17 de novembre 2006

No diguis blat...

El dissabte 21 d’octubre llegia al Diari de Terrassa una noticia que em va deixar estupefacte. “El IV Cinturó no se verá en Can Trias”. “El ayuntamiento ha conseguido que pase soterrado a su paso por este barrio”. Segons el Diari, l’alcalde havia demanat ajuda al seu partit per negociar una ampliació de la cobertura contemplada al projecte licitat del IV Cinturó al pas per Can Tries, i van ser dos diputats de CiU els que van realitzar una “mediación decisiva” (sic). La notícia explicava que el passat 11 d’octubre l’alcalde s’havia reunit a Madrid amb el subdirector de projectes de Foment i que aquest li va donar a conèixer “la confirmación del cambio en el proyecto”. A més, com a compensació pel pas de l’autovia a través del terme municipal, CiU presentaria una esmena perquè el govern espanyol financés la construcció del pont que passa per sobre la via a Sant Miquel de Gonteres.

Aquella era la primera noticia que teníem de totes aquelles negociacions. Ni la Glòria ni jo en sabíem res de tot allò, cosa que ens va saber greu perquè hi havia tres mocions aprovades per unanimitat per abordar aquesta problemàtica amb unitat d’acció de tots els grups municipals. És molt lícit que un partit utilitzi tots els seus recursos per intentar incloure al·legacions sobre el projecte –nosaltres des d’Esquerra també ho vam intentar a través dels nostres diputats-, però hagués estat un detall que l’alcalde hagués tingut cura de les formes i ens hagués informat als regidors abans de trucar al diari...

Malgrat tot, la notícia tenia un punt esperançador. Tot i que no havíem estat informats per CiU, podia ser cert que haguessin aconseguit incloure alguna al·legació. Però el següent dilluns -a comissió informativa- resulta que de tot el que publicava el diari, l’alcalde i el regidor d’urbanisme no tenien res per escrit. Ni l’ampliació del tram cobert, ni les possibles contraprestacions, ni el pont de San Miquel, ni res de res. Cap acord. S’havien limitat a trucar la premsa i vendre fum. Perquè l’únic que CiU havia fet era presentar esmenes als pressupostos generals de l’estat de l’any 2007. És com si la Glòria i jo haguéssim anat als diaris i haguéssim dit que el IV Cinturó no es construiria perquè el grup parlamentari d’Esquerra a Madrid havia inclòs a les esmenes dels pressupostos generals de l'estat la retirada de les partides del IV Cinturó i la transferència d’aquests imports al Govern de la Generalitat (veure p.36 del pdf amb les esmenes d'Esquerra). Em sembla que és evident que una esmena no és cap acord, i que no val la pena crear falses espectatives fins que es coneix si les esmenes s'aproven o es rebutgen.

El drama estava servit, però els convergents no ho veien. Els havien enganyat, es veia d’una hora lluny, però ells estaven convençuts que a Fomento complirien la paraula donada. “Pues va a ser que no”, que diuen a Madrid. Els convergents ja haurien de saber que quan es pacta a Madrid cal signar documents. El pacte Mas-ZP sobre el text de l’Estatut també va ser verbal, i tots sabem com va acabar aquell brindis al sol. Retallades a tort i a dret.

Tanmateix, la veritat sempre s’acaba sabent. Resulta que fa una setmana, l’alcalde va tenir una reunió a Fomento de Barcelona i es va adonar de l’ensarronada. Perquè a Fomento de Barcelona li van dir ben clar: ni saben res de cap modificació, ni saben res de cap contraprestació, ni és tècnicament viable ampliar la cobertura. Per tant, el projecte licitat quedava igual. Però no va ser fins aquest dimecres que l’alcalde ens comunicava als regidors que no hi havia cap modificació al projecte. No sé pas quan ho pensava explicar. Potser volia esperar que vinguessin les excavadores...

Ara l’alcalde, que -com tots els convergents- sempre s’ha posicionat a favor de la construcció del traçat IV Cinturó en la seva integritat, apareix a la premsa indignat exclamant que a Fomento li han “pres el pèl”. Amb això estem d’acord. Li han pres el pèl. A ell i, de rebot, a tot el poble de Viladecavalls. Però no només li han pres el pèl, sinó que a més ha fet el ridícul. Un alcalde no pot dir blat fins que no el té al sac i ben lligat. Doncs en Sebastià va dir blat... però ni tenia sac, ni el tenia lligat.

Tanmateix, la presa de pel a l’alcalde ha servit per alguna cosa. Ara per ara, l’Ajuntament de Viladecavalls planta cara a Fomento. De moment l’alcalde, amb el consentiment de la resta de grups municipals, es nega a signar les expropiacions necessàries per la construcció del IV Cinturó. Ara veurem com s’ho prenen a Fomento.

Per cert, el dia 3 de desembre hi ha una manifestació a Sabadell contra la construcció del IV Cinturó. La manifestació començarà a les 12h a la Plaça Antoni Llonch (RENFE Centre). Per més informació podeu visitar la web de la Campanya Contra el IV Cinturó.