Els que em coneixeu ja sabeu que sóc químic de professió. Davant d’una reacció química, els químics tenim les eines i els coneixements per quantificar els efectes de cadascun dels factors que poden alterar-ne el resultat final. La temperatura, la pressió, la humitat relativa, el pH, la força iònica, l’agitació, la concentració dels reactius emprats... tots aquests factors són quantificables i controlables experimentalment. Amb alteracions petites d’alguns factors experimentals, els químics podem provocar grans canvis en el producte final de la reacció.
A diferència de la química, en la política municipal se’m fa impossible quantificar la contribució dels diversos factors que poden haver influït sobre el resultat final de les eleccions. Per fer-ho necessitaria conèixer els motius reals que han portat a cada persona a votar per una opció concreta o a abstenir-se de votar. Però els vots no van acompanyats de cap raonament que justifiqui l’opció escollida, i el mateix passa amb l’abstenció. Sense aquestes dades objectives, l’únic que puc fer és avaluar els resultats obtinguts i reflexionar sobre possibles factors que, d’una manera o altra, penso que poden haver estat determinants per decidir el vot a Viladecavalls.
Tal com es pot observar al gràfic que he elaborat -i que espero que aquest cop ningú el reprodueixi sense citar-ne
Quins factors podrien explicar aquests resultats? Aquesta és la gran pregunta que fa dies que intento respondre’m. Jo crec que n’hi ha diversos que han pogut influir-hi, uns més que d’altres, però em sembla que tots han tingut la seva contribució en els resultats finals:
1) Signatura del pacte ERC-CiU: La signatura del pacte amb CiU el maig del 2004 va comportar que Esquerra assumís responsabilitats de govern amb les regidories de Participació Ciutadana, Esports, Joventut, Comunicació i Noves Tecnologies i la primera tinència d’alcaldia. La negociació d’aquest pacte va provocar una escissió dins ERC-Viladecavalls, ja que alguns militants i independents partidaris de mantenir-se els 4 anys a l’oposició es van donar de baixa de
Jo crec que, per una banda, la nostra entrada al govern va servir per demostrar la nostra capacitat de treball i gestió municipal, i també va servir per donar-nos a conèixer entre sectors de la població on Esquerra no tenia entrada. Penso que això ens pot haver fet guanyar alguns vots que el 2003 van anar a d’altres opcions. Per altra banda, és lògic pensar que una part dels vots que Esquerra ha perdut respecte el 2003 provenien d’algunes persones que van ser contraries al pacte CiU-ERC i que en aquestes eleccions no ens han votat.
(demà penjaré la segona part d’aquesta anàlisi personal sobre els resultats electorals.)
PS: Fa uns quants dies el meu amic Pere Cardús va escriure un article sobre la complexitat de la política i el fenomen geobotànic. Aprofito per recomanar-vos la seva lectura i per agrair-li les paraules dirigides a la gent d'Esquerra a Viladecavalls.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada