04 de juny 2007

La meva anàlisi postelectoral (primera part)

Fa uns quants dies que no escric res al bloc. Necessitava temps per assimilar els resultats electorals a Viladecavalls. Necessitava temps per reflexionar amb calma sobre els possibles factors que han estat determinants o que, com a mínim, han influït significativament entre els veïns i veïnes de Viladecavalls a l’hora de decidir el seu vot, o de decidir no anar a votar. Simplement, volia fer una anàlisi amb el cap una mica més fred.

Els que em coneixeu ja sabeu que sóc químic de professió. Davant d’una reacció química, els químics tenim les eines i els coneixements per quantificar els efectes de cadascun dels factors que poden alterar-ne el resultat final. La temperatura, la pressió, la humitat relativa, el pH, la força iònica, l’agitació, la concentració dels reactius emprats... tots aquests factors són quantificables i controlables experimentalment. Amb alteracions petites d’alguns factors experimentals, els químics podem provocar grans canvis en el producte final de la reacció.


A diferència de la química, en la política municipal se’m fa impossible quantificar la contribució dels diversos factors que poden haver influït sobre el resultat final de les eleccions. Per fer-ho necessitaria conèixer els motius reals que han portat a cada persona a votar per una opció concreta o a abstenir-se de votar. Però els vots no van acompanyats de cap raonament que justifiqui l’opció escollida, i el mateix passa amb l’abstenció. Sense aquestes dades objectives, l’únic que puc fer és avaluar els resultats obtinguts i reflexionar sobre possibles factors que, d’una manera o altra, penso que poden haver estat determinants per decidir el vot a Viladecavalls.



Tal com es pot observar al gràfic que he elaborat -i que espero que aquest cop ningú el reprodueixi sense citar-ne la font-, Esquerra ha mantingut els dos regidors a l’Ajuntament de Viladecavalls, però ha perdut 148 vots respecte les municipals del 2003. Des del meu punt de vista, aquests resultats no els puc considerar un èxit perquè no s’han assolit les expectatives de creixement electoral que ens havíem fixat com a objectiu. Malgrat això, tampoc els puc qualificar de fracàs ja que hem mantingut la representació municipal que vam obtenir el 2003, superant diversos factors que ens podien causar un cert desgast electoral. En conclusió: els resultats d’ERC-Viladecavalls no han estat un desastre, però la pèrdua de vots marca una tendència preocupant a la qual hem de fer front en els propers quatre anys amb una nova estratègia.


Quins factors podrien explicar aquests resultats? Aquesta és la gran pregunta que fa dies que intento respondre’m. Jo crec que n’hi ha diversos que han pogut influir-hi, uns més que d’altres, però em sembla que tots han tingut la seva contribució en els resultats finals:


1) Signatura del pacte ERC-CiU: La signatura del pacte amb CiU el maig del 2004 va comportar que Esquerra assumís responsabilitats de govern amb les regidories de Participació Ciutadana, Esports, Joventut, Comunicació i Noves Tecnologies i la primera tinència d’alcaldia. La negociació d’aquest pacte va provocar una escissió dins ERC-Viladecavalls, ja que alguns militants i independents partidaris de mantenir-se els 4 anys a l’oposició es van donar de baixa de la Secció Local.


Jo crec que, per una banda, la nostra entrada al govern va servir per demostrar la nostra capacitat de treball i gestió municipal, i també va servir per donar-nos a conèixer entre sectors de la població on Esquerra no tenia entrada. Penso que això ens pot haver fet guanyar alguns vots que el 2003 van anar a d’altres opcions. Per altra banda, és lògic pensar que una part dels vots que Esquerra ha perdut respecte el 2003 provenien d’algunes persones que van ser contraries al pacte CiU-ERC i que en aquestes eleccions no ens han votat.


(demà penjaré la segona part d’aquesta anàlisi personal sobre els resultats electorals.)


PS: Fa uns quants dies el meu amic Pere Cardús va escriure un article sobre la complexitat de la política i el fenomen geobotànic. Aprofito per recomanar-vos la seva lectura i per agrair-li les paraules dirigides a la gent d'Esquerra a Viladecavalls.