20 de febrer 2008

La caça de bruixes continua: tanquen l'escola taller i dos professors es queden sense feina

Ahir al matí vaig poder consultar els expedients dels tres últims treballadors acomiadats per l'Il·lustríssim Alcalde: la tècnica d'ensenyament (Cesca Berenguer), i els dos professors acomiadats de l'Escola Taller (Jesús Vela i Ignacio Torollo). Fa unes setmanes us comentava el nostre posicionament respecte l'acomiadament improcedent de la tècnica d'ensenyament. Després de consultar l'expedient, continuo pensant que el mal govern amaga els motius reals del seu acomiadament.



Respecte els dos treballadors acomiadats de l'escola taller, us havia comentat que havien estat acomiadats de forma improcedent. No és ben bé així. Segons la documentació present als seus expedients, aquests dos treballadors tenien un contracte de durada determinada per la finalització de l'escola taller de Viladecavalls. Com que l'equip de govern va decidir tancar aquesta escola (o, com els agrada dir a ells, es va acabar el projecte de l'escola), l'Il·lustríssim Alcalde va procedir a donar per extingida la relació laboral d'aquests treballadors amb l'Ajuntament el passat 1 de febrer, l'endemà mateix d'haver tancat l'escola.


Curiosament, a cap dels dos expedients laborals apareix copia d'un decret d'alcaldia de 20 gener de 2006, del qual en Jesús Vela va fer referència durant la seva denúncia al Síndic des del defensor de l'oient de Catalunya Radio (podeu escoltar-ho aquí). Un decret -segons en Jesús- on s'afirma que l'escola taller continuaria, que diu quins són els drets dels treballadors i que, en cas que desaparegui l'escola, es trobarà una plaça afí a la formació dels treballadors. Un decret que, repeteixo, no figura als expedients d'aquests dos treballadors, i que jo no he tingut oportunitat de consultar.


Gràcies a aquesta resolució, si que conservo una copia del decret d'alcaldia de 2 de març de 2007, on es "reconeix i garanteix la continuïtat de la relació laboral (del personal docent i d'estructura de l'escola taller) amb la creació de les places que siguin necessàries dins la plantilla de l'Ajuntament de Viladecavalls" en cas que no hi hagi continuïtat de l'escola. Un decret que, curiosament, tampoc figura a l'expedient d'aquests treballadors.

Pàgina 13 del programa electoral 2007 de CiU-Viladecavalls. Era mentida.

De fet, tant és si es tracta d’acomiadaments improcedents o si de que amb el tancament de l’escola taller s’extingeix la relació laboral d’aquests dos treballadors amb l’Ajuntament. La qüestió preocupant i principal és que hi ha dos treballadors que s’han quedat sense feina perquè s’ha tancat una escola. I els regidors de l’equip de govern CiU-PVA en són els únics responsables. Han mentit a la ciutadania amb promeses que no pensaven complir.


Després ve quan el mal govern justifica el tancament de l’escola al·legant una tirallonga de percentatges i xifres, que m’imagino que ens els hem de creure cegament només perquè ens els expliquen ells. Són xifres i percentatges que no van acompanyades de cap tipus d’informació documentada que les justifiqui, que al grup d'Esquerra no se’ns ha lliurat cap documentació per poder-les estudiar amb detall, i que l’equip de govern interpreta aquests percentatges com més li convé.


Una última consideració sobre el tancament de l’escola taller: Si l'equip de govern continuarà assumint el cost del personal de l'escola taller, i aquest cost es seguirà assumint perquè aquest personal -excepte dos treballadors- s’ha reubicat en altres llocs de treball i, en canvi, totes les altres despeses de l'escola taller haurien estat finançades amb els diners procedents de la subvenció –una subvenció que aquest any l’equip de govern no ha volgut demanar-, realment valia la pena tancar l'escola taller en nom de reduir despesa si, al cap i a la fi, la despesa municipal que assumia el municipi -és a dir, el personal- continua sent quasi la mateixa després del tancament?


Mentides, mentides i més mentides. No us deixeu enganyar. L’equip de govern CiU-PVA no aposta per l’escola taller de Viladecavalls, i per això l’ha tancat. Una vegada més es demostra que la seva aposta en polítiques socials és nul·la. Senzillament, no existeix.