04 de juny 2010

Adéu, Espanya?

"Adéu, Espanya?" és un documental que compara la realitat de Grenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya. I es planteja les preguntes següents:

- La independència és democràtica?
- Els processos d'independència són jurídics –emparats en clàusules legals– o polítics –fruit d’una negociació?
- Els estats democràtics estan obligats a encetar una negociació d'independència si una majoria raonable dels ciutadans així ho desitgen?
- Serien econòmicament viables aquests nous estats?
- Com reaccionaria la Unió Europea?

La durada del documental és d'aproximadament 90 minuts. Si no l'heu vist, val la pena. Busqueu una estona de calma, poseu-vos còmodes davant de l'ordinador i mireu-lo.Opinió personal

M'ha agradat molt. Està ben fet, té un bon guió i bones imatges. M'ha encantat la representació històrica amb els clicks de playmobil!! Potser l'únic problema és que cal estar molt atent per no perdre el fil, ja que el documental va fent salts entre les realitats de les quatre nacions analitzades per comparar la seva situació entre elles.


La conclusió de la qual em reafirmo: la independència és viable i Espanya té dèficits de cultura democràtica per permetre-la. El documental no parla de llengua, ni cultura, ni d’orgull nacional… S’explica que la independència és, simplement, millor.


El canvi de paradigma ha començat i això ja no es pot parar. Pendents de la sentència del TC sobre l'Estatut, el federalisme s'ha demostrat una autèntica utopia. En canvi, la independència ha passat de ser una utopia a convertir-se en una opció viable que, actualment, ja s'ha fixat a l'agenda política de Catalunya.

Adéu, Espanya? Jo també responc, com deia el poeta, "Adéu, Espanya!"