27 de març 2007

Cap de setmana políticament complet

Aquest cap de setmana ha estat trepidant. Dissabte al matí m’aixeco ben aviat per assistir al meu primer Consell Nacional d’Esquerra, el primer que s’ha convocat des que el Congrés Comarcal d’Esquerra em va escollir conseller nacional. Es pronosticava un Consell Nacional intens, i les previsions es van complir al peu de la lletra. Quatre hores de debat molt intenses que van servir per aprovar, entre d'altres qüestions, dues propostes de resolució i aclarir internament les qüestions relacionades amb reagrupament.cat.

La primera resolució (la podeu consultar aquí) es tracta d’una anàlisi concís sobre l’actual situació política a Catalunya, que ha de servir de base de negociació pel proper Ple monogràfic sobre el desplegament de l’Estatut que es celebrarà al Parlament de Catalunya dimecres i dijous d’aquesta setmana. La segona resolució (la podeu llegir aquí) fa referència al tancament de les emissions TVC al País Valencià, i exigeix al Ministeri d’Indústria que compleixi el seu compromís amb Acció Cultural del País Valencià, per tal que es mantingui l'emissió d'aquest canal al País Valencià.


El debat al voltant de les explicacions d’en Joan Carretero va centrar les intervencions al torn obert de paraules. Personalment, em vaig alegrar que es mantingués el to constructiu durant el transcurs de tot el debat i que no es caigués en la crispació. Aquesta és l’única forma que ens pot permetre que entre tots detectem els encerts i els errors comesos, per no repetir aquests últims de cara al futur.


Els propers comicis municipals també van tenir el seu espai al Consell Nacional. Es va confirmar que Esquerra presentaria unes 700 llistes a les properes eleccions arreu dels Països Catalans, fet que evidencia el creixement que ha experimentat Esquerra en els últims anys, i vam ratificar els caps de llista de les ciutats de més de 20.000 habitants que mancaven per decidir a l’anterior Consell Nacional. La tasca que les Seccions Locals estem portant a terme als nostres pobles i ciutats em fa ser molt optimista. De fet, estic convençut que aquestes eleccions tindrem uns molt bons resultats. Temps al temps.


Diumenge al matí, assisteixo a una assemblea sobre el 4C a Can Trias, convocada per l’Associació de Veïns del barri. Una vegada més, el grup municipal de CiU torna a incomplir els acords plenaris sobre aquesta qüestió. Els acords deixen ben clar que el Quart Cinturó és una qüestió de municipi, que els portaveus dels grups municipals amb representació al consistori han de debatre prèviament les qüestions a tractar, i que tots els portaveus han de poder intervenir en igualtat de condicions per tal d’assegurar que cap grup fa un us partidista o menteix en aquest tema.


Doncs, tot i que a l’últim Ple ordinari es va aprovar una reprovació de l’actuació de l’alcalde i del grup municipal de CiU en relació al Quart Cinturó, l’equip de govern va tornar a monopolitzar la gestió de la informació en aquesta assemblea, davant la ciutadania i la resta dels grups polítics assistents. M’hauria agradat albirar una mica de valentia política i sinceritat per part de CiU i, en particular, de l’alcalde, a l’hora de fixar que les normes de joc d’aquella assemblea complissin els acords de ple, però està ben clar que la reprovació els va entrar per una orella i els va sortir per l’altra. De fet, si a CiU tinguessin valentia política i fossin sincers, el primer que haurien d’admetre públicament és que utilitzen la política per servir-se de la ciutadania, i no pas per servir-la.


Sortint de l’assemblea, vaig a la calçotada organitzada per l’Associació de Veïns de les Carenes de Can Turu, el barri on visc. Paral·lelament, en Xavier Vendrell, a una calçotada de les JERC a Reus, anunciava que Esquerra està disposada fer Artur Mas president si CiU posa damunt la taula la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, acollint-se a la legalitat internacional. Davant les constants retallades de l’Estatut per part de l’estat espanyol, Catalunya no té una altra sortida que la independència. Tal com acordàvem dissabte al Consell Nacional d’Esquerra, la via autonomista està exhaurida.


Ara per ara, sembla que CiU rebutja la proposta d’Esquerra. Tanmateix, la independència del nostre país ha quedat escrita a l’agenda mediàtica i política, i si ara la proposta de referèndum no prospera, des d’Esquerra seguirem treballant perquè tard o hora ho acabi fent.