23 de gener 2010

CiU-Viladecavalls admet l'existència de factures no recongudes per més d'un milió d'euros

Els cinc primers punts de l'ordre del dia del proper ple ordinari convocat per dijous 28 de gener a les 21h agrupen factures de cinc empreses que han realitzat diverses obres per l'Ajuntament de Viladecavalls en el transcurs d'aquesta legislatura (2007-2009) sense seguir el procediment de contractació regulat per la llei de contractes del sector públic. Globalment, es tracta d'un deute no reconegut de 1.055.351,79€ fraccionat en múltiples factures corresponents a asfaltat de carrers, la construcció del pont del Molinot i treballs en l'ampliació del local Social de les Carenes de Can Turu. La proposta que es debatrà al ple és sol·licitar a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya que emeti un dictamen preceptiu previ a la revisió d'ofici de tots aquests procediments nuls de ple dret, atès que no s'ha seguit el procediment legalment establert a l'efecte.


Tradueixo. Com que les obres ja estan fetes però no s'ha seguit el procediment de contractació que estableix la llei, és a dir, redacció de projecte, concurs, adjudicació... el secretari-interventor i el regidor d'hisenda no volen signar aquestes factures fins que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya dictamini com ha d'actuar l'Ajuntament de Viladecavalls davant el més d'un milió d'euros que demanen aquestes 5 empreses constructores per la feina feta.


No entraré a apuntar culpables d'aquesta situació. Estic segur que qualsevol lector habitual d'aquest bloc sap qui són. Mirem-ho pel cantó positiu. El rigor i la constància del grup municipal d'Esquerra-Viladecavalls realitzant les nostres tasques a l'oposició ha servit per:

1) Aturar l'execució d'obres irregulars a Viladecavalls, que s'havia convertit en la dinàmica habitual d'aquest mandat.
2) Pressionar als diferents equips de govern (CiU-PVA, CiU-no adscrits, CiU) d'aquesta legislatura fins aconseguir que es porti al ple el trasllat d'aquestes factures a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.


La situació econòmica de l'Ajuntament és crítica. Em temo que l'equip de govern de CiU, desbordat per l'endeutament, incapaç de quadrar els pressupostos municipals pel 2010 i instal·lat en la improvisació permanent, no sabrà donar-li la volta a la situació que ells mateixos han generat. Però no ens desanimem. Jo estic convençut que des d'Esquerra podem remuntar aquest Ajuntament. Ho farem amb esforç, rigor, bones idees i valentia per dur-les a terme. En seguiré parlant!

13 comentaris:

Pere Cardús ha dit...

Felicitats Lluís! La feina ben feta sempre té resultats.

una abraçada!

Lluís Soler Turu ha dit...

Gràcies Pere!
Una abraçada!

Anònim ha dit...

Es indignant,

gracies per l'informació.

Lluís Soler Turu ha dit...

Completament d'acord Pedro.
Salutacions!

Anònim ha dit...

Quan dimitirant els de CiU?

En són responsables. Tots menys 1 estan an govern des del 2007, han estat a tots els plens, han votat igual... en són responsables

Anònim ha dit...

Lluis, això vol dir que a part del mil.lió d´€ que li falta a l´ajuntament per quadrar el pressupost 2010 i hauriem d´afegir aquest mil.lió de factures no reconegudes?
Dins del pressupost, la partida d´ingressos per la venta dels pisos de protecció oficial quan suma? perquè tenin en compte la situació inmobiliaria, segons els ingressos que tinguin previstos la clatellada encara potser més gran, perquè aconseguir-los serà dificil

Gràcies per contestar, Lluis i per la feina feta.

maripau ha dit...

Por fín se podrá saber algo de lo sucedido en los últimos dos años, las auditorias aun aclararán más el tema ya que no solo se vera la actuación llevada a cabo desde el Ayuntamiento, sino desde la empresa pública Viladecavalls Multigestio.
Desde aquí, un humilde consejo, tanto para el equipo de gobierno como para la oposición, comprobad que es lo que se envia a la Comissio Juridica, no vaya a suceder como en el mes de mayo, que en el expediente falta información...
Lo que no entiendo es que los servicios jurídicos no apreciasen irregularidades en el momento de la contratación, es más, en algún pleno habían confirmado la legalidad y en cambio cuando han de dar, con su firma, la conformidad del pago no se atreven .
Debe tener un adjetivo esa actuación, que cada cual ponga el que más le gusta.

