12 d’abril 2011

12 d'abril de 1931: de les eleccions municipals a la proclamació de la república

El diumenge 12 d’abril de 1931, avui fa 80 anys, es van celebrar eleccions municipals arreu del país, amb la victòria de les candidatures d'Esquerra Republicana de Catalunya. Aquelles eleccions municipals van esdevenir un plebiscit de la monarquia d'Alfons XIII. Dos dies més tard, Francesc Macià -president d'ERC- proclamà de manera unilateral "la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica" [discurs] el dia 14 d'abril, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la Segona República espanyola.


A Viladecavalls aquests van ser els alcaldes durant la segona república: Jaume Gusi (1931-1933), Domingo Marcet (1933-1936), Martí Purull Margarít (1936), Martí Purull Duran (1936-1938), Miquel Casanova Picó (1938) i Manuel Brunet Prat (1938-1939) [font: Història de Viladecavalls]. Tots ells, i els regidors que els van acompanyar en els mandats, van liderar moments històrics de canvis profunds en l'etapa republicana i, en alguns casos moments històrics de gran dificultat, com l'alcalde d'ERC Martí Purull Duran que va encapçalar el consistori durant els anys de la guerra civil [si us interessa, trobareu més informació sobre el periode 1936-38 a la Tesi del Dr. Matias Vargas Puga].


Des d'aquest bloc vull retre homenatge als alcaldes i regidors republicans a Viladecavalls durant la República, i a tots els homes i dones d'Esquerra Republicana de Catalunya que van liderar durant aquell període els canvis al nostre país -també al nostre municipi- segons els valors republicans de la llibertat, del treball, de la justícia i de la comunitat d’interessos, és a dir, que el propi interès forma part del bé comú. Valors republicans que fa 80 anys van fer arrelar en els ciutadans el sentiment de resistència contra la supèrbia i l’arrogància. L'essència de la república implica el compromís dels ciutadans amb les institucions que li garanteixen la seva llibertat, la seva igualtat. 80 anys després d'aquelles eleccions municipals històriques, prenc el relleu en la seva lluita, perquè als nostres municipis és on es lliura el combat per la llibertat. Aquests són els meus valors, els nostres valors, els valors d'Esquerra Republicana de Catalunya, valors republicans que potser no ens fan ni millors ni pitjors, però si diferents i no els hem de perdre.


80 anys després, m'entristeix que l'Ajuntament de Viladecavalls no hagi fet ni un reconeixement institucional als alcaldes republicans d'aquell període. Un reconeixement que ha estat repetidament negat i oblidat per convergents i unionistes, malgrat ser un mandat de ple aprovat via moció. En contrast, convergents i unionistes mantenen exposats a la sala de plens els retrats de tots i cadascun dels alcaldes de Viladecavalls durant la dictadura franquista. És una llàstima que el bipartit que governa el nostre Ajuntament no tingui en compte aquestes coses. Cap acte commemoratiu, només silenci. I el silenci ens fa còmplices del feixisme més cruel i pervers que, a més de destruir la República per la força de les armes, va intentar endur-se a totes les seves víctimes esborrant la seva memòria.


Des d'Esquerra no callem, no volem ser còmplices del seu silenci. Des d'Esquerra seguim treballant per recuperar la memòria històrica de Viladecavalls. Seguim construint un país millor des del nostre municipi, com fa 80 anys en les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931. Amb tu, fem poble!