08 de març 2007

Més enllà de la paritat


Avui, dia internacional de les dones, us penjo el manifest d’Esquerra Republicana de Catalunya titulat “Més enllà de la paritat”. Enguany, el manifest del 8 de març té un contingut polític clarament municipalista, i m’ha semblat molt interessant fer-ne difusió des del bloc. De totes maneres, si que m'agradaria complementar aquest manifest amb un breu apunt personal. Crec sincerament que, més enllà de la paritat, les Seccions Locals d'Esquerra hem de potenciar la qualitat de les nostres candidatures. A mi el que de debò m'importa, més enllà de la paritat, que també, és que les llistes d'Esquerra estiguin formades per gent vàlida i capaç de liderar el nostre projecte de municipi i de país, independentment del seu sexe. I personalment, estic molt content perquè penso que la candidatura d'Esquerra a Viladecavalls hem acomplert aquests objectius. Estic convençut que la nostra llista està formada per un equip de dones i homes que suma i que és el més potent que pot presentar el nostre grup. Perquè Esquerra, en aquest nou cicle, hi vol guanyar.


Les eleccions municipals del proper mes de maig són els primers comicis als Països Catalans amb unes llistes que han de complir, per llei, criteris de paritat. Cap dels dos sexes, per tant, no podrà tenir una representació inferior al 40%, en trams de cinc persones. Les dones d’Esquerra reivindiquem que aquesta paritat sigui efectiva i que la presència de les dones a les llistes sigui en posicions que, previsiblement, comportaran l’obtenció de l’acta de regidora.


La paritat a les llistes, però, no és suficient. Des d’Esquerra volem trencar la imatge i la pràctica masculinitzada de la política i, per aquesta raó, fem una crida a les companyes del partit a fer-se visibles, a escriure articles als diaris locals i comarcals, a participar en els actes i també a liderar les polítiques en els seus pobles o ciutats.


Igualment, si volem que la perspectiva de gènere impregni totes les polítiques que promou el nostre municipi, a més de comptar amb la tasca de les regidores i alcaldesses, necessitem l’aportació de les dones i dels grups de dones que treballen en el nostre territori.


La incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques que s’impulsen des dels ajuntaments, reconeixent la diferent realitat en els efectes que tenen sobre dones i homes, és precisament un dels reptes per al mandat que estem a punt d’encetar als ajuntaments. Així mateix, cal posar en el centre les polítiques dedicades a les persones i a la cura d’aquestes persones.


En els pròxims quatre anys, les regidores i alcaldesses d’Esquerra –al costat dels regidors i alcaldes també- han de treballar per garantir la transversalitat de la perspectiva de les dones a les polítiques públiques. Aquesta perspectiva ha d’incloure tots els àmbits d’actuació dels governs locals: mobilitat, urbanisme, salut, coeducació, cultura, promoció econòmica, atenció social, formació, comerç, turisme, treball, seguretat, habitatge, desenvolupament rural, immigració, joventut, esports.


I tot això garantint també el reconeixement pressupostari per a les mesures d’acció positiva, que en cap cas no poden considerar-se de discriminació.


A Esquerra sabem que llibertat femenina i llibertat nacional van de la mà, perquè el nostre és un projecte de societat lliure en uns Països Catalans independents. I la nostra llibertat com a ciutadanes i ciutadans, en primera instància, l’exercim en el nostre entorn més immediat: els municipis. Per això aquestes eleccions i el pròxim mandat són clau en la construcció de la nostra llibertat.


Un pas més enllà de la paritat, un pas més cap a la independència!

Països Catalans, 8 de març de 2007