18 de desembre 2010

El gest que marca l'inici d'una nova etapa

Fa dies que no escric al bloc. Després de la patacada electoral del passat 28N, necessitava reflexionar, escoltar i donar prioritat al debat intern. A vegades convé callar i escoltar, i això és el que he fet durant aquestes dues últimes setmanes. Dels mals resultats d'Esquerra ja se n'han dit moltes coses, les múltiples i variades anàlisis han arribat de tot arreu, de dins i de fora del partit. Com a partit hem assumit el càstig a les urnes, hem analitzat les diferents causes d'aquests mals resultats electorals i hem fet autocrítica dels errors comesos, i ho hem fet majoritariament a través dels diferents òrgans interns d'Esquerra: a l'Executiva Nacional, a les Seccions Locals, a les Executives Comarcals, a les Assemblees Territorials i, avui dissabte, al Consell Nacional. A hores d'ara es fa difícil afegir res a l'autocrítica que, a més, ha estat tractada en diversos blocs personals, webs, articles en diaris i revistes o tertúlies en múltiples mitjans de comunicació.


Aquest matí hem tingut Consell Nacional d'Esquerra -màxim òrgan de decisió entre congressos-, marcat per la decisió personal del president d'Esquerra, Joan Puigcercós, de posar el seu càrrec a disposició del Consell Nacional. Primerament, el Secretari General Joan Ridao, ha exposat el pla d'actuació de l'executiva nacional que analitza les causes de la davallada electoral i proposa un full de ruta "desembre 2010-octubre 2011" que ens ha de permetre afrontar les properes eleccions municipals i arribar al 26è Congrés Nacional ordinari per debatre sobre estratègies, propostes polítiques i lideragtes. A continuació, en Joan Puigcercós ha anunciat per sorpresa la seva decisió de no presentar-se a la Presidència d'Esquerra al proper Congrés Nacional.


Estic convençut que la decisió que ha anunciat avui en Joan Puigcercós és un gest que marcarà un abans i un després en la història recent d'Esquerra Republicana de Catalunya, és un gest que avui ens permet començar a dibuixar una nova etapa del partit, deixant enrere la divisió interna viscuda l'any 2008 i que ha estat un llast pesant que hem arrosegat fins avui. Aquest matí he escoltat atentament les intervencions d'en Joan Puigcercós i d'altres consellers/es nacionals del partit que han manifestat el seu compromís de treballar per donar suport a la construcció d'una única candidatura que rellevi l'actual direcció nacional en el proper 26è Congrés Nacional, sense cometre els errors del passat i primant l'expertesa per sobre d'equilibris forçats o quotes entre les diferents sensiblitats del partit. Era el gest que necessitàvem per començar la remuntada.


Vull agrair a en Joan Puigcercós el seu gest, la seva decisió. Crec fermament que aquest gest és bo per enfortir Esquerra, és bo per enfortir el projecte col·lectiu que defensem i desitgem per al país, és bo per afrontar amb la il·lusió i força necessàries les properes eleccions municipals. En Joan és president d'Esquerra en un moment molt complicat per al partit i el país, ha assumit la seva responsabilitat i s'ha compromès a acompanyar i donar-nos cobertura a les prop de 10.000 persones que ens presentem a les eleccions municipals defensant el projecte col·lectiu d'Esquerra Republicana de Catalunya, i que ho volem fer en les millors condicions.


El passat 28N vam patir una patacada electoral molt dura. Avui donem el dol per acomiadat. Ànims i a pencar que hi ha molta feina a fer i ens hi juguem molt. El municipalisme tenim la responsabilitat de remuntar Esquerra. I jo estic segur que ens en sortirem!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Seràs tu Lluis el candidat d´ERC a les municipals o ho serà el de Solidaritat?

Lluís Soler Turu ha dit...

A dia d'avui Esquerra-Viladecavalls no ha iniciat converses amb cap formació política per anar en coalició a les properes eleccions municipals. De fet, ni ens ho hem plantejat.


El candidat d'Esquerra-Viladecavalls l'escollirà la militància de la Secció Local quan es convoqui l'assemblea general de la nostra militància al poble, tal com marquen els estatuts d'Esquerra Republicana de Catalunya.


Salutacions!