06 de novembre 2009

Ple extraordinari ordenances fiscals: 10 novembre 2009, 19h, sala polivalent (baixos Biblioteca Pere Calders)

Sí, ho heu llegit bé. El ple extraordinari per debatre les ordenances fiscals està previst que es realitzi dimarts que ve a la sala polivalent dels baixos de la Biblioteca Pere Calders. Així m'ho acaba de comunicar l'alcaldessa, atès que, a partir de demà a la tarda, a la sala de plens s'hi ubicarà temporalment l'exposició del pintor local Juan Molina Valdivia i l'equip de govern ha considerat que així no s'hauria de desmuntar l'exposició i tornar-la a muntar un cop finalitzat el ple. No em sembla una mala decisió, sempre i quan des de l'Ajuntament se'n faci la difusió oportuna. Què us sembla a vosaltres aquest canvi?


Sobre les ordenances, de moment no us puc dir res definitiu perquè encara estem negociant. L'equip de govern (en minoria) fa una proposta d'apujar l'IBI aproximadament una mica més del 10%, al·legant que l'Ajuntament es troba dins el procés de revisió cadastral iniciat l'any 2004 (l'actualització del cadastre comprèn un període de 10 anys) i que l'Ajuntament segueix el pla de viabilitat elaborat per la Diputació de Barcelona a causa d'haver assolit el 102% d'endeutament. Tot i això, aquest any l'equip de govern ha fet seva una reivindicació d'Esquerra-Viladecavalls, que es tracta de concedir les bonificacions a l'IBI i a les taxes d'escombraries seguint criteris en funció dels ingressos per unitat familiar (segons l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya, IRSC). Si bé d'entrada la proposta de l'equip de govern ha estat oferir aquestes bonificacions a les famílies amb títol de nombrosa i de monoparental (recollint els acords de la moció d'Esquerra i ICV) així com a persones jubilades majors de 65 anys, des d'Esquerra també proposem que aquestes bonificacions s'ampliïn a persones que acreditin viduïtat i pensionistes i que, en aquest cas, també es segueixin els criteris dels ingresos per unitat familiar segons el IRSC.


En aquest sentit, també estem en desacord amb altres pujades o noves taxes com per exemple a la proposta d'ordenança fiscal nº12, on l'equip de govern (en minoria) proposa establir una quota mínima de 35€ per als "assabentats", és a dir, totes aquelles obres exemptes de llicència d'obres municipal, però subjectes a un règim de comunicació, pel control de les mateixes i del destí de les deixalles així com per les ocupacions de via pública.


Dilluns tenim junta de portaveus i seguirem negociant. Al nostre entendre, la crisi econòmica i una pujada de taxes i preus públics són incompatibles. I menys encara repercutir a tothom les conseqüències de l'endeutament provocat per la nefasta gestió d'uns pocs i poques.

Recordeu, dimarts 10 de novembre, 19h, sala polivalent (baixos Biblioteca Pere Calders). Ens hi veiem!
Aprofito també per desitjar-vos a tots i a totes unes bones festes de Sant Martí! (aquest any sense carpa, però amb els mateixos "preus populars")

12 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

En principi perfecte, ja que aixì els operaris de la brigada podran fer altres tasques i no tenir que desmuntar i muntar taules, cadires, etc...
o no?

maripau ha dit...

Hace unos dias que le doy vueltas al tema del I.B.I., me explico que despues no se me entiende.
Cuando se hizo la revisión, el valor catastral estaba muy por debajo del valor rel de nuestros inmuebles, de ahí su revisión para actualizarlos al valor de mercado.
Actualmente y tras el descenso del precio de la vivienda (y solares) que ronda en el municipio el 40-45%, nos encontramos con que el valor catastral supera en muchas ocasiones el VALOR REAL, por lo que en muchas ocasiones el impuesto superará lo que realmente se ha de pagar,¿esto como se soluciona?, ¿se ha de volver a realizar una nueva revisión catastral?, ¿se ha de modificar el coeficiente?. En momentos de crisis todos nos hemos de apretar el cinturón, para rebajar una deuda generada por una mala gestión me parece aberrante la subida de impuestos, entiendo al equipo de gobierno que se ha encontrado con un 102% de deuda reconocida (y quien sabe si un X% de deuda de la que se están enterando ahora).
El otro día me comentaban que la deuda generada en estos dos años ascendía a 3.000 euros por habitante de Vila, una familia de 4 personas debería pagar 12.000 euros para dejar las cuentas municipales sin deudas, ¿tu crees que los vecinos estariamos de acuerdo?
otra pregunta, ¿cuanto se recauda de IBI en Vila?

