17 de gener 2008

Escola taller: professors en lluita


Aquest matí, a un quart i mig d'onze, he escoltat atentament la denuncia que el coordinador pedagògic de l'Escola Taller -Jesús Vela- ha fet arribar a l'espai "El síndic de greuges, el defensor de les persones" del matí de Catalunya Ràdio. Us recomano que escolteu el document sonor íntegrament, i que pareu atenció a totes les intervencions.



El mal govern ha pres la decisió de tancar l'Escola Taller el 31 de gener. Es veia a venir. El pressupost per l'any 2008 ho deixava clar: Més acomiadaments, menys polítiques socials, més totxo. La regidora d'ensenyament -Regina Parellada- es treu les puces de sobre amb una intervenció clarament demagògica: la culpa és dels altres, que no ens han donat la subvenció. Això és mentida. La decisió de tancar l'escola taller l'ha pres l'equip de govern de l'Ajuntament de Viladecavalls. I punt. No val que ara la regidora digui que l'Escola Taller és deficitària i que l'Ajuntament no pot assumir-ne els costos; l'Escola de Música també ho és, però no la tanquen, oi?


L'ensenyament, com tot, són voluntats polítiques que han d'anar acompanyades d'apostes econòmiques. Però aquest equip de govern aposta per altres coses com, per exemple, l'acomiadament de treballadors, el manteniment del clientelisme a base de subvencions i cops de talonari, i el foment del totxo i la construcció oblidant per complet les polítiques socials. L'Escola Taller no té cabuda en la concepció de Viladecavalls que tenen l'Il·lustríssim i la seva majoria. Una concepció de poble classista i fashion. Potser a Viladecavalls acabarà sent obligatori que tots els joves tinguin titulació universitària...


Tot plegat, a mi em sap greu. Els professors i alumnes de l'escola taller poden comptar amb tot el meu suport. Malgrat tot el que està passant, encara hi ha gent que afirma que hem d'estar contents, perquè això és el que el poble ha volgut...

PS: ja veurem què hi diu el Síndic quan comenci a ficar el nas a l'Ajuntament de Viladecavalls...

7 comentaris:

Carles Rodríguez ha dit...

Es comencen a veure els desastres de la política clientelar i "chanchullista" de l'equip de govern de CIU-PVA.
Tot plegat una veritable llàstima, i les paraules de la Regina són les d'algú que no té ni la voluntat ni la suficient capacitat per gestionar la seva responsabilitat política.
Estem en contacte.

Anònim ha dit...

Acostumo a estar bastant d'acord amb tu. Però en aquest cas és ben opinable que un poble com aquest hagi de dedicar suport a aquesta activitat, més encara quan la majoria dels alumnes és de Terrassa. Crec d'altra banda que és de bades, perquè a Terrassa hi ha institucions com CECOT que ja proporcionen aquesta mena de formació.

Suposo que l'Escola va començar quan amb la seva activitat es podia ajudar a restaurar l'antiga masia de Can Turu. En aquests moments l'espai ja està resolt, i per tant crec que hi ha arguments suficients per pensar a tancar l'Escola Taller.

Dic això per sobre, sense tenir més informació que la que ha sortit a la premsa i la que tu exposes.

Lluís Soler Turu ha dit...

@ Carles,
Completament d'acord amb tu, i amb el manifest que has penjat al teu bloc sobre aquest tema. Salutacions!



@ Anònim,
Gràcies per deixar el teu comentari i per llegir el meu bloc. Si em permets, abans d'entrar en matèria, deixa'm dir-te que sempre és una bona notícia saber que les meves opinions personals provoquen reaccions entre els lectors. Mai he buscat que tots els meus lectors estiguin completament d'acord amb mi. Em conformo a provocar reaccions i que el meu bloc faci que algú pensi “sí senyor, en Lluís té raó”, o que pensi: “avui aquest xicot no sap pas què s’empesca”. D’això es tractava, oi?


