01 d’abril 2007

Ple ordinari 29 març 2007: aturem les obres de l’entrada del poble!

Altament tens. Aquesta és la millor forma de descriure el darrer ple ordinari en la seva globalitat. Durant aquesta setmana aniré penjant diverses anotacions per comentar-vos els punts políticament més interessants de l’última sessió plenària.


Faig un incís, abans de començar a comentar pròpiament el ple. Previ a l’inici de la sessió, un grup de veïns de Can Pepet, que es manifestava a l’entrada de l’Ajuntament, ens va lliurar un ram de bardisses i un manifest per denunciar el mal estat del barri. Tenen tota la raó de queixar-se. Sobre aquest tema, vull manifestar que a Esquerra-Viladecavalls ja érem conscients del problema i que tenim clar que cal iniciar l’estudi urbanístic de Can Pepet per poder abastir el barri dels serveis mínims necessaris. De fet, aquesta ha de ser una de les mesures urbanístiques que caldrà iniciar durant la propera legislatura.


En aquesta anotació em centraré a comentar les explicacions d’Esquerra en relació a la moció d’urgència per acordar la suspensió potestativa de llicencies en l’illa conformada pels carrers de Sant Joan, del Racó i la Carretera B-120. Amb aquest punt de l’ordre del dia va arribar el primer moment tens del ple.


Ens consta que des de l’equip de govern s’ha escampat que els grups de l’oposició teníem la culpa que l’Ajuntament no emprengui les accions oportunes per suspendre la llicencia de l’obra de l’entrada del poble (la foto és del 18 de març, perquè actualment la citada obra ja té dues plantes). Una vegada més, l’equip de govern escampa mentides per ocultar la seva pèssima gestió, fent culpables de tots els mals als grups de l’oposició. La intervenció de la portaveu d’Esquerra va servir per desmuntar la farsa convergent i posar la veritat sobre la taula. Us la resumeixo a continuació.


El passat ple de gener, l’equip de govern va incloure a l’ordre del dia una modificació de les Normes Urbanístiques de Viladecavalls. Tal com us vaig comentar llavors, la proposta es va presentar de forma precipitada, sense discutir-la, i els grups de l’oposició vam proposar la seva retirada de l’ordre del dia. Ja en aquell moment vam preguntar si les modificacions obeïen a alguna realitat urbanística, però no se’ns va contestar, i la modificació va ser retirada.


El dilluns següent al ple de gener, durant la comissió informativa d’àrea tècnica, vam participar a una sessió monogràfica amb l’assistència de l’arquitecte municipal. El portaveu d’ICV va preguntar explícitament si alguna modificació responia a solucionar l’obra de l’entrada del poble tocant a la carretera, però l’arquitecte va respondre que no, que la modificació només esmenava alguns errors tipogràfics que s’havien detectat des de l’Àrea Tècnica d’Urbanisme.


Al cap de pocs dies, es van reiniciar els treballs de construcció a les citades obres de l’entrada del poble. Aquestes obres es trobaven aturades des de feia mesos. Les grans dimensions de l’edifici que estan construint a peu de carretera fan sorgir una veu d’alarma social i política al municipi.


El 12 de març, el grup municipal d’Esquerra presentem una instància a l’Ajuntament sol·licitant la paralització de la citada obra, ja que considerem que no s’ajusta a la legalitat vigent. Dos dies més tard, rebem per escrit una sorprenent resposta de l’arquitecte, on s’acusa els grups de l’oposició d’haver bloquejat la modificació de les Normes Urbanístiques que havien de servir per solucionar aquest tema. Sorprenent. En què quedem? Si el mes de gener aquestes modificacions no responien a cap realitat, perquè ara ens diuen que és culpa nostra? Des d’Esquerra tornem a repassar l’articulat de les Normes Urbanístiques modificades, però no aconseguim trobar quins articles fan referència directa a aquesta obra.


El 19 de març, el regidor d’urbanisme –Jordi Salvador- ens comunica als grups de l’oposició que com que la modificació de les Normes Urbanístiques es van retirar del ple, ara tenim el que tenim. Des d’Esquerra preguntem quins són els articles que solucionen aquest problema, però no se’ns dóna resposta.


