15 d’octubre 2009

69è aniversari de l'assassinat del President Companys



Lluís Companys és l’únic president europeu democràticament elegit que va ser executat pel feixisme. Va ser detingut per la Gestapo el 3 d'agost de 1940 per ordre de les autoritats espanyoles, que li van obrir diligències per "ser el President de la Generalitat, Ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya". L'afusellament va ser dictat pel Consell de Guerra d’Oficials Generals el 14 d'octubre de 1940, que l’acusà d’adhesió a la rebel·lió. Va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada, el 15 d'octubre de 1940, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc amb només 58 anys.


Els governs espanyols de torn s'han negat repetidament a anul·lar la sentència i el judici militar contra el President Companys. Davant de fets com aquests, és insultant escoltar en boca d'alguns que la transició democràtica espanyola ha estat un model exemplar de trànsit entre dictadura i democràcia. La transició democràtica espanyola va forçar la prescripció amb total impunitat dels delictes comesos pel règim franquista, l'acceptació de la voluntat del dictador de qui seria el seu successor al capdavant de l'Estat, la forma d'organització del mateix en forma de Regne, i un convenient canvi de jaqueta per als oligarques i alts funcionaris del règim (exèrcit, policia...). La transició democràtica espanyola va convertir el govern espanyol com a institució en hereu directe del règim franquista.


Avui com ahir, seguirem exigint justícia, seguirem lluitant per la llibertat de la nació catalana. El nostre millor homenatge, la victòria.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Completament d'acort amb l'article, també voldria justícia a Viladecavalls, no es pot fer l'estruç davant la situació de l'ajuntament, s'han de demanar responsabilitats al Florido, Faure i com a responsable final a l'anterior alcalde Sebastià Homs, s'ha de fer un escrit, article...el que es cregui oportú per fer sortir a la llum la pèssima gestió al capdavant de l'ajuntament en aquests dos últims anys per part de CiU, Sebastià Homs, Toni Florido i Josep Faure.

Lluís Soler Turu ha dit...

D'entrada, el que jo crec oportú és realitzar de forma urgent les auditories que facin falta amb la presència de tots els grups municipals per determinar quin és l'endeutament real del municipi i quin és el volum de factures corresponents a contractacions irregulars. Un cop es coneguin els números reals, serà el moment de demanar responsabilitats a qui correspongui. Des d'Esquerra no posarem terra a aquest tema. Aquí ens hi juguem el futur del poble.

Anònim ha dit...

com s'assembla l'article del Garcia Cano a aquest altre:

http://ciutadans-reus.blogspot.com/2009/10/un-juez-catalan-exige-un-abogado-pagar.html

Qüestió d'ideologies i pensaments suposo