Tornant al tema que ens ocupa. La teva opinió, com la de l'equip de govern, és respectable però jo no la comparteixo de cap manera. L'equip de govern busca arguments per justificar-se i dóna a la premsa les dades que l'interessa. Potser és cert que aquest curs hi ha un nombre més gran d'alumnes de fora del poble, però també n'hi ha una bona colla que són de Viladecavalls. Durant els més de deu anys d'existència de l'Escola Taller s'han format centenars de joves del nostre municipi i la necessitat social de donar formació a joves que opten per no continuar estudiant segueix existint.


És cert que la CECOT ofereix serveis similars. També és cert que no són, ni de bon tros, de la mateixa qualitat. L'Escola Taller de Viladecavalls ha estat guardonada diverses vegades com una de les millors escoles tallers de Catalunya. Si el problema és que venen alumnes de Terrassa, la solució és tan senzilla com que paguin pel servei que reben. Però per mi no hi ha dubte que els joves de Viladecavalls tenen el mateix dret a aprendre un ofici sense haver de marxar del poble, igual que els joves de Viladecavalls tenen la possibilitat d'aprendre a tocar un instrument a l'escola municipal de música del poble.


Jo no vaig participar en la creació de l'Escola Taller de Viladecavalls. Això va ser mèrit de l'ex-alcalde Fèlix Farré. L'objectiu de la creació de l'Escola Taller és donar formació a joves que han decidit no seguir estudiant. Vull pensar que ningú va crear l'Escola Taller pensant en disposar de mà d'obra barata per reformar l'espai de la Masia de Can Turu, o adequar places, carrers i tota mena d'espais i equipaments públics del municipi. Tanmateix, és cert que els i les alumnes de l'Escola Taller han fet una excel·lent tasca de reforma d'espais i equipaments públics que podrien continuar desenvolupant a molts altres indrets del nostre municipi a canvi de rebre la seva formació.


Tancar aquesta escola, repeteixo, una de les millors Escoles Tallers de Catalunya, és una autèntica llàstima. I més si l'únic motiu són els diners. Vull recordar que aquest equip de govern pensa posar gespa artificial als dos camps de futbol municipals. Potser algú s'ha preguntat quants nens de Terrassa entrenen als clubs de futbol del poble i a quanta gent del municipi beneficiarà aquesta enorme despesa. CAP municipi català de 7.000 habitants té dos camps de gespa artificials. No sé si algú s'ha plantejat que amb molts menys diners es podria mantenir l'escola taller. Només fa falta voluntat.


Diuen que no hi ha diners per l'Escola Taller. I jo repeteixo: l'Escola de música també es MOLT deficitària i no soluciona cap necessitat social, però l'equip de govern hi segueix apostant. Aprendre a tocar un instrument és un luxe. Aprendre un ofici, i tenir feina el dia de demà, és un dret.


Per cercar solucions només fa falta voluntat. I si l'únic problema són els diners, és molt fàcil trobar fórmules per solucionar-ho. Tan senzill com pagar una matricula.


Però, i si el problema real no fossin els diners? I si l'equip de govern està amagant els veritables motius del tancament de l'Escola Taller? Per què l'equip de govern ha engegat pràctiques d'assetjament laboral contra l'actual equip docent de l'Escola Taller? Jo no tinc respostes per aquestes preguntes. Això només ho saben els set membres de l'equip de govern.


Bé, espero que aquestes reflexions t'aportin nous elements per valorar el cas. De nou, moltes gràcies per visitar el meu bloc.

Unknown ha dit...

