09 d’octubre 2006

“Revista de Viladecavalls” versus “InfoCatalunya”: dues formes ben diferents de comunicar informació

Avui m’agradaria fer una petita comparació de dues situacions paral·leles per constatar que CiU ha utilitzat de forma clarament partidista l’última edició de la “Revista de Viladecavalls nº33 que -no ho oblidem- es tracta d’un mitjà públic de comunicació local que paguem entre tots els contribuents.

Tothom recorda quan el PSC va expulsar els consellers d’Esquerra del govern de la Generalitat arran del posicionament d’Esquerra davant el referèndum del nou Estatut; amb aquella expulsió, el President Maragall enterrava el pacte del Tinell. Al cap de pocs dies, CiU-Viladecavalls imposava un canvi d’alcaldia per promocionar el seu nou candidat; en Sebastià i companyia trencaven el pacte de govern signat amb Esquerra a l’Ajuntament de Viladecavalls. Tenim sobre la taula dues situacions recents on Esquerra ha passat de tenir responsabilitats de govern a formar part dels grups de l’oposició.

InfoCatalunya és la publicació trimestral que la Generalitat distribueix a totes les llars catalanes. L’últim butlletí –editat fa pocs dies- reconeix la bona gestió d’Esquerra al Govern de la Generalitat. De fet, de 20 pàgines del butlletí, 14 corresponen a actuacions que van tirar endavant departaments encapçalats per consellers i conselleres d’Esquerra: Pacte Nacional per a l’Educació, subvencions per a la instal·lació de gespa artificial a camps esportius, construcció del Laboratori de Llum Sincrotó, el supercomputador Mare Nostrum, ajuts a les famílies, cohesió social, banda ampla als centres docents, Llei de prestacions econòmiques, televisió digital terrestre i crèdits per a l’emancipació del jovent.

Fullejant aquesta última revista que fa balanç del Govern catalanista i d’esquerres, queda ben clar que Esquerra ha estat qui ha desenvolupat més propostes previstes al Pacte del Tinell. I el govern bipartit “PSC+ICV” ha reconegut la tasca d’Esquerra i no ha emprat el butlletí InfoCatalunya per atribuir-se els mèrits de la feina feta per les conselleries d’Esquerra.

Tornem a Viladecavalls. És vox populi que els regidors de CiU –amb el suport incondicional del PSOE i ICV- pretenen esborrar la nostra feina al govern. L’última revista municipal és un cas flagrant d’intentar esborrar-nos del mapa. Les pàgines d’aquest butlletí estan impregnades de tergiversació, electoralisme, manipulació i distorsió de la realitat. No només no reconeixen la nostra feina, sinó que cadascuna de les notícies apareix acompanyada de declaracions i valoracions polítiques del regidor convergent/unionista de torn.

Quan CiU va trencar el pacte, des d’Esquerra estàvem treballant en l’elaboració d’un reglament pels mitjans de comunicació local per poder evitar, precisament, el que ara CiU està perpetrant. Si partim de la base que la “Revista de Viladecavalls” és un mitjà de comunicació públic, aquest mitjà hauria de respectar els principis d’objectivitat, veracitat i imparcialitat de la informació. Que les informacions de la revista continguin opinions de l’alcalde sobre –per citar només 3 exemples- el nou servei d’autobusos, un possible nou consultori al casc urbà o la construcció de la piscina de Can Trias, no es pot considerar en cap cas informació objectiva i imparcial. Perquè una cosa és informar, i una altra de ben diferent és opinar. Al meu entendre, la revista municipal ha de contenir alhora informacions objectives i opinions de tots els grups polítics però, alerta, informar i opinar són dos conceptes que no convé mesclar en el redactat d’una notícia, per evitar que la informació objectiva es transformi en una visió parcial de les coses. Per exposar opinions a la revista municipal ja hi ha l’editorial, l’espai dels grups municipals o les cròniques del ple. L’equip de govern de CiU torna a jugar brut i ara no respecta les regles del joc democràtic en matèria de comunicació. Amb poc més de quatre mesos han instrumentalitzat la revista per difondre els plantejaments de CiU a totes i cadascuna de les notícies sense possibilitat que els regidors de l’oposició hi puguem intervenir.

La lectura d’aquesta revista mostra que a CiU no tenen cap mania a fer el que sigui per mantenir-se a les seves cadires. Fins i tot són capaços de faltar a la realitat. Després de llegir la revista, sembla que durant aquest mes d’agost els convergents s’hagin tret de la màniga projectes com el nou pavelló, la nova piscina, el nou local de Ràdio Vila... però, en canvi, en cap moment expliquen que fa dos anys que regidors i equips tècnics de l’Ajuntament hem estat treballant amb constància per poder iniciar, tirar endavant i executar tots aquests projectes. No volen explicar que tots aquests projectes han estat possibles gràcies al pacte de govern entre Esquerra i CiU durant aquests dos anys.

CiU no té prou valentia política per reconèixer públicament la tasca d’Esquerra durant dos anys a l’equip de govern. De fet, no és que no tinguin prou valentia política. Després de llegir aquesta revista, tinc la sensació que tenen por. Tenen por de perdre la cadira a l’equip de govern. I aquesta por ha fet que perdin els papers i que actuïn seguint la màxima de “vendre fum”. Potser pensen que poden enganyar a tothom, però la gent no es tonta i, tal com diu la dita popular, s’atrapa abans a un mentider que a un coix.