10 de març 2010

Aprovada la Llei de consultes populars



El ple del Parlament ha aprovat aquest migdia la Llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya [document]. Aquesta Llei és un poderós instrument al servei de la participació política, que permetrà als ciutadans, als Ajuntaments, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya plantejar qualsevol tipus de consulta -tant d'àmbit municipal com d'àmbit nacional- i erigir-se com un instrument mobilitzador de la societat.


Mai s’havia regulat la possibilitat de concedir a la ciutadania catalana la iniciativa per promoure o liderar consultes via referèndums. Fins avui. L'aprovació d'aquesta Llei representa un punt d’inflexió, un avenç rotund cap a l’exercici del dret a decidir, ja no com a principi teòric sinó amb una cobertura legal específica.


Aquesta Llei ha prosperat gràcies a la bona feina d'Esquerra al Govern. No en tingueu cap dubte. Fixeu-vos que els anteriors governs de la Generalitat, tot i disposar fins i tot d’àmplies majories absolutes monocolor, mai no van gosar obrir aquesta via. En cap cas. Ni tan sols van fer un tímid intent d'intentar-ho. Tampoc l’actual Govern hagués propiciat una Llei de consultes de no ser per la presència d’Esquerra: el nostre partit ha liderat tot el procés per donar veu i vot a la ciutadania i aprofundir en la democràcia i en els mecanismes de participació a Catalunya. Personalment, estic molt orgullós de la feina que s'ha fet en aquest sentit.


Aquesta legislatura hem blindat el català a l'escola. Hem aconseguit un bon finançament dins el feble marc estatutari. Hem rebaixat l'impost de successions. Hem tirat endavant la Llei del cinema que assegura el 50% de pel·lícules en llengua catalana. Avui, hem aprovat la Llei de consultes populars per via de referèndum. La gent d'Esquerra complim els compromisos.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El Parlament aprova lleis... NO projectes de llei.

El Govern de la Generalitat aprova projectes de llei que presenta al Parlament.

Un regidor hauria de saber aquestes coses.

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim, tens raó, m'he expressat malament.

Lluís Soler Turu ha dit...

... i ja he esmenat l'error que em comentaves. Gràcies!