29 de maig 2007

algunes reflexions postelectorals

Avui no faré cap article d’anàlisi dels resultats electorals, però sí que vull deixar escrites diverses reflexions en clau municipal, a nivell personal i sense haver tingut massa temps per meditar fredament:

- Hem mantingut la representació amb dos regidors al consistori, però no hem obtingut els resultats que esperàvem obtenir. Ja us podeu imaginar quin és el meu estat d'ànim.

- Reconec que em vaig equivocar amb la sensació que tenia sobre un possible creixement de l’espai electoral d’Esquerra-Viladecavalls.

- Felicito a CiU, que ha estat l’opció més votada a Viladecavalls.

- Em sembla molt preocupant que dos de cada cinc viladecavallencs/ques no hagi anat a votar. Més endavant miraré de reflexionar-hi de manera freda i sense recórrer als tòpics, però jo crec que Esquerra-Viladecavalls hem perdut alguns vots que s’han quedat a casa.

- Felicito a la Glòria Ullés perquè ha estat, és i serà una cap de llista exemplar. Felicito a tot el nostre equip de campanya per haver jugat net en tot moment i per no caure en les provocacions d’alguns adversaris que han fet de la mentida i el joc brut les seves banderes de campanya electoral. Em sap greu sobretot pel Juan Casasola i la Gloria Serrano, que tenien moltes ganes de poder treballar per a Viladecavalls des del grup municipal d’Esquerra.

Deixo per més endavant una anàlisi més treballada, però no puc acabar aquest reguitzell de reflexions sense agrair el suport a les 412 persones que han confiat en la nostra candidatura. Moltes gràcies a totes i tots pel vostre recolzament!

9 comentaris:

Odalric ha dit...

L'altre dia em vas visitar al meu bloc i avui et torno la visita.

Crec que us heu equivocat (i així ho vaig dir en el meu article) pq heu tingut una posició que més que en clau política semblava en clau personal.

Suposo que als pobles és normal que això passi, però crec que no deixa de ser un error.

Entenc també que teníeu unes aspiracions legítimes però que no poden coexistir amb les qüestions personals pq això tot ho distorsiona.

En llegir el teu article veig un cert reconeixement dels errors però al final no has pogut frenar i caure en el mateix auto-parany.

No acusis al poble ni segueixis dient mentider als contrincants pq recorda que tots sou veïns i teniu una responsabilitat institucional.

Vols un consell? Trenqueu amb l'imatge de tripartit. Potser així tindreu una possibilitat d'aquí 4 anys.

Lluís Soler Turu ha dit...

Odalric,

Tinc la consciència tranquil·la d'haver dit sempre la veritat i de no barrejar mai qüestions polítiques amb qüestions personals. No ho he fet mai ni quan he estat a govern, ni quan he estat a l'oposició, ni durant els 15 dies de campanya electoral. Quan parlo de joc brut, senyalo només a tots i totes aquelles que si que ho han fet. Ells i elles ja saben qui són, què han fet i quines mentides han escampat sobre Esquerra i els seus candidats i candidates, barrejant l'àmbit polític i el personal. Allà ells i elles amb la seva consciència. No sóc jo qui giro la cara i nego la salutació quan em trobo pels carrers del poble als meus adversaris i als seus familiars i amics. Puc parlar en nom de tots i totes les militants d'Esquerra-Viladecavalls afirmant que tenim la consciència tranquil·la de no haver enganyat a ningú, ni d'haver utilitzat qüestions personals per desacreditar adversaris. No hem caigut ni caurem en les seves provocacions. Ho afirmo i n'estic orgullós.

Cada cop que he escrit en aquest bloc que algú ha mentit en alguna qüestió política, ha estat perquè podia demostrar amb proves escrites que estaven mentint. Per això vaig escriure aquell comentari al teu bloc en relació al tema del 4C.

Mai he acusat al poble de res. Diumenge passat, la gent de Viladecavalls va triar lliurement els governants que volia a l'Ajuntament. Simplement em preocupa que l'abstenció creixi, perquè això afecta negativament als nostres resultats electorals.

Tinc ben clar que tots els i les contrincants som veïns i veïnes i tenim una responsabilitat institucional compartida. Només espero que l'equip de govern que es configuri el proper 16 de juny també ho tingui clar, i permeti exercir aquesta responsabilitat institucional als regidors i regidores de l'oposició. Malauradament em temo que no serà així, ja que ahir dilluns van anular les línies dels telèfons mòbils municipals que fins ara hem utilitzat els regidors de l'oposició, i ho van fer sense previ avís per part de ningú. Em temo que això serà la tònica habitual del més que possible pacte CiU-PVA que, segons el Diari de Terrassa d'ahir, ja està dat i beneït.