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim 10:09,

Desconec qui muntarà i desmuntarà les taules, cadires i micròfons de la sala polivalent, però si ens hi poséssim els 13 regidors i regidores una estona abans, no crec que triguéssim massa. Dimarts ho sabrem.


Maripau,

D'entrada planteges una sèrie de qüestions interessant per les quals desconec la resposta. Hauré de fer la consulta, perquè desconec si és possible sol·licitar una nova actualització cadastral quan un ajuntament ja es troba dins un procés iniciat d'actualització cadastral pel qual encara falten 5 anys per finalitzar.

Sobre si els veïns estarien d'acord en pagar l'import d'euros necessaris per sanejar els comptes municipals, em penso que la resposta és claríssima. Segur que no.

Finalment, la tercera. L'any 2009 es va preveure recaptar uns 2,4 milions d'euros en concepte d'IBI. Amb l'increment que planteja l'equip de govern, es preveu recaptar uns 2,6 milions d'euros en l'exercici 2010.

Salut i blocs!

Anònim ha dit...

Mari Pau què vols dir quan dius "entiendo al equipo de gobierno que se ha encontrado con una deuda del 102%"?
-És que acaben d´arribar?
-És el quel regidor de l´àrea econòmica és nou o ja fa més de 2 anys que hi és?

Vull pensar que això que dius és perquè, com sempre, t´expliques molt malament i no per una altra cosa.

maripau ha dit...

Solo 200.000 euros más de ingresos?, si no se hubiesen tenido tantos megacargos de confianza y no se hubiese despedido improcedentemente a trabajadores hasta nos podrían rebajar la couta del I.B.I

Pedro ha dit...

Existe un error de concepto,
Mari Pau dices:
"El equipo de gobierno se ha encontrado con esta deuda"
donde habría que decir y asi lo siento yo:
"El equipo de gobierno es quien ha generado la deuda actual".

Un abrazo

maripau ha dit...

Teneis CASI toda la razón, por todos es sabido quienes han generado la deuda, sin embargo, los hay que pese a llevar 2 años en el equipo de gobierno no ha sido hasta ahora que han visto llegar facturas "raras", que no coinciden con ningún contrato o no existe una base legal para pagarlas.
Querido anónimo, disculpa si no me sé expresar mejor, yo al menos doy la cara.

Anònim ha dit...

A lo mejor de los que estan ahora gobernando tampoco se han enterado todavía que han despedido improcedentemente a unos cuantos trabajadores, o que han cerrado una escuela taller que dependía por cierto, directamente de la actual alcaldesa, a lo mejor la Regina todavía no se ha enterado de ésto y de que han despedido gente que dependía directamente de ella...no? Es curioso...

Anònim ha dit...

Avui he llegit al diari de Terrassa que l'omnipotent Sr. Josep Faure ja no és President de CDC, això què li pot significar? Lluís, ja sé que no és del teu partit però això pot variar alguna cosa?

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

A nivell d'organigrama de l'equip de govern, no penso que hi hagi cap canvi, almenys a curt termini. Ja veurem què passa l'any que ve.

En clau de partit, i mirant-m'ho des de fora, entenc que els militants de CDC fan un gest polític intern per desmarcar-se de la particular gestió (per dir-ho d'alguna manera) que s'ha portat a terme en aquest últims tres anys.

Salutacions,

Lluís Soler Turu ha dit...

He estat repassant i suprimint comentaris on s'acusava a persones de delictes que no està provat que hagin comès. Tothom és innocent fins que no es demostri el contrari. Us demano que sigueu curosos a l'hora d'escriure els vostres comentaris, i que em faciliteu al màxim les tasques de moderació.

Gràcies per la vostra comprensió, i disculpeu les molèsties.

Salut i blocs!