09 d’octubre 2009

Quan s'acabarà el pavelló?

Aquesta era una de les preguntes que em plantejava la setmana passada en aquesta nota. Aquest dilluns passat l'alcaldessa va convocar a tots els grups municipals i regidors no adscrits a una reunió de treball (que no comissió informativa) per tractar algunes de les obres en marxa des de l'ajuntament. El primer punt a l'ordre del dia van ser les obres del pavelló. En diversos plens d'aquesta legislatura, des d'Esquerra ja havíem exposat que teníem la sensació que les obres del pavelló acabarien com les de l'escola municipal de música (problemes de finançament i incompliment dels terminis). Malauradament, no ens equivocàvem.


L'equip de govern ens va informar de diversos problemes que afecten al progrés adequat de les obres d'aquest equipament. Intentaré resumir-los a continuació, perquè us pugueu fer una idea de la magnitud de la situació:


1er problema: Concurs de creditors de SIX. Com tots ja sabeu, l'empresa adjudicatària de l'obra va fer suspensió de pagaments (concurs de creditors) a principis d'aquest any. Això comporta que les diverses empreses subcontractades per SIX que treballaven en la construcció del pavelló, no hagin cobrat per la feina que van fer. És a dir, tot i que l'ajuntament va pagar les certificacions de la feina feta a SIX, aquesta empresa no pagava als subcontractats. Per altra banda, el jutjat mercantil ha autoritzat a l'ajuntament a pagar directament els subcontractats de SIX perquè acabin l'obra. El problema rau en que els subcontractats intenten cobrar a l'ajuntament TOTES les factures pendents, incloses les corresponents a les feines fetes prèvies a la suspensió de pagaments. L'ajuntament, com és normal, està repassant totes les certificacions per no pagar la feina dues vegades. El retràs en aclarir a qui li correspon pagar cada feina feta dels subcontractats (SIX o ajuntament) està comportant un retràs a la finalització de l'obra.


2on problema: discrepància amb el cost de l'obra. Segons els interlocutors de SIX amb l'equip de govern, durant el transcurs de l'obra s'han dut a terme diverses modificacions sobre el projecte que haurien fet encarir el cost de l'obra en uns 200.000€ sobre el preu inicial (que era d'uns 2,7 milions €). Segons ens informa l'equip de govern, que a la vegada ha estat informat per SIX i pel director de l'obra, si bé algunes d'aquestes modificacions eren necessàries (murs de drenatge, gruix del terra...) d'altres han estat merament estètiques (façana) i es van acordar verbalment entre SIX i els responsables municipals de l'obra en aquests dos primers anys de legislatura. Segons també ens informa l'equip de govern, a la vegada informat pel director de l'obra, el desviament no hauria de ser tan elevat, ja algunes d'aquestes modificacions anaven a compte de descartar altres actuacions inicialment projectades. En aquest cas, el problema rau en un desacord econòmic entre l'ajuntament i l'empresa adjudicatària. Justament avui hi ha una reunió entre SIX i l'equip de govern per intentar arribar a un acord en aquesta desviació. Tenint en compte que l'ajuntament està endeutat fins al seu límit, la conseqüència d'aquest problema és que un encariment del cost final de l'obra a causa de modificacions podria suposar que no es disposi de suficient partida pressupostària per pagar als subcontractats les obres que queden per finalitzar el pavelló. Vaja, que no hi hauria diners per acabar-lo i quedaria a mitges.


3er problema. Error en el projecte constructiu. L'equip de govern ens informa que el redactor o redactors del projecte constructiu del pavelló es van descuidar de projectar l'entrada i canalitzacions dels subminstraments d'aigua, llum i gas. Per tant, tampoc estaven pressupostats al cost inicial de l'obra. Culpa dels redactors, però també culpa dels responsables de l'àrea d'urbanisme i obres i serveis de l'ajuntament que havien d'haver revisat el projecte en profunditat i detectar aquest error. Un error que ha costat uns 114.000€ extres sobre el preu final, més les hores de feina dels treballadors de brigada municipal que no estan comptabilitzades. Segons ens informa l'equip de govern, aquests 114.000€ s'han pagat de l'actual partida pressupostària del pavelló. Per tant, si en el millor dels casos la discrepancia entre SIX i ajuntament no fes augmentar encara més el preu de l'obra, cas que ja us podeu imaginar que no passarà, el cost del pavelló com a mínim ja s'ha desviat 114.000€ sobre el preu inicial. Tenint en compte que l'ajuntament és a l'endeutament màxim, la pregunta és clara. D'on sortiran els diners que falten per acabar l'obra?


