05 de febrer 2008

Ple ordinari gener 2008 (II): "la bona salut democràtica" a Viladecavalls

Avui dimarts, el Diari de Terrassa publica una notícia sobre el ple de dijous passat que val la pena comentar. Es tracta de la proposta de la creació d'un síndic municipal de greuges, que va ser presentada pel grup municipal d'ICV. Tal com diu el Diari, des d'Esquerra considerem que la presentació d'aquesta moció no hagués tingut sentit si l’equip de govern respectés que l’administració ha de tractar a tothom per igual, seguint la més estricta aplicació de la llei. Però això, desgraciadament, a Viladecavalls no passa.


M'ha sorprès, i per això ho comento, que el diari destaqui la frase que l'Il·lustríssim Alcalde va pronunciar per defensar el posicionament en contra d'aquesta proposta: "Un exemple de la bona salut democràtica d'aquest ajuntament són les mocions tan crítiques que vostès presenten". Una frase que, per la seva alta càrrega demagògica, mereix un accèssit als premis qui la diu més grossa de l'any 2008.


Cal anar molt amb compte amb aquesta mena d'afirmacions, i no caure en el parany de confondre drets amb privilegis. Els grups municipals tenen el dret per llei de presentar propostes i mocions al plenari per tractar qualsevol assumpte. Per tant, aquí simplement s'està complint el que estableix la llei, i encara sort. Perquè en altres aspectes ni això. I aquí ve el problema. El problema ve quan l'equip de govern no compleix la llei. El problema ve quan l'Il·lustríssim i la seva majoria no donen resposta a les instàncies presentades pels regidors dels grups de l'oposició. El problema ve quan l'equip de govern no convoca les comissions informatives obligatòries per llei. El problema ve quan se'ns impedeix l'accés a la informació. El problema ve quan se'ns nega el dret de rèplica als plens o, directament, se'ns retira la paraula. I així podria seguir durant una bona estona, però em sembla que ja us podeu fer una idea del què vull dir quan afirmo que l'equip de govern no tracta a tothom per igual.


El que em sap més greu de tot plegat és que precisament això és l'autèntica notícia. Amb 8 mesos de legislatura, s'acumula una llarga llista d'incompliments de la llei per part de l'equip de govern, però d'això el Diari no en diu ni piu. Ara bé, nosaltres no callarem. En aquell ple, jo mateix vaig replicar a l'Il·lustríssim Alcalde que si alguna cosa mancava en aquest consistori per culpa de l'equip de govern era la "bona salut democràtica"; però que no patissin, que des d'Esquerra farem arribar al Síndic de Greuges de Catalunya tots i cadascun dels drets per llei dels regidors del grup municipal d'Esquerra que l'equip de govern ha vulnerat.


Ja ho veieu. Aquesta és la seva "bona salut democràtica". Els hauria de caure la cara de vergonya de dir aquestes coses i quedar-se tan amples.