Gràcies pel consell. Tinc clar que CiU en aquesta campanya electoral ha estat escampant la por entre la gent de Viladecavalls dient que votar Esquerra era votar tripartit amb l'alcaldia pel PSC, i que això ens ha acabat perjudicant a les urnes. Tanmateix, a diferència de CiU, nosaltres no teníem cap preacord amb ningú i ho hem dit sempre. A més, estic convençut que més d'una persona va votar CiU per por al tripartit però pensant que hi hauria un pacte amb Esquerra-Viladecavalls i ara aquests votants s'han adonat que CiU ja tenia lligat un preacord amb el PVA.

Amb 4 anys poden passar moltes coses i el transcurs dels esdeveniments determinarà les possibilitats de cada força política. Aleshores ja veurem què passa.

Odalric ha dit...

Lluís,
entenc que potser des de la distància no tinc totes les claus per poder valorar i saber tot el que al teu poble es cou.

Però si deixem rancúnies i afers personals a part i mirem les dades objectives que apareixen en l'enllaç que ens indiques sobre els resultats electorals, veig que a CiU no li ha afectat l'abstenció i ha guanyat en vot absolut i relatiu, pujant 100 vots respecte a les darreres eleccions i pujant un 4% en percentatge.

A més, l'agrupació de veïns que ha entrat al consistori només està a un 2% vostre... i si tenim en compte que vosaltres teniu una "marca" potent i ells no, i a més heu estat governant... potser la vostra percepció la teniu molt distorsionada.
Per això et deia abans que potser els afers personals no us hagin impedit ser objectius (que és al menys el que un percep des de fora).

Sobre el tema dels telèfons, quedo sorprès que un ajuntament tan petit dongui telèfons a l'oposició. Només als portamveus o a tots els regidors?

Suposo que només un telèfon per grup, tot i que em sorpren aquest desplegament de mitjans.

Cal dir que trobo tot un detall que us els hagin permès conservar fins acabar la campanya electoral.

Veus? un detall que tu destaques com a negatiu jo el veig força diferent... hauries de saber com se les gasten a ciutat.

Sobre el tema dels pactes, crec que ho heu posat molt difícil per que la cosa no vagi com tu expliques, doncs es necessita una mica de flexibilitat per part de tots i jo no us la veig.

També t'he de dir que pactar amb agrupacions independents és el més normal del món en els ajuntaments i a la teva comarca, per exemple, governàveu amb uns independents a Matadepera.

Tot plegat tots sou veïns i de fet, entre ells i vosaltres hi ha poquíssima diferència.

Personalment crec que l'única manera de reconduir la vostra situació i forçar una mica les coses seria l'anunci del vostre recolzament a l'alcalde sense condicions prèvies.

Com que, pel que tu dius, no sou necessaris per formar govern, aquest gest us deixa les portes obertes a una possible futura entesa.

Un anunci unilateral vostre el mes aviat possible encara podria moure alguna cosa. Potser no ara, però sí durant la legislatura.

Com ja t'he dit abans, així al menys es veu a certa distància...

Lluís Soler Turu ha dit...

Odalric,

Cada poble és un món i em faig el càrrec que des de la distància és molt complicat tenir totes les claus per valorar la situació política a Viladecavalls.

CiU ha pujat quasi 100 vots respecte el 2003 i per això els he felicitat. Esquerra-Viladecavalls no hem sabut convèncer per augmentar el nostre espai electoral i a partir del 16 de juny, després de la constitució de l'Ajuntament, haurem de valorar quina és la millor estratègia a seguir en aquesta legislatura de cara a poder fer realitat el nostre propi projecte de poble, completament diferent del de CiU o del PSC.

Sobre el tema dels telèfons, Viladecavalls és un poble mitjà, som més de 7.000 habitants, i des de fa un any els 13 regidors disposàvem d'un telèfon mòbil municipal que era una extensió més de la centraleta de l'Ajuntament (un típic pack de mòbils d'empresa), és a dir, per trucar a fixos i mòbils de l'Ajuntament només s'havien de marcar 3 xifres. Bé, és igual. No entro a valorar la decisió de tallar la línia dels telèfons mòbils dels regidors de l'oposició, però em sap greu que els qui han pres aquesta decisió no guardin les formes. El mínim que s'havia de fer era avisar-nos. Simplement això.

