27 de febrer 2008

Guanyador del debat? Catalunya, no.

Dilluns a la nit es va celebrar el primer dels dos debats entre el Sr. Rajoy i el Sr. Zapatero. Jo era a Ripollet, participant en un acte de campanya d'Esquerra amb en Jordi Portabella, però vaig poder-ne escoltar la segona hora per la ràdio mentre tornava cap a casa. I allò es podia dir de qualsevol manera, menys debat. En un debat hi ha d'haver diàleg, s'ha d'enraonar, contraposar idees i conceptes, discutir i, fins i tot, enriquir-te amb els arguments del teu contrincant. Però allà només hi havia dos discursos enrocats que no interaccionaven i del què es tractava era de veure quin dels dos candidats enfonsava l'altre. Això és un debat a Espanya? Doncs anem ben arreglats.


Ara bé, malgrat el foc creuat entre els dos candidats, tots dos estaven d’acord amb un únic missatge de fons: el bipartidisme. Aquí no hi ha discussió. O blanc o negre. Aquest és el joc del PP i del PSOE. Sotmetre el poble català a l'Espanya en blanc i negre. Sotmetre Catalunya a un model radial, centralista d'infraestructures que frena l'impuls de la competitivitat catalana amb els grans espais econòmics d’Europa. Repeteixo, aquí no hi ha discussió. La seva prioritat no és Catalunya. Ni la del PP, ni la del PSOE. El gran i únic perdedor del debat vam ser tots/es els catalans.


El debat que interessa a Catalunya no és el Zapatero–Rajoy. El debat que interessa als catalans és aconseguir un finançament just i proporcional a l'esforç que fem amb els nostres impostos. El debat que interessa a Catalunya és que s'inverteixi tot allò que ens pertoca en infraestructures i que es treballi perquè les infraestructures que encara són propietat de l'Estat funcionin bé, com la xarxa de rodalies i els regionals de Renfe.


Ja sabem que el progrés de Catalunya no interessa al PP, però no ens deixem enganyar: tampoc interessa al PSOE. I ara des del PSOE-PSC criden la gent a les urnes dient que si tu no hi vas, ells tornen. Que torna l'extrema dreta, que tornen els hereus del franquisme. Primer ens diuen tot això, però després hi pacten. Perquè el PSOE-PSC ha pactat i signat amb el PP lleis tan regressives com la llei de partits. El front PSOE-PP és el responsable directe del tancament les emissions de TV3 al País Valencià. Mentrestant, el PSC beneeix i diu amén a cada pacte PSOE-PP. Aquesta és la realitat. Això és el què passa sempre.


El PSOE-PSC es deixa intimidar pel PP com es deixaven abans intimidar per l'Exèrcit o l'Església. El PSOE-PSC acaba fent la política espanyolista del PP, només perquè el PP no s'enfadi. Si fins i tot persones del PSOE com el Sr. Bono podrien ser perfectament militants del PP sense haver d'esforçar-se a canviar ni una coma del seu discurs. El PP i PSOE són dues cares d’una mateixa moneda: Espanya.


I el mateix els passa a CiU. Diuen que faran respectar Catalunya, però són els primers a deixar-se intimidar pel PP i a deixar-se entabanar pel PSOE. Ja hem oblidat el seu suport incondicional als 8 anys d'Aznar? Ja no ens recordem d'aquella nit del 21 de gener del 2006 que el Sr. Mas i el Sr. Zapatero van retallar i encongir l'estaut d'autonomia de Catalunya? Els dirigents de CiU sempre acaben fent la política que convé a l'estat espanyol, mani qui mani. Ja sabem què pensa l'unionista Sr. Duran i Lleida: "a la gent tan se li'n fot, la sobirania"


Només Esquerra pot plantar cara al PP. Un grup parlamentari d'Esquerra fort i nombrós és el malson de Rajoy, però també de Zapatero. Només això ja és motiu suficient per votar Esquerra.


PS: Aquesta nit participo a aquest acte de campanya electoral a Montcada i Reixac amb en Xavier Vendrell. Hi esteu tots/es convidades!

5 comentaris:

... ha dit...