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim 10:57,

Jo penso que tard o d'hora aquestes obres s'hauran de pagar des de l'Ajuntament, per tant, la resposta és sí. Però, de totes maneres, de moment és un sí condicional, ja que cal esperar el dictamen de la comissió jurídica. Com que no hi ha projecte, ni licitació, ni concurs, no hi ha cap garantia que les obres valguin aquest més d'un milió d'euros que reclamen aquestes empreses. Podria ser possible que comissió jurídica dictamini, per exemple, que uns pèrits tècnics valorin les obres executades i que l'ajuntament pagui segons les valoracions dels tècnics, enlloc del què consta a les factures actualment no reconegudes.

(espero haver-me explicat clarament, el tema és una mica complicat, si tens dubtes penja un altre comentari, si us plau)


Anem per la segona qüestió. L'esborrany de pressupost 2010 que ens han lliurat de "Viladecavalls Multigestió SL" contempla que durant l'exercici 2010 s'ingressaran un total de 8.189.533,29 € de les promocions de pisos del Carrer Orenetes i de l'Avinguda Barcelona. Aquesta xifra és la que figura al pressupost, i pressuposa que es vendran el 100% dels pisos. Jo també tinc els meus dubtes sobre si aquests pisos tindran sortida, sobretot tenint en compte el Pla Local d'Habitatge, on es constatava que al nostre poble hi manquen pisos de LLOGUER, i no de compra...

Salut i blocs!

Anònim ha dit...

Creo que Mari Pau ha dado en el clavo: "enalgún pleno dieron su conformidad y ahora no se atreven a firmar el pago". Yo puntualizaría un poco más: si no hubiera los problemas económicos y pudieran pagar estas facturas se hubieranpagado y "punto pelota". Ahora debido a la situación económica y al no poderlas pagar y gracias a las denuncias de ERC se ha destapado todo. Yo de todas formas lo que no entiendo es que CiU que es el culpable de todo esto, por acción u omisión, ahora pida a la comisión jurídica que deben hacer. Es decir, CiU dice, este equipo de gobierno ha cometido una irregularidad, diganos qué tenemos que hacer. Pues ya se lo digo yo:
primero dimitir. segundo pedir perdón a todo el pueblo por la nefasta e irregular gestión. tercero ponerse en manos de la justícia y que un buen juez les mande a todos allá dónde se merecen.

Anònim ha dit...

A l'anònimdel 25 de gener 10:49, només aclarir-li que l'únic regidor que ha entrat nou abans era càrrec de confiança i estava a totes les juntes del govern local, a l'igual que als Plens, i era partícep i part implicada en totes les decissions. Per tant, també culpable.
Per més pistes era President de CDC i no va cridar l'atenció als seus col.legues de partit per les pressumptes irregularitats, de les que ell era conscient.

Anònim ha dit...

Anònim de les 20.24
Totalment d´acord. El Faura tot i no estar en el govern municipal era gerent de Viladecavalls Multigestió, participaba a les Juntes de governs i com la Regina, el Raso, el Griera i l´Esperança estaven al corrent de tot: sabien que Construima asfaltaba carrers sense sortir a concurs, sabien les obres que feia Excavacions Egara, sabien que s´ampliaba el local social de l´AAVV Carenes Can Turu, sabien que no es seguia els processos normals... Si, per tant, el Faure com els altres 4 i com el Vega, ho sabien tot. Per lo tant també són culpables.
I si ara diguéssin que "no en sabien res" cosa que també potser perquè de "caradura" no els n´hi falta, doncs haurien de donar explicacions del que han estat fet aquests anys i haurien de tornar el sou que han cobrat perquè no haurien estat fent la seva feina.
I, de totes maneres, davant la llei, el desconeixement no és atenuant.

Anònim ha dit...

Madre mia! y yo digo,... que pintan en todo esto los servicios juridicos del ayto. encabezados por el Sr.secretario? aqui no ruedan cabezas o que???

Anònim ha dit...

Anonimo 25 gener, 2010 18:12
El problema es que los que han montado todo el follón ya no estan, a excepción de uno... una de las dos "F"...