El 28 de març (el dia abans del ple) es convoca una reunió monogràfica per tractar el tema. Des del grup municipal d’Esquerra sol·licitem que es prengui acta de la reunió, i tornem a preguntar quins punts de l’articulat de les Normes Urbanístiques modificades que ens van lliurar el mes de gener, afecten sobre aquesta obra. Sorprenentment, l’arquitecte municipal ens contesta l’articulat que ens van facilitar no respon a aquesta obra, i que la proposta per donar solució al tema són uns plànols gràfics que no ens han facilitat perquè no els tenien fets.


I jo em pregunto: com podem ser culpables els grups de l’oposició d’una cosa que n’hi hem vist, ni sabem que existeix?


Però les mentides de l’alcalde, el regidor d’urbanisme i de l’arquitecte no s’acaben aquí. Resulta que quan ens lliuren la documentació gràfica on es proposa una possible solució, els plànols porten data d’octubre de 2006. Per tant, els plànols feia mesos que estaven fets i, tan l’equip de govern com l’arquitecte ens estaven ocultant informació.


Això és el que hi ha. Un engany darrere un altre. I per culpa dels enganys, actualment tenim una obra que és un nyap. Però el pitjor, és que si ara no hi posem remei, en un futur podem tenir més nyaps.


Un cop explicat tot això, la Glòria va demanar en nom d’Esquerra que s’aturés l’obra i es revisés l’ordenació de l’illa en qüestió. A més, va instar que la Junta de Govern Local suspengués la llicencia d’obra perquè la van donar des d’aquell òrgan, ja que des d’Esquerra tenim motius per pensar que la llicència està mal concedida. Per últim, va instar l’alcalde a contractar un arquitecte extern –de confiança per tots els grups- i assessorament jurídic extern.


La Glòria va finalitzar la seva intervenció amb un apunt final amb el que estic completament d’acord: “A vegades cal prendre decisions. Esquerra les pren. El que ens sap més greu és que si no es prenen decisions, la gent mira l’ajuntament des de fora i pot creure que això és una “merienda de negros”, cosa que ens afecta negativament a tots els grups municipals.”


La intervenció de la Glòria va posar molt nerviós al Sr. Homs, que va respondre senyalant que CiU no estava sola a l’equip de govern quan es va aprovar la llicència. A més l’alcalde va contestar que ell no tenia perquè respondre dels seus tècnics, en referència a la resposta que ens va lliurar l’arquitecte on culpabilitzava als grups de l’oposició de l’actual situació. El Sr. Homs respon que ha de creure que els tècnics de la casa no s’han equivocat donant la llicència, però que els polítics tenim la sensació que s’està fent alguna cosa malament. La seva intervenció acaba amb una sentència duríssima: “Jo dubto de tothom, no confio en ningú”, referint-se al personal tècnic municipal, “per aquest motiu sol·licitarem assessorament extern”.


Personalment, vaig trobar molt greus les afirmacions de l’alcalde quan va dir que no confiava amb ningú. Com pot exercir d’alcalde una persona si aquesta no pot confiar en els treballadors de la casa? Si algú entén alguna cosa, que m’ho expliqui, però a mi em sembla que algú té un problema molt seriós...


La Glòria va respondre a la replica de l’alcalde: “Des d’Esquerra assumirem les responsabilitats que ens corresponguin. Si les tenim, les assumirem. Però el que no podem tolerar és que hi hagi un engany darrere un altre. Se’ns amaga informació als grups de l’oposició, se’ns dóna la culpa de la situació actual i se’ns menteix assegurant que no se’ns ha facilitat una documentació gràfica al gener de 2007 perquè no s’havia finalitzat, quan la realitat és que estava enllestida des de l’octubre de 2006. Des d’Esquerra confiem amb la professionalitat dels treballadors de la casa, però, en vista als fets, Esquerra posa en dubte la professionalitat de l’arquitecte municipal.”


Aclarides les posicions de cada grup, la suspensió potestativa de les llicències es va aprovar per unanimitat. A més, a través d’una Junta de Govern Local Extraordinària, la llicencia del nyap de l’entrada del poble es troba suspesa. A partir d’aquest moment, el consistori disposa d’un any per esmenar els errors tècnics en l’ordenació de l’illa i esbrinar si realment la llicencia va estar mal concedida. Us mantindré informats!


PS: Si voleu llegir més opinions sobre el ple, us recomano que llegiu la nota que en Xavi Lleberia va escriure al seu bloc sobre l’última sessió plenària. Xavi, igual que tu, jo també estic orgullós de formar part d’un grup tan compenetrat, fort i pencaire com la Secció Local d’Esquerra-Viladecavalls. Gràcies a tu per les teves paraules. Ànims i endavant companys!