21 de juliol 2011

canvis continuistes i canvis innovadors (I)

Aquesta setmana vaig rebre per correu electrònic un vell trencaclosques que em va fer reflexionar sobre com els diferents agents de la nostra societat estem afrontant l'actual situació de recessió econòmica i financera o, dit d’una altra manera, sobre com estem plantejant solucions al problema i en quins sistemes de referència es fonamenten les decisions preses.

El trencaclosques consisteix en unir els nou punts de la següent figura mitjançant només quatre línies rectes i sense aixecar el llapis del paper.


Els intents de resolució del trencaclosques em van fer reflexionar en el plantejament de dos tipus de solució davant d’un problema:
  1. Solucions associades a canvis continuistes, és a dir, canvis dins d’un determinat sistema que realment no modifiquen aquest sistema.
  2. Solucions associades a canvis innovadors, és a dir, canvis que modifiquen veritablement el sistema de referència.
De moment ja he donat prou pistes per resoldre el trencaclosques. En la propera nota al bloc en penjaré la solució i miraré de desenvolupar les meves reflexions personals. Ara marxo cap a Can Trias, a la reunió informativa sobre sanitat al Centre Cívic Paco Cano, a veure què ens expliquen.

4 comentaris:

Pedro Ballesta ha dit...

Ahora entiendo porque me comentabas que echaste en falta propuestas en
la reunión del CCPC de Can Trias

Lluís Soler Turu ha dit...

És justament el que comentàvem. Tots tenim més o menys clar com hem arribat a l'actual situació i -amb matisos- segurament ens posaríem d'acord. Per tant, un cop plantejat quins són els problemes als quals hem de fer front, ara ve la part més complicada: proposar solucions encertades, en contraposició a mesures que avui potser sí que són una solució puntual, però demà sens dubte incrementaran els problemes. I el que hem de fer el més aviat possible és l'exercici d'imaginar noves solucions als problemes, perquè jo estic convençut que només amb les solucions velles no ens en sortirem. Hem de trencar esquemes establerts, hem de sortir dels habituals sistemes de referència. Hem d'innovar, ho hem de fer a tots els nivells, i no és una tasca gens senzilla. Així doncs, la imaginació al poder!

... ha dit...

Aquest trencaclosques el vaig resoldre mentre era a classe d'estructura atòmica i enllaç amb la Fina Pons. Un esport de risc no parar atenció a classe :D

Albert

Anònim ha dit...

Molt encertada i original la fórmula per explicar aspectes econòmics i polítics. Cal esmolar l'enginy.

A reveure,

JPV