Com es pot dir que es va montar una escola taller per remodelar una plaça? Aixó seria un frau de llei. L'escola taller és una molt bona iniciativa per proporcionar un ofici i feina a nois i noies que provenen o de fracas escolar o que sencillament no volen seguir estudian.
Politicament no apostan pel jovent amb problemes d'estudis, volen que vila sigui un poble de bons estudiants i els que no ho siguin que s'en vagin a terrassa, aquí molesten.
El que si es pot fer es gastar-se 750.000 euros en dos camps de gespa per uns 400 practicants de futbol, (un 5,5% aproximadament de la població de Viladecavalls)aquí ningú es planteja si economicament surt o no rentable perque va ser una promesa i un pagament a PVA per recolzar la proclamació d'Emperador el candidat de CiU.
No seria més interessant augmentar la frequencia d'autobusos pels joves de Vila?, economicament es deficitari però potser amb els meus impostos prefereixo un serveï que s'en pot beneficiar gent de totes les edats i no només el 5.5% de la població.
Felicitats i endavant Lluís.
Ja han començat a gastar les indemnitzacions anticipades despedin a la Francesca Berenguer.
De faltes d'ortografia segur que n'hi han unes quantes, es que soc d'unes quantes generacions anteriors, vaig viure els últims anys de franquisme, no gaire diferent l'actual ajuntament amb els de llavors. Salut

Lluís Soler Turu ha dit...

Agustí,

Gràcies pels teus comentaris i no pateixis per les faltes. El concepte del teu missatge ha quedat claríssim. Fa una estona m'he assabentat de l'acomiadament imminent de la tècnica municipal Francesca Berenguer. És una llàstima perquè es tracta d'una gran professional. Personalment, vaig tenir la sort de treballar al seu costat durant els dos anys que vam ser a govern i vaig poder aprendre molt.

Aquestes són les formes de l'il·lustríssim i la seva majoria. Patada al cul i a malgastar els diners públics pagant indemnitzacions. D'altres, en canvi, cobraran pels seus favors durant els propers quatre anys. Sí amic, ens diuen que hem d'estar contents: això és el que el poble ha volgut...

Anònim ha dit...

T’agraeixo l’extensa rèplica al meu comentari, i les dades que aportes.

Anant al contingut, jo no sóc massa partidari de barrejar els temes. La gespa al camp de futbol (tema que per cert em sembla un escàndol), i l’Escola de Musica són qüestions ben diferents que l’únic que tenen en comú –com tantíssimes d’altres- és el finançament municipal. Per tant em resisteixo a la temptació d’entrar-hi.

Centrant el tema en l’escola taller, insisteixo en que el fet de tancar-la no priva a ningú la possibilitat d’accedir a la formació, perquè a Terrassa hi ha oferta abundant. De fet fins i tot s’arriben a cancel•lar cursos per manca de matrícula. Per tant aquest no és un argument de pes. Quant a la qualitat no hi entro, però em consta que a Terrassa tampoc no en manca.

Referent al possible pagament per part dels alumnes de l’escola taller que tu suggereixes: dubto molt que aquests estiguin disposats a pagar una quantitat significativa per un servei que a Terrassa poden obtenir gratuïtament. D’altra banda, a les escoles taller són els alumnes els qui cobren.

També vull insistir en que no es pot afirmar que és un despropòsit adduir motius econòmics. No ho és... ni de bon tros! No és el mateix un dèficit de dos mil euros l’any que un de vint-mil, o que un de tres-cents mil, i no és el mateix en un municipi de 7000 habitants que en un de 200 000.

Cal posar a la balança recursos i serveis, costos i resultats. Quin és el cost anual d’aquest servei per a Viladecavalls? Quins en són els resultats, en termes per exemple d’inserció laboral? Sense aquesta informació no hi pot haver ni tan sols debat.

Ara bé, és cert que pot haver-hi d’altres motivacions per al tancament de l’escola taller, per exemple -tal i com apuntes- de tipus personal contra l’equip docent, o deixadesa o mala fe dels qui havien de fer la sol•licitud. De fet per alguns posts que he llegit al teu bloc i algun detall que m’ha suggerit l’entrevista a la ràdio no seria forassenyat de pensar-ho.

Per exemple, l’exigència que els professors hagin de provenir de l’atur, que diu la Regina Parellada a la ràdio, m’ha semblat com a mínim sorprenent per no dir un altra cosa. Això no es així de cap manera en els cursos ocupacionals que es gestionen des de l’Oficina de Treball de la Generalitat. Molts professors ho fan fins i tot com a segona feina, la qual cosa és ben lògica ja que es tracta de professionals que ensenyen un ofici.

