11 de maig 2008

Esvoranc al Carrer Major

Ahir a la nit, cap a quarts d'onze, es va produir un gran esvoranc al Carrer Major. Des d'ahir a la nit i durant tot el matí d'avui diumenge, bombers, policia local, brigada municipal, protecció civil i alguns treballadors de l'obra on s'ha esberlat el mur de contenció han estat treballant per evitar, sobretot, que es produïssin més danys materials i que no hi haguessin danys personals. La gran grua que efectuava els treballs constructius s'ha retirat durant el matí per evitar mals majors.

Carrer Major. Esvoranc


Els veïns i veïnes afectats han estat desallotjats dels seus habitatges. També s'ha obligat a tancar l'estanc-llibreria, sense saber quan podrà tornar a obrir. Pel què m'han explicat uns veïns i veïnes que observaven l'esvoranc, alguns dels afectats que no tenien on anar han estat traslladats a l'hotel de Sant Miquel. Els mateixos veïns i veïnes es queixaven que el mur de contenció està esquerdat des del maig de 2007 -per tant, ja fa un any- i que reiterades vegades havien fet arribar les seves queixes a l'Ajuntament, sense rebre cap resposta ni, per descomptat, solucions.


I ja hi tornem a ser. Fa uns mesos, també es va produir un esvoranc al Carrer Orenetes que va tenir el carrer tallat durant quasi uns dos mesos. Aleshores, l'equip de govern va ocultar-ne les causes, els responsables, els costos de reparació i qui ha hagut de fer front a aquests costos. Ningú sap res. Hermetisme, fins i tot al ple. De fet, el passat ple de gener ja vam preguntar quins van ser els motius de la prohibició de l’accés als vehicles al carrer Orenetes, i fins quan s’havia previst tenir aquest accés restringit. L'equip de govern ens va respondre aquest escrit textual: "Un cop reparat l’esvoranc, es va obrir al trànsit".

Carretera d'Olesa. Treballs per retirar la grua


Genial. Em trec el barret amb les respostes de l'equip de govern. Al ple del mes de març, ho vam preguntar d’una altra manera. "Perquè es va produir esvoranc del carrer Orenetes? Qui en té la culpa? Els redactors del projecte? Els estudis geotècnics? L’empresa constructora UTE Excavaciones Egara i Construcciones Peñarroya? L’Ajuntament? La Societat Viladecavalls Multigestió SL? Qui va fallar perquè es produís aquest esvoranc? Quants diners ha costat reparar-lo i qui ho ha pagat?

Detall de l'esquerda al mur de contenció


Avui, molts veïns i veïnes també es pregunten perquè s'ha produït aquest esvoranc al Carrer Major. Volen saber qui en té la culpa, i si es podia haver evitat. Però sobretot es pregunten qui ho arreglarà, i quant temps hauran de romandre desallotjats de casa seva. A hores d'ara, desconec quant temps serà necessari per reparar l'esvoranc, ja que ni l'Il·lustríssim ni cap regidor de l'equip de govern CiU-PVA s'ha dignat a fer una trista trucada de mòbil per informar del què havia passat. Vaja, en la línia habitual d'hermetisme informatiu cap al grup municipal d'Esquerra.


Per descomptat, no val dir que el culpable és la pluja. Entenc que per molta sequera que pateixi el nostre país, els projectes constructius, els estudis geotècnics i els materials dels murs de contenció han de poder suportar períodes plujosos com el d'aquest cap de setmana (que, per cert, bona falta feia una mica de pluja). No em serveix donar la culpa a la meteorologia. Aquí algú ha ficat la pota, i ara cal exigir-ne responsabilitats amb contundència.

Carrer Major. Esvoranc


Esperem que els treballs per reparar el carrer i el mur de contenció es puguin iniciar el més aviat possible, sobretot per garantir la seguretat i l'estabilitat dels habitatges afectats, així com el pas de persones i vehicles pel Carrer Major. Però sent realistes, i amb l'experiència prèvia de l'esvoranc del Carrer Orenetes de fa pocs mesos, em sembla que la solució del problema pinta per llarg.


Us aniré informant a mesura que disposi de més dades. Malgrat tot, amb aquest equip de govern, no és gens fàcil estar informat. Previsiblement, l'Il·lustríssim Alcalde ens voldrà mantenir al marge d'aquest assumpte. Em sorprendria positivament una trucada seva explicant-me la situació de l'esvoranc i les mesures preses, però de moment la realitat és una altra.


Si algun veí o veïna vol aprofitar aquest espai per explicar la seva versió o per denunciar el seu cas, els comentaris resten oberts per a la vostra participació.

3 comentaris:

Carles Rodríguez ha dit...

Aquest matí m'ha trucat la companya Teresa Pascual per dir-me que l'esquerda del carrer Major de la que m'havia parlat aquest dimecres ja havia passat a convertir-se en un esvoranc.
A veure quines explicacions donarà el govern de Viladecavalls, de moment cap ni una.
De qualsevol forma, és una situació molt greu i ja és el segon cop que passa en pocs mesos.
Alguna cosa s'estarà fent malament!

Anònim ha dit...

Hola LLuis,
Jo només puc fer un parell de comentaris, el primer és que l'Il.lustríssim estava en aquests moments en paradero desconocido para el pueblo de a pie, (en l'intimitat FENT el camí del Rocio) que ja sabem que és molt debot!!! i com a segona observació, que hi ha hagut un dinar-reunió d'un grup de gent selecta, o sigui primera plana municipal i arquitectes, tècnics i demés, a l'únic restaurant del centre (blanco i en botella ....), del que han sortit a les 2 hores, somrients i tan amples.
I ilusa de mi em pregunto ...........s'haurà pagat el dinar amb les arques municipals? I les hores extres d'avui, també seràn pagades?? I per últim, no podien haver pagat abans, com dos mesos abans, a algun técnic que pares les obres per les denuncies reiteratives dels veïns??
No ho sé, ja he dit que són una gran ilusa, i suposo que no n'entenc de política i aquestes coses!!!

Lluís Soler Turu ha dit...

@Carles,
Restarem a l'espera. El què està clar és que alguna cosa s'ha fet malament, i ara cal descobrir-ho i exigir-ne responsabilitats.

@Anònim,
Jo mateix puc confirmar la informació del dinar-reunió a l'únic restaurant del carrer Antoni Soler Hospital, perquè jo era fent fotografies de l'esvoranc i parlant amb els veïns quan hi van entrar. Això és el que hi ha, perquè el poble així ho va voler, no?

Salutacions