Em temo que tenim obres del pavelló per estona. Que inútil és, en política, recordar que nosaltres ja ho dèiem.

13 comentaris:

maripau ha dit...

Menos mal que en urbanismo había un megacrack de cargo de confianza, lástima que el pobre no pudo demostrar su valía en ese campo, ya que en lugar de hacer su trabajo le "tocaba" estar todo el día conectado a internet, ("revisando" lo que escribian ciertos anónimos por todos conocidos) o de paseo (acompañante caro), haciendo bulto en juzgados y sitios afines.
Y Lluis eso solo hablando del pabellón, cuando lleguen las obras de ciertas plazas o centros cívicos...

Anònim ha dit...

Sempre trobarem a faltar la millor gestió feta en la història de Viladecavalls...El Faure, Florido i Susanna han sigut els millors gestors.L'endeutament és inventat pels dolents!!!

Anònim ha dit...

Es parla molt als blocs que els culpables de la situació econòmica són el Faure,Florido i Susanna però no podria ser que el Quico quan va ser alcalde accidental ha estat el veritable culpable de la situació econòmica.S

Anònim ha dit...

Aquí tothom parla de Florido, del Faure i la Salvador, és clar aquests eren els gestors però... del Paco Vega ningú s'enrecorda?? Aquests abocaments, i qüestions econòmiques vàries que no precisament han ajudat a que el poble vagi bé. Tot i que Faure i Vega segueixen fent un bon equip.

Anònim ha dit...

Senyors!
Tenim el que vem votar les passades eleccions municipals.
Al 2011 a veure que vol la gent.

Carles Rodríguez ha dit...

Hola Lluís,

Completament d'acord amb el darrer anònim. Tenim el que la gent va votar el 2007.

El tema del pavelló és un problema més a sumar a una llista que, per desgràcia, va en augment.
Segons la informació que disposem, a l'Ajuntament no paren d'arribar factures d'obres que ja estan finalitzades o en procés de construcció. Factures que ni el propi equip de govern reconeix ni comptaba que vindrien.
Suposo que aquesta és la bona gestió de la que parlen alguns anònims.

La realització de les audotories hauria de ser imminent. Però em fa por que tot i sabent de què diners disposa l'Ajuntament i fins on està endeutat exactament, l'equip de govern actual no pugui o no sàpiga redreçar mínimament la situació.

Em sap greu ser pessimista, però exemples com el del pavelló posen de manifest que les coses s'han fet molt malament aquests dos anys i ara n'estem pagant les conseqüències tots plegats.

Pedro ha dit...

Lluís jo crec que no es inútil en política recordar que vosaltres ja ho dèieu,

El pavelló serà bonic segur (quan estigui acabat) fins i tot igual guanyarem alguns premis i reconeixements internacionals, i així es troben que i ha una franja de gent jove que no ha pogut desenvolupar l'esport del basquet,patinatge...en condicions , 2007,2008,2009,200?(si no fos per l’esforç dels pares de la canalla del poble)
Jo crec que aquest es uns dels problemes,s’ha volgut aparentar massa ¡no se perquè! i no s’ha donat importància a la política per les persones.
Independentment dels politics i tècnics que tenen responsabilitat amb nom propi de Vila i ha grups que defensen unes politiques u altres jo estic a prop dels grups que defensen les persones i
estic llum dels grups que defensen les aparences.
Com individus ningú es imprescindible
però com veïns tots i dic tots som
¡necessaris!.
Salu2

Lluís Soler Turu ha dit...

