02 de febrer 2008

800 anys del naixement de Jaume I

Em sumo a la campanya promoguda des del bloc d'en Vicent Partal per commemorar els 800 anys del naixement del rei Jaume I [wiki].


Jaume I va conquerir Mallorca, Menorca, les Pitiüses, el País Valencià i Múrcia, en la seva campanya contra els musulmans, repoblant el país amb catalans. Múrcia fou lliurada generosament a Castella, quan encara les dues Corones mostraven signes de germandat. El rei en Jaume fou anomenat "el Conqueridor" per les seves accions memorables i victòries incontestables. Jaume I fou qui configurà la base del que avui són els Països Catalans.


Vuit-cents anys després del seu naixement, commemorem l'efemèride recordant el seu llegat. Coincideixo amb els companys de Criteri: "la reivindicació dels nostres orígens i la seva dignificació és un tasca bàsica per a forjar el nostre futur. Conèixer i reivindicar la figura del rei en Jaume és conèixer i reivindicar la història i la pàtria completa."


A la imatge, podeu veure el Penó de la Conquesta [wiki]. Acabo aquesta nota d'homenatge, citant un fragment del Llibre dels Fets (podeu descarregar-lo sencer aquí):

282. E quan uench altre dia a hora de uespres enuiam a dir al Rey e a Raiç Abulhamalet, per tal que sabessen los christians que nostra era Ualencia, e que negun mal nols faessen, que metessen nostra senyera en la torre que ara es del Temple. E els dixeren quels playa. E nos fom entre la rambla el reyal, e la torra, e quan uim nostra senyera sus en la torre descaualgam del caual, e endreçam nos ues hoirent, e ploram de nostres vyls, e besam la terra per la gran merce que Deus nos hauia feyta.

3 comentaris:

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

Perfecte! T'acabo d'enllaçar!

Una abraçada

Lluís Soler Turu ha dit...

Gràcies! Jo també ho he fet.
Salut i blocs!

Lluís Soler Turu ha dit...

Pere,
Ara mateix hi estic fent un cop d'ull ;-)

Salut i blocs!