crec que es tracta un resultat esperançador pel poble escocès, i demostra que l’ascens de l’independentisme a Escòcia ja és imparable. Tal com ha quedat la distribució electoral, potser no veurem la independència d’Escòcia en els propers quatre anys, però estic segur que la veurem aviat.

A partir d’ara haurem de seguir ben atents i prendre bona nota del que passi a Escòcia en els propers anys. Penso que en podem aprendre molt d’aquest procés de construcció nacional. De moment, els resultats electorals demostren que l’independentisme escocès l’ha encertat amb l’estratègia: un discurs nacional basat en el progrés i el futur més que no pas en la obsessió pel passat i en les essències culturals, i basat en la construcció d’una societat democràtica amb més benestar i millor qualitat de vida pels escocesos. Aquests resultats electorals a Escòcia representen un pas més cap a l’Europa dels pobles lliures.


Als Països Catalans també hi ha hagut esdeveniments dels quals vull fer esment. Per una banda, l’èxit de la manifestació de València per commemorar els 300 anys de la batalla d’Almansa. Per l’altra, l’èxit de participació a la desfilada “Tot Mallorca per la Llengua”. Us ho deia l’altre dia: si entre totes i tots hem guanyat altres cops, entre totes i tots tornarem a vèncer.


A l’Estat Francès, Nicolas Sarkozy ha guanyat les eleccions presidencials franceses. No em fa gens de gràcia que hagi guanyat la dreta francesa però, de totes maneres, una victòria de Bayrou o Royal hauria estat el mateix per nosaltres, els catalans: Catalunya nord sotmesa sota l’Estat centralista Francès, d’una forma més o menys subtil segons la tendència política de cada candidat/a. Recollint les paraules de Joan Fuster quan deia que “el més semblant que hi ha a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres”, podem dir-ne el mateix pel país veí: el més semblant que hi ha a un francès de dretes és un francès d’esquerres.


Acabo aquesta nota parlant d’Esquerra-Viladecavalls. Estic molt animat perquè les trobades de proximitat “Esquerra t’escolta” progressen positivament. Aquest cap de setmana hem pogut escoltar les qüestions de tots aquells veïns i veïnes del Casc Antic, Can Turu i Can Trias que s’han acostat a xerrar amb nosaltres. La setmana que ve conclourem aquest cicle de trobades a la Planassa, Can Corbera i Sant Miquel de Guanteres. Si voleu assistir a alguna d'aquestes trobades, en podeu consultar els horaris aquí. Us hi esperem!