07 d’octubre 2010

Ple ordinari de setembre: la represa de les obres de la B-40 a debat

El ple de dijous passat va ser -que jo recordi- el ple ordinari més breu d'aquesta legislatura. Només dos punts a l'ordre del dia: una modificació de pressupost i una proposta de resolució sobre la B-40. En el primer punt ens vam abstenir -i d'aquesta manera en garantíem l'aprovació- perquè entenem que es tractava d'una modificació pressupostària justificada, ja que actualment l'Ajuntament està funcionant amb els pressupostos prorrogats del 2009 i calia reduir les partides destinades a pagar interessos de préstecs bancaris i augmentar les partides destinades a pagar amortitzacions de préstecs bancaris.


El segon punt es va introduir a l'ordre del dia per urgència, ja que no s'havia presentat en la comissió informativa ni en la junta de portaveus. Es tractava d'una proposta de resolució sobre la represa de les obres de l'autovia B-40 entre Viladecavalls i Olesa de Montserrat que finalment vam presentar conjuntament CiU, Esquerra i els regidors no adscrits. Els acords d'aquesta proposta són els següents:


Primer.- L’Ajuntament de Viladecavalls considera inacceptable l’aturada de les obres a la B-40 en el tram entre Viladecavalls i Olesa de Montserrat o qualsevol altra alteració en les terminis previstos de finalitzar les obres no més enllà del 2012.

Segon.- Demanar al Ministeri de Foment que es reprenguin les obres assenyalades i es recuperin els mesos perduts a fi de garantir el compliment dels terminis inicialment previstos.

Tercer.- Demanar al Govern Espanyol, en una primera fase, la cessió d’aquesta infraestructura a la Generalitat de Catalunya per a la seva gestió, en el context de la reivindicació global de transferència de totes les infraestructures viàries i ferroviàries.

Quart .- Traslladar aquests acords al Ministeri de Foment, al Departament de Política Territorial i Obres Públiques, al Congrés dels Diputats, al Senat, al Parlament de Catalunya i als Ajuntaments de Terrassa, Olesa de Montserrat i Abrera.


Des d'Esquerra vam estar transaccionant telefònicament amb CiU el contingut d'aquesta proposta durant el dimecres 29 i el dijous 30 al matí, fins que es va acordar el contingut de la proposta. Cal dir que inicialment la proposta no contenia el tercer acord, i que vam ser el grup municipal d'Esquerra els qui vam plantejar que la proposta quedava coixa si no reclamàvem la titularitat d'aquesta infrastructura per a la Generalitat de Catalunya. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya defensem que el projecte de l'autovia B-40 "Ronda del Vallès" té una funció regional i fins i tot comarcal, per la qual cosa creiem que deixa de tenir sentit la titularitat estatal de la via. El canvi de titularitat és un pas previ imprescindible i absolutament necessari per no desacreditar la validesa del planejament territorial sobre el qual Catalunya ha tingut sempre autonomia total i per millorar-ne la qualitat constructiva. Finalment, i després de diverses trucades, CiU i Esquerra vam acordar afegir aquest tercer punt a la proposta.


Amb el tema de la B-40 sempre he estat partidari de cercar una posició unitaria de tots els grups municipals per exigir amb veu forta les reclamacions de l'Ajuntament de Viladecavalls al Ministerio de Fomento. S'ha demostrat que quan els partits polítics estem units som més forts. Vaja, que l'interès general del municipi prevalgui per davant d'interessos partidistes. Com diria en Pep Guardiola, nosaltres no juguem per la temporada, juguem per la història. Lamentablement, no tots els grups polítics de Viladecavalls ho veuen d'aquesta manera.


Poques hores abans de començar el ple, vaig rebre un sms on m'alertaven que CiU ja tenia convocada una roda de premsa per l'endemà del ple amb la presència dels diputats Pere Macias, Josep Rull, l'alcaldessa Regina Parellada, el primer tinent d'alcalde Josep Faure i el president de CDC a Viladecavalls Antoni Parera. És a dir, que la proposta de resolució que presentàvem conjuntament amb CiU i els regidors no adscrits no era res més que una maniobra partidista perquè diferents càrrecs electes i orgànics de CiU es fessin una foto.


Ja he perdut el compte de les vegades que hem reclamat unitat quan es tracten temes relacionats amb la B-40, però CiU fa com qui sent ploure. És llastimós. L'oportunisme i el partidisme no beneficien al poble. Enlloc de donar una imatge d'unitat, CiU prefereix el joc brut i una foto de partit. Quina pena.


Malgrat tot, nosaltres vam mantenir el sentit del vot a favor de la proposta, perquè pensem que el comportament del Ministerio és inadmissible i calia respondre institucionalment com a consistori. Finalment, aprofito per clarificar que el Diari de Terrassa del 1/10/2010 va publicar per error que haviem votat en contra, i que ja ens han comunicat que publicaran una fe d'errades donant compte d'aquesta confusió.


En aquest vídeo teniu més info sobre la B-40, en el tram Terrassa-Sabadell-Granollers: