27 de juny 2007

La blocosfera política a Viladecavalls (actualització a les 21:18 del 27/06/2007)

Viladecavalls no és, ni de bon tros, el poble amb més blocs que parlen de política. No obstant, la passada campanya electoral va fer disparar la febre blocaire al nostre municipi. En aquests moments, tinc comptabilitzats fins a tretze catorze blocs directament relacionats amb la política municipal a Viladecavalls, una xifra molt respectable tenint en compte les dimensions del nostre poble. De totes maneres, també he de dir que alguns d’aquests blocs estan aparentment abandonats, i que els seus autors ni tan sols han tingut el detall de penjar un escrit de comiat.

El meu primer contacte amb els “weblogs” o espais personals d’escriptura a internet -que en català s’anomenen blocs segons el Termcat- va ser el setembre de l’any 2004, quan em vaig registrar al blogger. Feia pocs mesos que havia entrat a formar part de l’equip de govern com a regidor, i em rondava pel cap la idea d’escriure un bloc per comunicar la tasca política que estava desenvolupant a l’Ajuntament. Va ser llavors quan vaig iniciar el meu primer intent de bloc, vaig fer tres escrits, el vaig abandonar i el vaig suprimir abans que ningú tingués temps de descobrir-lo. Començar un bloc és fàcil, però mantenir-lo costa molt. No va ser fins el juliol de l’any passat quan vaig prendre la ferma decisió d’iniciar un bloc polític personal i obligar-me a mi mateix a mantenir-lo de forma regular.


Sóc un apassionat dels blocs. Com tots els blocaires –menteixen tots aquells que ho neguin-, jo també sóc subjectiu en les meves anotacions. Sempre escric des d’una òptica independentista, republicana i d’esquerres. Ningú té la raó absoluta i segurament jo tampoc la tinc. Simplement, intento mostrar-me al bloc tal com sóc, escrivint lliurement, amb sinceritat, sense manies ni complexos, defensant els meus criteris amb seguretat i assumint el risc a equivocar-me i afrontar-ne les conseqüències. Aquesta setmana ja he superat les 10.000 visites, i això m’anima a no defallir i a continuar escrivint en aquest bloc.


No em vaig plantejar iniciar el meu bloc per fer proselitisme ni per convèncer a ningú. Simplement, crec que els blocs que parlen de política són una bona eina per comunicar pensaments o informacions sense intermediaris, per intercanviar opinions, per dialogar interactivament i per ajudar a la ciutadania a conèixer millor els polítics que els escriuen, sempre que aquests ho facin amb sinceritat, i això es nota quan és així. A més, estic convençut que no falta gaire perquè la blocosfera sigui l’espai on es viuran alguns dels debats polítics més intensos i interessants al nostre país. Ben aviat, els polítics que no tinguin un bloc que els permeti poder participar d’aquest joc, seran arraconats pels qui, amb molt encert, en Manuel Cuyàs definia fa uns mesos com la “generació bloc”.


Així doncs, anem a veure qui té i/o manté un bloc polític a Viladecavalls. Aquests són els que tinc controlats:

CiU (3 blocs)

- Sebastià Homs: bloc de l’Il·lustríssim alcalde, d’actualització poc freqüent, potser abandonat.

- Roger Mestre: bloc del càrrec de confiança de CiU a l’Ajuntament de Viladecavalls, d’actualització poc freqüent, potser abandonat.

- Fèlix Farré: bloc de l’ex-alcalde de Viladecavalls, aparentment abandonat. El poso a CiU perquè em sembla que el Sr. Homs i el Sr. Faure no han aconseguit expulsar-lo de la federació regionalista.


ERC (2 blocs)

- Lluís Soler i Turu: el meu bloc. Actiu, per descomptat.

- Can Xaviet: bloc actiu d’en Xavi Lleberia, militant d’Esquerra i número 5 de la nostra candidatura.


PSOE (2 blocs)

- Francisco García Cano: bloc actiu d’aquest regidor i actual cap de llista dels socialistes.

- Des de la meva finestra: bloc d’en Manel Martínez, número 3 de la candidatura socialista, d’actualització poc freqüent.


ICV (2 blocs)(actualitzat a les 21:18!!)

- Carles Rodríguez: bloc actiu d’aquest regidor.

- Sala d'espera: bloc en construcció de la militant d'iniciativa Patricia Jiménez, número 4 de la candidatura d'Iniciativa. L'acabo de descobrir a través del bloc d'en Carles Rodríguez.


PVA (1 bloc)

- Paco Vega: bloc aparentment abandonat d’aquest regidor. Només hi ha un escrit, i vull fer notar al lector el detall de la foto del poble que va manllevar del meu bloc (es tracta d’una panoràmica del Casc Antic que vaig fotografiar des del balcó de casa meva a les Carenes de Can Turu).


Altres blocs que poden parlar en algun moment sobre política municipal:

- Caledònia: bloc d’actualització poc freqüent d'en Jordi Solsona, veí de Viladecavalls.

- Viladecavalls diu i viu: bloc en construcció d'un grup de veïns de Viladecavalls format bàsicament per alguns ex-membres del grup Avenç per Viladecavalls.


Si els heu contat, us sortiran onze dotze blocs. Per tant, me’n falten dos. Evidentment, em falta citar els dos blocs anònims locals que prediquen la confidencialitat política. Des del meu punt de vista cap confidencial anònim es pot considerar periodisme. Mai no podem estar segurs si ens expliquen la veritat, mentides descarades o rumors que ells mateixos han generat. En general, els confidencials polítics acostumen a ser blocs poc documentats i servils a interessos evidents, que cerquen empastifar la xarxa aprofitant-se de l’anonimat. Per altra banda, tinc opinions semblants de diversos mitjans informatius convencionals que es presenten com a objectius, veraços i independents.


Dit això, reconec que la forma i el contingut dels confidencials anònims atrau a nombrosos internautes. Jo els llegeixo, ho admeto, però ho faig més pel “morbo” de saber contra qui han carregat al seu últim article, que no pas per a rebre informacions de qualitat i fiables. Aquí teniu les dues adreces:


Diari de Viladecavalls: bloc actiu proper al PSOE de Viladecavalls, bàsicament hi trobareu un recull d’anotacions d’altres blocs, tot i que de tant en tant hi publiquen contingut propi.

La Veu de Viladecavalls: bloc actiu de recent creació. Encara és molt aviat per saber si representa una font d’informació fiable o cerca intoxicar sense cap base real. Els seus autors asseguren que no són pròxims a cap força política. Només el temps té la resposta.


Aquesta és la meva radiografia de la blocosfera política local, però cal tenir present que la comunitat blocaire creix a una velocitat de vertigen. No m'estranyaria gens que d'aquí uns mesos hagi de parlar de "interessants novetats blocaires", manllevant les paraules d'un dels meus blocaires preferits, el periodista Saül Gordillo. Estaré a l'aguait.


PS: si teniu un bloc actiu sobre política municipal de Viladecavalls i no apareixeu en aquesta llista, feu-m'ho saber. Us podeu obrir un compte al google i deixar-me un comentari en aquesta anotació o em podeu enviar un correu-e.

2 comentaris:

carles call ha dit...

Aqui em sembla que no em serveix ni l'argument del percentatge, no? :-)
D'acord en el que dius dels confidencials... només afegir que ajuden a augmentar la crispació d'una manera brutal, a ullastrell vàrem tenir fa temps una cosa semblant(en format paper..una cosa rarisima que es feia abans)...i va acabar com el rosari de l'aurora...suposo que es van animar massa i hi va haver un moment que es van pasar i ni els que els hi reien les gràcies ho van poder fer... en fi salut i blocs

Lluís Soler Turu ha dit...

Amb els blocs polítics, Viladecavalls us passa la mà per la cara, hehehe. A Ullastrell tinc controlats l'Ullastrell blog que hi escriuen de tant en tant, el blog del Bru Rovira del PSC i el de la Plataforma Ullastrell Paisatge, que estan abandonats tots dos. Si en van sorgint més, els aniré seguint. Sempre és interessant conèixer què passa al poble veí. Completament d'acord amb tu sobre els confidencials, ja siguin digitals o en paper.

Salut i blocs!