12 d’abril 2007

Ple ordinari 29 març 2007 (IV): no té més raó qui més crida

Tensió. Nerviosisme. Irritació. Incomoditat. Aquestes són algunes de les paraules que em venen al cap per intentar explicar els possibles motius del comportament cavernícola del Sr. Homs i la Sra. Regina durant el darrer ple ordinari. Tots dos van fer gala d’una conducta completament intolerant, cercant un únic objectiu: aturar per tots els mitjans les intervencions de la portaveu d’Esquerra, Glòria Ullés, durant el torn de precs i preguntes. Les interrupcions constants i els crits que el Sr. Homs i la Sra. Regina proferien cap a la Glòria van portar la figura institucional de l’alcaldia a les cotes més baixes d’educació. L’actitud de l’alcalde, dèspota i autoritària, em va fer sentir vergonya aliena. Tanmateix, com diu el proverbi popular, no té més raó qui més crida.

Si el debat al voltant de la suspensió potestativa de les llicencies d’obres ja va ser altament tens, el torn de precs i preguntes va superar els límits imaginables per qualsevol dels assistents a la sala de plens. Tal com explica en Xavi Lleberia al seu bloc, les preguntes d’Esquerra van treure de polleguera al Sr. alcalde.


La Glòria va començar la intervenció del grup municipal d’Esquerra instant a l’equip de govern a supervisar les obres realitzades al C/Rosari 15 i al C/Major 35, ja que ambdues obres no respecten l’espai on hi hauria d’haver les voreres dels carrers. Concretament, a data 29 de març, al C/Major 35 s’havia enderrocat tota l’edificació excepte la façana, que casualment és l’única façana que sobresurt de la línia de la vorera del C/Major. Personalment, espero que des de l’equip de govern es vetlli per assegurar una amplada adequada de les voreres davant dels habitatges de nova construcció. Fer qualsevol altra cosa que no sigui això, és anar contra els interessos generals del municipi.


A continuació, la Glòria va fer una pregunta referent a la construcció del nou pont de St. Miquel de Gonteres. Resulta que, a principis de març, el Sr. alcalde va assistir a una assemblea de l’Associació de Veïns del barri, cosa completament lícita, però en aquella assemblea va prometre que les obres del pont es licitarien a finals de mes. Des d’Esquerra vam preguntar al Sr. Homs que, en cas que això fos veritat, com pensa pagar les obres del nou pont, perquè nosaltres no ho veiem clar. El problema que veiem és que, segons el projecte redactat, les obres del nou pont costen uns 267.000€ però a la partida pressupostària només n’hi ha 240.000€. Estic segur que el Sr. alcalde sap que no està permès licitar unes obres si no hi ha diners per pagar-les.


El mateix passa amb les obres d’ampliació del local social de la Planassa. Des d’Esquerra no entenem com el Sr. alcalde pot prometre que les obres s’iniciaran en breu, si el cost de l’obra és d’aproximadament 140.000€ però la partida pressupostaria és de 82.000€. Les diferències entre les xifres parlen per elles mateixes però, per si de cas, la portaveu d’Esquerra li va deixar ben clar: “Una cosa és prometre i l’altra és mentir.”


Des d’Esquerra no jugarem mai a aquest joc. No ens hi trobaran. Desgraciadament, Viladecavalls ja compta amb altres desastres de planificació. L’exemple més recent el trobem amb les obres de l’escola de música. Per culpa de la mala planificació de CiU, han calgut dues legislatures per finalitzar-la. I ara suposo que el Sr. alcalde també deu voler construir el nou pont de St. Miquel de Gonteres per fases, és a dir, enderrocar el pont, posar les bigues i deixar el pont a mig fer fins ves a saber quant de temps, sense que puguin passar els vehicles, tot per culpa de la seva incapacitat de planificar. A CiU prometen i menteixen. Repeteixo, des d’Esquerra no jugarem a aquest joc. Nosaltres sempre hem dit la veritat, tan si hem estat al govern com si hem estat a l’oposició. Aquesta és la nostra manera d’entendre la política.