He estat regidor a govern i també a l'oposició. Conec perfectament com les gasten uns i altres des dels dos cantons, i comparant l'experiència del meu poble amb altres ciutats més grans o pobles més petits, t'asseguro que no hi ha massa diferència. Tot depèn de si els grups que governen tenen més o menys respecte per facilitar o dificultar la tasca d'un regidor a l'oposició, i això no té perquè anar associat al nombre d'habitants. Hi ha governs dèspotes en pobles petits i governs dialogants en ciutats grans i a l'inrevés.

Pactar amb agrupacions independents és el més normal del món i CiU té tot el dret a fer-ho, igual que Esquerra tenim tot el dret a no oferir-nos a CiU com un xec en blanc de suport a l'alcalde a canvi de res. A diferencia del 2003, aquesta vegada CiU no ens necessita i no ens vindrà a buscar.

A Viladecavalls, Esquerra no és cap crossa de CiU ni del PSC, per molt que tant CiU com PSC s'esforcin en escampar la por entre el possible electorat d'Esquerra dient que votar-nos implica fer alcalde a un socialista o a un convergent, respectivament. Votar Esquerra vol dir això, votar a Esquerra i punt. Votar a Esquerra vol dir que vols que la cap de llista d'Esquerra sigui alcaldessa. Malauradament la por del nostre possible electorat fa que la nostra "marca" encara no sigui percebuda com una opció política capaç de liderar un pacte de govern, tot i que a Viladecavalls només estem a 90 vots per sota del PSC.

És interessant conèixer les reflexions d'un observador extern que no comparteix necessàriament l'ideari d'Esquerra. T'agraeixo la visita.

Ton ha dit...

Sóc un dels vostres votants a Viladecavalls.

Efectivament vaig estar pensant en abstenir-me davant la possibilitat que amb el meu vot, al cap i a la fi, pogués fer alcalde al Garcia Cano... o a l'Homs, dues alternatives que em semblaven força poc desitjables, segurament menys la primera.

I és que aquest és ara el problema d'Esquerra: que els votants la percebem com la crossa d'algú (habitualment els socialistes), i per tant abans de votar ja pensem quin socialista fareu president.

Lògicament passaria el mateix en el cas de recolzar CiU. Vet aquí el problema d'un partit que no ha crescut el suficient per a ser considerat com una alternativa de Govern: la dificultat en definir un perfil propi, la qual cosa acaba desmobilitzant els propis votants.

I que consti que, paradoxalment, estic d'acord amb la decisió de fer president en Montilla.

Però també està clar que alguna altra cosa caldrà fer. I és que el fantasma d'Euskadiko Ezkerra i la seva absorció pel PSOE sembla que comença a vagar per aquí.

Una salutació.

Carles Rodríguez ha dit...

Què es això de tanta por al pacte? No és aquesta la base de la nostra democràcia parlamentària?
Sembla que hi ha encara molta gent que no està enterada que a Catalunya no tenim un sistema presidencialista. Aquí no es vota a un cap de llista, sinó a una llista i un programa.
I, sincerament, espero que així continui molt de temps; ja que un sistema presidencialista afavoreix el bipartidisme. Voleu estar més aprop del sistema francès (Sarkozy vs. Royal) o del nord-americà (demòcrata vs. republicà)?
La política no és un cara a cara, per molt mediàtica que pugui ser. En cas de no aconseguir una majoria, els partits, les persones, s'han de posar d'acord.
I les majories, com el cas d'aquesta nova legislatura a Viladecavalls, mai són bones, es tendeix a fer un ús abusiu del poder aconseguit.
Salut!

Lluís Soler Turu ha dit...

Ton,

Gràcies pel comentari, i per haver-nos votat. En aquests moments els i les integrants d’Esquerra-Viladecavalls ens trobem en un moment de profunda reflexió. Tenim clar que ens cal fer un canvi d’estratègia per aturar la percepció d’Esquerra-Viladecavalls com un partit crossa de CiU o PSC. Tenim un projecte propi de municipi i una candidatura preparada per liderar una alternativa de govern a CiU i al PSC. Ara ens toca treballar de valent per canviar aquesta percepció en els propers 4 anys i fer créixer el nostre espai electoral per liderar futurs governs del poble.


