04 de desembre 2008

Grenlàndia, cap a l'autodeterminació


La setmana passada, en mig de tots els preparatius pel ple ordinari, vaig deixar pendent el comentari sobre una notícia d'àmbit internacional que no vull deixar passar per alt. Dimarts passat, 25 de novembre de 2008, els grenlandesos van exercir el seu dret a decidir si volien més autogovern o no. Amb una participació del 72% dels electors, un 75,54% dels vots van ser favorables a l'ampliació de l'autogovern.


El referèndum va ser de caràcter consultiu, però els governs grenlandès i danès van acordar prèviament que n'acatarien el resultat.


La victoria del sí siginifica que el nou estatut els reconeixerà el dret d'autodeterminació, declararà el grenlandès única llengua oficial i el govern tindrà plena capacitat de decisió en justícia, policia, control fronterer, immigració i recursos naturals. Per altra banda, la política estrangera i monetària, defensa i tribunal suprem continuaran en mans del govern danès.


Grenlàndia, amb gairebé 2,2 milions de quilòmetres quadrats (gairebé dues vegades l'extensió de França i la Península Ibèrica sumades), té uns 57.000 habitants que han exercit el seu dret a decidir amb absoluta normalitat. Els Països Catalans, amb una extensió de 70 mil quilòmetres quadrats (molt inferior a Grenlàndia), té 13 milions d'habitants als quals els governs espanyol i francès ens neguen l'exercici del nostre dret a decidir. I no només això, sinó que el govern espanyol i el tribunal constitucional amenancen en retallar, encara més, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.


Està clar. Dinamarca no és França. Dinamarca no és Espanya. Una llàstima...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina enveja.

Anònim ha dit...

Demanarem a la PVA que recolzi una moció a favor de les nacions sense estat, perquè puguin exercit el dret a decidir, ara que estan entran a la casa gran del catalanisme de maneta de CiU.

Anònim ha dit...

Perdona que no vingui a cas però escoltan la radio han dit que de novembre a novembre l'IPC és del 2.4%, potser s'haurà d'informar als veïns de la puja del 17% el rebut de la brossa que farà el nostre consistori pel proper any.
Quin motiu és el real?
Quina és l'explicació per justificar tal augment?
Com ho argumenten?
perquè ho van fer en un plé a les 6 de la tarde?
Hi havien els mitjans de comunicació?
Perquè no surt aquest tema a la revista municipal de Viladecavalls?

Anònim ha dit...

En de tenir en compte que Grenlandia no es Catalunya, no te la mateixa riquesa...
i per altra banda, dubto molt que el 75% dels que vivim a Catalunya votem el si a l'autodeterminació.

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim,

El dret a decidir és un dret legítim a tots els pobles, independentment de la seva riquesa.

Des del meu punt de vista, és molt més important que es pugui exercir lliurement aquest dret, que no pas especular en quin seria el resultat. El poble català té dret a decidir lliurement el seu futur, tan si vol l'autodeterminació, com si vol seguir formant part de l'estat espanyol. Ara per ara, no em preocupa quin pugui ser l'hipotètic resultat. La lluita ara és aconseguir poder exercir el dret a decidir lliure i democràticament el nostre futur.