Seguidament, la Glòria va plantejar diverses qüestions sobre la nova plaça del C/St. Martí. Des d’Esquerra estem d’acord amb el contingut de la plaça –el circuit de salut per la gent gran- però no estem d’acord amb el lloc on s’ha ubicat. Des d’Esquerra creiem que el C/St. Martí és un espai poc íntim per realitzar aquesta mena d’exercicis. De fet, creiem que s’ha anat a corre-cuita perquè calia inaugurar alguna cosa on no es visualitzés l’empremta d’Esquerra. El cost de la citada plaça ha estat de 57.698€, però aquest cost no inclou els treballs realitzats per la brigada en aquesta obra, treballs que s’han realitzat durant la seva jornada laboral però també en hores extres. La Glòria, en nom d’Esquerra, va sol·licitar la quantificació del cost del temps invertit per la brigada municipal en realitzar aquestes tasques, i va recordar que si amb el nou conveni es volien eradicar les hores extres, com és que l’equip de govern actuava d’aquesta manera.


A continuació, la portaveu d’Esquerra va recordar a l’equip de govern que hi havia un acord de ple per repartir els espais de propaganda electoral, i que encara no s’ha plantejat a cap reunió. Dit això, la Glòria va explicar que la següent qüestió que preguntaríem ja havia estat plantejada per un altre grup municipal en anteriors plens però, donat que les respostes a les preguntes no figuren a les actes del ple –ja ho vaig explicar aquí-, Esquerra vol conèixer aquesta informació. I la pregunta anava relacionada amb la figura d’en Roger Mestre, treballador de l’Ajuntament de Viladecavalls des del passat juliol de 2006. Des d’Esquerra volem saber què fa i quines són les seves funcions, perquè la gent del carrer l’únic que veu és que camina dos metres per darrere del Sr. alcalde. Des d’Esquerra volem saber si aquest càrrec de confiança es tracta d’un comissari polític de CiU...


En aquest moment el Sr. alcalde i la Sra. Regina van perdre completament els papers. Les paraules “comissari polític” van provocar que el Sr. Homs i la Sra. Regina comencessin a cridar exigint que la portaveu d’Esquerra retirés aquella qualificació. Estaven tan nerviosos que no deixaven ni parlar a la Glòria perquè pogués retirar la qualificació de “comissari polític” i demanar disculpes. Només cridaven i repetien: “Li exigeixo que ho retiri!”. El comportament del Sr. Alcalde era al·lucinant. Per uns segons em vaig pensar que retiraria el torn de paraula al grup d’Esquerra, i no ens deixaria acabar la nostra intervenció. Sortosament, no va ser així. El més curiós de tot plegat és que el portaveu del PSC ha fet servir reiteradament la qualificació de “comissari polític” a cadascun dels darrers plens, i mai cap membre de l’equip de govern havia dit ni piu.


En relació a aquest tema, aprofito per comentar-vos una altra curiositat: en Roger Mestre forma part de la llista de CiU a Barcelona per les properes eleccions municipals. Ho podeu comprovar en aquest enllaç. Un cop a dins, la seva foto us apareixerà a mitja pàgina, la número 27 si compteu les fotos d'esquerra a dreta. Si cliqueu damunt la seva foto, us apareixerà un breu currículum del candidat Roger Mestre. Ell mateix explica que milita a CDC, que és el Portaveu del Grup de CiU a Sant Andreu i que actualment és el Cap de Gabinet de l’Alcalde de Viladecavalls... Bé, almenys una part ja l’hem aclarit via Google... ara només ens falta saber quines funcions té aquest “Cap de Gabinet de l’Alcalde de Viladecavalls”... i jo que em pensava que en Roger Mestre estava contractat com a "coordinador d'obres i serveis"... Almenys això és el que consta al Decret d'alcaldia del dia 11 de juliol de 2006... No em digueu que no és curiós...