Carles,

Jo també sóc un gran defensor de la democràcia parlamentaria, i no em fa por signar pactes de govern sempre que siguin beneficiosos pels interessos generals de Viladecavalls. També estic completament d’acord amb tu sobre que les majories absolutes no són bones i que tendeixen a fer abusos de poder. De totes maneres, la reflexió d’en Ton és molt significativa per mi, perquè recull una part important del sentiment de l’electorat d’Esquerra. No es tracta de la por a qualsevol possible pacte, sinó de la por a que Esquerra Republicana de Catalunya quedi diluïda dins de CiU o dins del PSC, i no es palpi la nostra pròpia acció de govern. Esquerra encara no és percebuda com una força alternativa real de govern al marge d’aquests dos partits, i ara ens toca dissenyar una nova estratègia perquè d’aquí 4 anys canviï aquesta sensació entre el nostre possible electorat.

Llebe ha dit...

Lluis,
tenim la consciècnia tranquil·la de tot el que hem fet i de la manera que ho hem fet. Ara potser toca canviar el rumb a la situació. Possiblement ho farem per intentar tirnar endavant el nostre projecte encara que els pessi a alguns!

Anònim ha dit...

Amics, companys i desconeguts,

Sóc coneixedor de la situació política i les trifulques municipals de Viladecavalls gràcies a les explicacions de persones de diversos partits de la població. La meva visió no és la de ningú partidista ni deutor de cap "marca". Com sap tothom qui em coneix, sóc molt crític amb Esquerra i amb CiU per no prioritzar el país per sobre del partit a nivell nacional. Esquerra ha tingut errors garrafals a nivell d'estratègia política en aliar-se amb l'espanyolisme més poderós i malintencionat de Catalunya (el PSOE) i CiU s'ha carregat una i altra vegada les aspiracions i les il·lusions sobiranistes dels catalans i ha pactat durant força temps amb el PP d'Aznar, Rajoy i Acebes. Però això és a nivell nacional i no val per analitzar l'àmbit municipal concret de cada cas.

Als pobles i ciutats hi ha dos conceptes o dues maneres d'entendre la política: la del poder i la de la ideologia. CiU ha practicat i entès la política municipal des la idea d'obtenció de poder i tot el què això comporta. Esquerra s'ha presentat als municipis des d'una visió ideològica estricta. Ni una visió ni l'altra són negatives o positives per sí mateixes. Crec que l'enfoc més intel·ligent i beneficiós per a tothom és saber combinar les dues. Ni el poder pel poder, ni el lliri ideològic a la mà.

Aquesta situació d'apropar-se a la política municipal des de dos plans diferents fa que sigui molt difícil l'encaix i l'entesa (el pacte) sense que el del lliri en surti escaldat.

A Viladecavalls CiU ha funcionat amb una sed de poder desmesurada que l'ha portat a cometre errors ètics de magnituds importants. El Lluís té tota la raó quan explica la campanya bruta i en termes personals que s'ha fet des del partit de Duran i Lleida (i en... Mas).

Per res del món Esquerra ha de donar un xec en blanc a CiU. Qui proposa això és poc honest i vol fer caure el partit republicà al parany. CiU és qui des de la victòria i la posició de força pot fer un acostament a Esquerra sense cap risc. Mai és una bona estratègia que el dèbil faci els passos arriscats en casos com aquest. El risc Esquerra l'ha d'assumir des de la oposició (no és gens còmode ser-hi, però qui ha dit que alliberar el país i treballar pel poble fos una opció còmode?) i assumint un rol èticament correcte i políticament atrevit. Aquests anys d'oposició l'hi han de servir a ERC per elaborar el seu pla per a Viladecavalls, s'han d'imaginar la Viladecavalls del 2020 i transmetre la seva visió a les persones del poble. Han d'acumular forces des del Palau d'Hivern i planificar i calcular bé l'estratègia dels propers 8 anys per esdevenir el partit central i columna del poble.

Coneixent les persones d'un i altre partit crec que Esquerra farà aquesta bona feina perquè estan preparats i que CiU seguirà ofuscada pel poder i l'ambició enlloc de veure els reptes de la vila i el potencial d'unir forces amb Esquerra.

Al cap dels dies, cadascú tindrà allò que s'haurà treballat i buscat. I tots contents perquè la Història posa a cadascú al seu lloc.

Com diu l'admirat Eliseu Climent: "Si no hi ha risc, no hi ha glòria!"