Em fan molta por aquestes eleccions Lluís. No veig gens clar que el PP no torni al govern. Si així fos em sembla que l'Ana i jo ens autoexiliarem vagant pel món fins que els temps no siguin tan difícils.
Ànims amb la campanya!!!!

Lluís Soler Turu ha dit...

Jo espero que ni PP ni PSOE-PSC aconsegueixin majoria absoluta. Això si que em fa por. Encara recordo les majories absolutes de Felipe González: el PSOE de la calç i el terrorisme d'estat. Contra les majories absolutes espanyolistes, l'únic vot útil és Esquerra. Votar CiU és donar un xec en blanc al futur govern d'Espanya, mani qui mani, PSOE o PP.

JMB ha dit...

Benvolgut Lluís,
avui seré més breu...
Esti completament d'acord amb el primer paràgraf del post d'avui. De fet, entre les campanyes publicitàries i el debat, em passa pel cap no votar. Hi ha coses realment indecents. Pel que fa a la resta del post, algunes coses no les veig exactament igual que tu i algunes altres no les acabo d'entendre (però sòc jo, que estic espès...).
Ara bé, estic profundament en desacord amb aquesta part "Un grup parlamentari d'Esquerra fort i nombrós és el malson de Rajoy, però també de Zapatero. Només això ja és motiu suficient per votar Esquerra". Si ho penses fredament, no es gaire bon motiu... o almenys jo ho veig així.
Pel que fa a les majories absolutes, potser s'hauria de legislar en contra i tot perquè no porten més que desastres.
I per l'Albert, veient què fa el Zarkozy, a mi em venen ganes de marxar...
Salut i vots
(em sembla que no en faré mai un de breu...)

... ha dit...

Vaja! Això que diu en cassoulet toulosain em deixa encara més inquiet... a sobre d'autoexiliarnos hem de filar ben prim a veure a quin país caiem... si es que el món sencer fa pena! :P
Salut !!

Lluís Soler Turu ha dit...

Amic Cassoulet,
Suposo que l'estrès de la campanya electoral fa que em vinguin al cap moltes idees i que les aboqui al bloc de forma poc endreçada. A partir del segon paràgraf les idees clau són:

- Hi ha un interès per part del PP i el PSOE en polaritzar la campanya electoral.

- Crec que aquesta polarització perjudica l'interès general del conjunt de persones que vivim i treballem a Catalunya.

- Els dos grans partits espanyols continuaran expoliant el 10% del PIB que generem el conjunt de persones que vivim i treballem a Catalunya.

- El PSOE vol presentar-se com un partit antagònic al PP però, en la meva opinió, el PSOE sempre s'acaba deixant intimidar pel PP

- CiU no farà respectar Catalunya. Els dirigents de CiU sempre acaben fent la política que convé a l'estat espanyol, mani qui mani. CiU es presenta en aquestes eleccions per defensar interessos particulars. CiU no és útil per defensar el conjunt de persones que vivim i treballem a Catalunya.

- Esquerra és l'únic vot útil en clau catalana. No canviem de discurs quan agafem el pont aeri. Només Esquerra pot plantar cara al PP i al PSOE.

Es respectable que no et sembli un bon motiu votar Esquerra només perquè la presència a Madrid d'un grup parlamentari independentista, fort i nombrós sigui el malson de Rajoy i Zapatero. Potser si que és cert que és un argument molt simplista. Però davant de l'anticatalanisme de Rajoy i de les mentides patològiques de Zapatero, cal un grup parlamentari que no els posi les coses fàcils. El simple fet de publicar les balances fiscals i reconèixer que l'Estat Espanyol està expoliant 20 mil milions d'euros/any a Catalunya, és un malson per Rajoy i Zapatero. I això només serà possible amb una Esquerra forta i nombrosa a Madrid, que exigeixi un tracte fiscal just per Catalunya.
Salutacions!


Albert,
Tot i la teva opció legítima de l'autoexili, compto que quan arribi el dia D, el dia del referèndum, el dia de la independència, aquell dia tornareu de l'exili per votar-hi a favor. Quan arribi aquest dia hi haurem de ser tots i totes. Els que no ens autoexiliem treballem sense descans perquè pugueu tornar aviat ;-)