16 de maig 2007

Què fareu a partir del 28 de maig? Amb qui pactareu?

Finalitzat el cicle de trobades de proximitat “Esquerra t’escolta”, tothom coincidirà amb mi que aquesta ha estat la pregunta estrella que ens han formulat a tots els barris del poble. Es tracta d’una pregunta on, d’entrada, ja s’assumeixen com a vàlides dues hipòtesis en relació als resultats del 27 de maig. En primer lloc, es parteix de la base que cap de les sis candidatures aconseguirà la majoria absoluta, cosa que crec que és bona pel poble. En segon lloc, s’assumeix un creixement important de l’espai electoral d’Esquerra i, com a conseqüència directa, que el nostre grup tindrà prou força per decidir els colors del pacte per formar govern a Viladecavalls. Només la formulació d’aquesta pregunta a tots els barris, ja és un molt bon senyal de que alguna cosa està canviant.

Independentment de les forces polítiques amb les que Esquerra pugui pactar per formar un govern estable pel municipi, tal com estan les coses, no dic cap disbarat si afirmo que l’única garantia perquè Viladecavalls estigui governat amb honestedat, eficiència i sentit comú passa necessàriament perquè Esquerra lideri qualsevol pacte de govern a l’Ajuntament de Viladecavalls. És per aquest motiu, que ens cal el màxim suport a les urnes, de cara a poder liderar qualsevol possible pacte de govern.


No faig aquesta afirmació envà. Llegiu els programes electorals d’algunes candidatures que es presenten i sabreu de què us parlo. Encara que alguns s’ho pensin, la gent de Viladecavalls no és tonta. Estem al segle XXI, ara ja no val prometre i mentir. Algú em pot explicar com pensen pagar i on pensen fer 165 pisos de promoció pública, si amb 8 anys només han estat capaços de fer-ne 17 al C/Rosari? Algú em pot explicar d’on sortiran els diners per mantenir dos camps de futbol de gespa? Com algú és capaç de posar al programa que revisarà el PGO, si tots els grups municipals sabem que un PGO no es pot revisar fins al cap de 16-20 anys de vida? Són només tres exemples de promeses electorals que no podran complir, però us en podria posar molts més.


Repeteixo. L’única garantia perquè Viladecavalls estigui governat amb honestedat, eficiència i sentit comú passa necessàriament perquè Esquerra lideri qualsevol pacte de govern a l’Ajuntament de Viladecavalls. El nostre programa electoral és realista i està elaborat amb coneixement de causa i sentit comú. Per això, des d’Esquerra ens podem comprometre a tirar-lo endavant sense cap por. A diferència d’altres grups, nosaltres no prometem mentides que després no podrem complir. A diferència d’altres grups, nosaltres sempre hem dit la veritat.




Algú pot pensar, erròniament, que és molt difícil assolir un augment dels vots d’Esquerra que ens permeti liderar qualsevol pacte de govern. La gent acostuma a traslladar els resultats electorals del Parlament de Catalunya als resultats de Viladecavalls, però al nostre poble això no és ben bé així. A Viladecavalls no hi ha bipartidisme. Fixeu-vos. Del PSC a Esquerra només ens separen 90 vots. Per només 90 vots, l'any 2003 el PSC es va quedar amb el tercer regidor, i nosaltres amb dos. És, doncs, ben senzill que aquesta vegada Esquerra passi a ser la segona força política, superant el PSC de Viladecavalls en nombre de vots i de regidors. Només ens cal un petit creixement. Fins i tot, tal com ens han anat les trobades i pels suports que anem rebent, tinc la sensació que podem arribar a competir amb CiU per ser la primera força política a Viladecavalls. Ho sabrem d’aquí 11 dies però, de moment, tot apunta a que creixerem en vots.


Vull deixar ben clar que Esquerra no té cap preacord amb cap força política. El 28 de maig tindrem les mans lliures per parlar sobre qualsevol possible pacte amb totes les formacions que obtinguin representació. He llegit les repetides declaracions de la Sra. Regina a la web de CiU on demana una àmplia majoria convergent per evitar el tripartit a Viladecavalls. No sé de quin tripartit parla, potser es refereix a un possible tripartit CiU+PVA+PP del qual ja m’han arribat diversos rumors que confirmen l’existència d’un preacord entre aquestes tres forces polítiques. Particularment, em sap greu que CiU tanqui les portes a una futura entesa amb altres grups polítics abans de les eleccions, però tothom és lliure de fer el que vulgui. Ells sabran el que es fan.


Jo crec que en política no es pot ser rancorós i, quan sapiguem els resultats i la força de cada partit a l’Ajuntament, per part d’Esquerra avaluarem totes les possibles combinacions i, evidentment, parlarem i negociarem amb qui convingui. Repeteixo: no hi ha cap preacord que ens lligui les mans amb ningú. Tanmateix, el nostre objectiu és ben clar: tenir prou suport a les urnes per liderar qualsevol possible pacte de govern. Estem convençuts que entre tots i totes ho podem fer possible. És ben senzill, només cal votar Esquerra.

2 comentaris:

Carles Rodríguez ha dit...

...Equidistància, mans lliures... Perquè us agrada tant?
A Viladecavalls és una mica hipòcrita emprar-la. No us ho podeu permetre, ara no.
Salutacions i bon final de campanya!
Sort!

Lluís Soler Turu ha dit...

No és equidistància, és projecte propi. Tenim el nostre projecte de poble i el volem fer realitat des del govern municipal. Aquest és el nostre objectiu. És per aquest motiu que, si els resultats ho fan possible, també volem liderar qualsevol pacte de govern.

Ja he dit abans que jo crec en política no es pot ser rancorós. Si a Esquerra fóssim rancorosos, a Viladecavalls no podríem pactar amb cap grup: ni amb CiU (que va incomplir el pacte de govern signat amb Esquerra), ni amb PSC i ICV (que el passat juny ens oferien investir alcalde al candidat del PSC per constituir un govern en minoria on es vetava la presencia d’Esquerra).

Afirmar que a Esquerra no tenim cap preacord amb cap força política, no és ser hipòcrita, és dir la veritat. El nostre objectiu no és un pacte de govern d'uns determinats colors; el nostre objectiu és fer realitat el programa electoral d'Esquerra, i ho farem possible construint un pacte de govern estable, basat amb la confiança mútua, i cercant el màxim de complicitats programàtiques i ideològiques amb els socis de govern que el signin.

Salutacions Carles!
Espero que també tingueu un bon final de campanya!
Molta sort!