Hola Carles,

Des del meu punt de vista, aquest equip de govern té bàsicament dues opcions:

a) Agafar el toro per les banyes, assumint totes les conseqüències polítiques que pugui comportar.

b) Aguantar un any i mig com puguin, fent equilibris i amagant determinades situacions sota l'excusa del "nosaltres no sabíem res", mirant cap a una altra banda i ja s'ho trobarà el que vingui el 2011.

No crec que triguem massa a esbrinar quina és la seva opció. De totes maneres, sigui quina sigui la seva elecció, hi ha una cosa que tinc molt clara: ara més que mai Viladecavalls necessita polítics amb bones idees i que no perdin l'optimisme. Aquesta és la manera d'arreglar les coses que avui no funcionen.



Hola Pedro,

Potser no és inútil, però a mi m'ho sembla. De fet, el que em genera és sensació d'impotència. Que no hagi servit de res avisar de les possibles conseqüències de prendre el que a mi ja em semblaven males decisions de bon començament, em genera sensació d'impotència.

L'últim cop que vam avisar que les obres del pavelló es convertirien en un símil de les obres de l'escola de música va ser durant el ple de juliol de l'any 2008. I d'aquell avís ara plora la criatura. De fet, potser tens raó, aquell avís ha servit d'una cosa: avui no poden dir que no estaven avisats.

En la resta estem d'acord. Però com apuntava un dels anònims, ens agradi o no, això és el que el poble va voler. Per part nostra, seguirem treballant des de l'oposició amb voluntat d'arreglar les coses. Aquesta és la nostra feina fins al 2011.


Salut i blocs!

Manel Martinez ha dit...

Hola Lluís,

Una petita correcció: L'equip de Govern NO va concocar a tots els grups municipals. Va convocar als grups municipals amb representació a l'Ajuntament.
Et comento això perquè el PSC va presentar una instancia divendres 2 d'Octubre demanant precisament una reunió per tal de tenir aquesta informació.
Segons ells divendres 9 d'Octbre tenien una reunió amb SIX i avui m'han comentat que aquesta setmana es reunirian amb nosaltres.

Espero que hagis gaudit del pont!!!

Una abraçada

Anònim ha dit...

S'enten els grups municipals amb representació, també hi poden haver-hi independents com jo mateix que voldria estar informat però al no tenir un carnet del PSC com ho faig? Vaig a l'ajuntament i dic que m'avisin perquè aniré en una nova llista independent a les properes eleccions?

Lluís Soler Turu ha dit...

No vull entrar en polèmiques que no em corresponen (em refereixo al conflicte entre el PSC-PSOE de Viladecavalls i els regidors no adscrits), però si que vull fer un aclariment: tot i que el Grup Municipal del PSC-PSOE es va constituir formalment l'any 2007 tal com estipula el Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Viladecavalls, actualment aquest Grup Municipal no disposa de representació al consistori.


Tal com estableix legislació vigent en matèria de règim local, només els regidors i regidores poden formar part dels òrgans col·legiats de l'Ajuntament de Viladecavalls (ple, comissions informatives, juntes de portaveus...). Donades les circumstàncies, el PSC-PSOE de Viladecavalls no disposa de regidors, per tant no té presència formal dins el consistori i no pot participar a cap òrgan col·legiat de l'Ajuntament.


Una altra cosa ben diferent és que els partits polítics del poble es reuneixin o, almenys, sol·licitin reunir-se. Personalment, penso que és bo que hi hagi trobades entre els diferents partits per intercanviar opinions i punts de vista, o per tractar temes diversos que algun partit desconegui i vulgui aprofundir-hi. Penso que és molt millor això que anar a fer declaracions al diari acusant de manca de transparència a alguns partits que sempre han estat oberts al diàleg i a explicar el que faci falta. En el meu cas personal, aquest bloc n'és una bona mostra.

Salutacions!

Anònim ha dit...

Lluis, i què en diu el màxim responsable de tot això Sr. Griera regidor d´obres?
I què en diu també del retràs del carrer Major?

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim,

Per saber què en diuen els actuals responsables, els hi haurem de preguntar. El proper ple ordinari serà un bon lloc per fer-ho, a veure si responen alguna cosa, o callen igual que ho feien els anteriors responsables.

salutacions,