08 de setembre 2009

Diada, dret a decidir i suport a la consulta d'Arenys de Munt


Som a les portes de l’Onze de setembre. Tancada la negociació del model de finançament, la Diada arriba marcada per la imminent sentència del Tribunal Constitucional al recurs contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i, també, per la consulta popular no vinculant sobre la independència organitzada per la societat civil, i amb el suport majoritari de l'Ajuntament, al municipi d'Arenys de Munt.


La nació catalana es troba en una cruïlla decisiva de la seva història. Després de més de trenta anys del restabliment de les llibertats democràtiques, les limitacions del marc polític i jurídic vigent pel que fa a l’avenç i el reconeixement de l’autogovern, dins els estrets paràmetres establerts pel règim autonòmic, s’han fet cada vegada més evidents a ulls de tothom. Ja ningú no dubta que l’Estat espanyol continua mantenint, malgrat la modernització social i institucional que ha viscut durant aquest llarg període, una voluntat uniformitzadora i absolutament refractària a l’avenç nacional dels Països Catalans.


En un moment com el present té una importància fonamental la unitat del poble de Catalunya en la defensa dels seus drets nacionals i democràtics. I, més enllà encara, el compromís actiu i la participació del conjunt de la ciutadania en la definició del futur que més li convé al país. El dret a decidir, doncs, és un element bàsic i irrenunciable que, en democràcia, ningú no pot negar als catalans i les catalanes.


És per tot plegat que cal saludar molt positivament iniciatives com la consulta popular per la independència d’Arenys de Munt. Només des de la por a la llibertat es poden entendre les pressions i les amenaces que s’han exercit sobre aquesta, tant per part de grups de caràcter feixista com, i això és encara més greu, des del mateix govern de l’Estat. Tot plegat és una mostra de la baixa qualitat de la democràcia espanyola quan topa de ple, encara que sigui en un pla merament simbòlic, amb el dret a decidir del poble català.


La Secció Local d'Esquerra-Viladecavalls, com no podia ser d'altra manera, donem suport a la consulta per la independència d’Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi, i exigim al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans, que així ho considerin convenient, a celebrar consultes populars per a la independència. Finalment, encoratgem a la societat civil a actuar amb llibertat, amb la complicitat dels Ajuntaments, als municipis dels Països Catalans que es plantegin realitzar consultes ciutadanes similars.