Tornem al ple. La següent pregunta va fer posar encara més nerviós al Sr. alcalde. La Glòria li va recordar que, el passat 13 de febrer, el grup municipal d’Esquerra va sol·licitar per instància els decrets d’alcaldia referents a multes. Ens estranya que algunes instàncies triguin pocs dies ser contestades –com la referent a les obres de l’entrada del casc antic-, i en canvi aquesta instància no se’ns hagi contestat. Perquè resulta que entre la gent del poble circula que si et posen una multa de la policia municipal, l’alcalde les treu...


Va ser dir això i vam tornar a treure de polleguera el Sr. alcalde i la Sra. Regina. De nou, van començar a cridar dient que l’equip de govern té trenta dies per contestar les instàncies, que ja ens respondran quan ens toqui. La Glòria va respondre automàticament: “ho sabem, tenen trenta dies, però els trenta dies van passar el 13 de març, i avui som 29... per això ens veiem obligats a sol·licitar els decrets al ple.”


Després d’això, la Glòria va preguntar si l’equip de govern havia mantingut noves converses sobre el Quart Cinturó amb altres administracions, perquè no se’ns informa de res i l’experiència ens diu que l’equip de govern incompleix reiteradament els acords de ple en relació a aquest tema.


Finalment, la Glòria va plantejar dues qüestions del ple de febrer de les quals l’equip de govern no ens havia lliurat la resposta. En primer lloc tornem a sol·licitar la quantificació econòmica del canvi de l’Escut de Viladecavalls i anunciem que, ja que l’equip de govern no està disposat a facilitar informació, des d’Esquerra posarem el cas en mans del Departament de Governació. L’alcalde, que no podia amagar la seva irritació, va tornar a interrompre la intervenció de la portaveu d’Esquerra per dir “Jo no he prevaricat. Jo he volgut posar ordre i he volgut unificar els diversos dissenys de l’Escut que es fan servir a l’ajuntament. Tal com vaig declarar al Diari de Terrassa, jo no he canviat cavalls per gallines”. Finalment va mostrar una revista municipal i diversos tríptics del període on Esquerra formàvem part de l’equip de govern i ens va acusar de que nosaltres també hem emprat un escut no oficial.

Faig un incís. És cert que des d’Esquerra, quan vam ser a govern, vam emprar un escut no oficial de Viladecavalls. Però el vam emprar per ignorància, desconeixíem que es tractava d’un símbol no oficial. De fet, es tractava d’un escut que fa una pila d’anys que s’utilitza en aquest Ajuntament, ja s’utilitzava a la legislatura 1999-2003, potser abans i tot. En realitat, en aquests moments desconec en quina legislatura es va dissenyar i quin regidor/equip de govern el va encarregar. Queda clar doncs, que a Esquerra no hi hem tingut res a veure, ni amb el primer disseny, ni amb el segon. Però, a diferència de CiU, nosaltres ho vam denunciar de seguida que vam adonar-nos que no s’estaven fent bé les coses. Ho vam denunciar quan des d’Esquerra vam descobrir que l’Ajuntament no estava emprant la simbologia oficial de Viladecavalls, i ho vam descobrir després que el Sr. Homs encarregués el segon disseny de l’Escut de Viladecavalls i es comencés a emprar la nova marca, més abonyegada i amb la corona mural completament desnaturalitzada.


Aclarit el tema de l’Escut, la segona pregunta que arrossegàvem del ple anterior era a quines partides pressupostàries s’han carregat els 12.000€ en concepte del lloguer de la carpa de carnestoltes. Doncs la reacció de la Sra. Regina i el Sr. Homs va ser tornar-se a posar a cridar com bojos, dient-nos que aquella resposta estava inclosa dins el plec de respostes del ple anterior. Malgrat els seus crits, la resposta no hi era. Després de comprovar-ho, el Sr. Homs ens va dir que ens la lliuraria l’endemà al matí. Evidentment, encara esperem la resposta per escrit...


Ja ho veieu, així estan les coses. Tal com va anar aquest ple, m’imagino que ens espera una campanya electoral duríssima. Malgrat tot, estic convençut que el grup d’Esquerra anem pel bon camí. Els nervis d’alguns en són la prova més clara.