Potser no és així en el cas específic de les escoles taller, però m’estranyaria. I és que d’altra banda tampoc no he trobat aquesta condició tan taxativa com absurda a la convocatòria, que es pot trobar a http://www.gencat.cat/diari/4974/07257110.htm.

Per cert: les escoles taller efectivament tenen una finalitat formativa, que està lligada però a una altra de productiva, per exemple el manteniment i cura d’entorns urbans o la seva rehabilitació. Almenys això diu la Generalitat. Per tant la relació amb Can Turu no em sembla cap escàndol.

Et torno a donar les gràcies per la teva resposta, em disculpo per l’extensió del meu comentari, i per part meva dono per tancat el tema.

Et felicito pel teu bloc, que segueixo regularment des de fa molts mesos i que em sembla imprescindible per saber què està passant a Viladecavalls. Jo, per exemple, sense el teu bloc ni tan sols m’hagués assabentat d’aquesta qüestió.

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

De cap manera t'has de disculpar. Es tracta d'un comentari molt interessant i per mi és tot un luxe que aquest bloc tingui un bon nivell de comentaristes. Bé, tinc per costum no deixar mai cap comentari sense respondre i voldria fer algunes consideracions arran les teves reflexions.


A mi em sembla que si els diners (activitat deficitària + manca de subvenció per finançar-la) són el principal motiu de l'equip de govern per tancar l'escola, cal que tothom tingui clar quines són les prioritats a l'hora d'abocar diners per part dels nostres actuals governants. Al cap i a la fi, un pressupost municipal no és res més que l'expressió en imports de la voluntat política. Quedi clar doncs, que l'Ajuntament de Viladecavalls té diners per donar serveis, i que aquest cop l'equip de govern ha decidit dirigir-los a d'altres tipus d'activitats educatives/formatives.


A Terrassa podem trobar molts serveis que ens manquen a Viladecavalls. Per mi, això no és excusa, ni un motiu de pes per tancar una escola. Per la mateixa regla de tres, podríem tancar moltíssims serveis municipals deficitaris que també s'ofereixen a la ciutat veïna. De fet, un ajuntament no és una empresa, i tots els serveis que ofereix l'ajuntament són deficitaris. Un ajuntament recapta diners via impostos, taxes, permisos, subvencions... i la tasca dels polítics que governen es centra en decidir en quins serveis s'han de gastar aquests diners o quants diners estan disposats a invertir en un servei concret.


Fas dues preguntes per les quals no tinc resposta. Malauradament l'equip de govern fa tots els possibles per impedir l'accés dels regidors de l'oposició a informació bàsica per desenvolupar la nostra tasca. En aquests moments no disposo de les xifres de cost anual vs subvencions rebudes -però intentaré descobrir-les- ni del percentatge exacte d'inserció laboral -que pel que tinc entès ha estat sempre molt elevat-.


Finalment, una reflexió sobre la sol·licitud de la subvenció. Estic segur que l'equip de govern hauria pogut trobar una infinitat d'indrets al nostre terme per redactar un nou projecte de manteniment i cura d’entorns urbans o la seva rehabilitació. Estic convençut que la subvenció hauria estat atorgada i s'haurien pogut finançar tots els costos, excepte els del professorat, ja que aquest es troba contractat. Hem d'entendre doncs, que el dèficit al qual ha de fer front aquest equip de govern hauria estat tan sols els sous dels professors en cas que haguessin apostat per mantenir l'escola taller i sol·licitar la subvenció.


Personalment, a mi em sembla molt més deficitari per Viladecavalls haver de pagar indemnitzacions a treballadors per acomiadaments improcedents, que no pas mantenir aquests treballadors en plantilla sempre que desenvolupin una bona tasca pel municipi.


Moltes gràcies de nou per seguir el meu bloc. Sense vosaltres, els lectors i lectores, aquest bloc no tindria cap sentit.