26 de juliol 2008

mmm... què devia ser això???

Aquesta tarda he anat a caminar pel bosc fins a la masia de Can Sanahuja, i he decidit acostar-me fins a les obres de construcció del Quart Cinturó, seguint el camí lateral que es troba a l'esquerra de la masia. La desforestació és brutal. On abans hi havia grans extensions de bosc i camps de cultiu, ara només hi ha excavadores i camions fent moviments de terres i aplanant el camí perquè passi la futura Ronda del Vallès. Fins aquí, res d'especial.


Fixeu-vos bé amb la foto. Són les obres del Quart Cinturo en aquest punt que us comentava abans. Si us hi heu fixat bé, potser haureu vist una mena de construcció al mig de les obres... a la dreta de la foto... on hi ha ombra... la veieu? Acostem-nos-hi una mica més...


Molt probablement us estareu fent la mateixa pregunta que jo: què devia ser això? Doncs jo no us ho sabria dir. Només em poc limitar a descriure el que he vist i a il·lustrar-ho amb fotografies. El que és evident és que aquesta construcció estava enterrada i ben enterrada, i que les obres del Quart Cinturó l'han fet sortir a la llum. Mirem-la per dins? Som-hi...


L'entrada és amb arc de mig punt, no massa alt, aproximadament uns 2 metres. Dins de la construcció només hi ha una volta de canó, amb el sostre ben negre. Potser era un forn? Ves a saber... La construcció està feta amb maons, però desconec si pot tenir algun interès històric o de patrimoni cultural.


Si algun lector o lectora té coneixements d'història, arquitectura o arqueologia i creu que aquest vestigi pot ser interessant d'estudiar, que s'afanyi. Tot apunta que ben aviat aquesta ruïna acabarà de nou soterrada o potser destruïda. Les obres avancen ràpid, els operaris hi treballen fins i tot en dissabte. A peu d'obra es respira pressa per enllestir l'autovia.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs... especularem una mica amb el concurs:P
Jo encara que no en tinc ni idea, descarto el tema forn, ho veig petit massa poca fondària i massa gran (millor que sigui petit per escalfar més ràpid no?). A mi la primera impressió que m'ha donat és la d'un lloc de pas i en principi, de pas d'aigua (el negre pot ser de la humitat?) Es veu una estructura robusta i reforçada on potser per sobre passava el 4t cinturó romà (això ja és inventadaXD)
En tot cas, és curiós!

Salut!

David Mp CHULIN ha dit...

Jo em vaig asustar al veure la desforestació que ha provocat la obra. Es acollonant!

Lluís Soler Turu ha dit...

@Pau,
Doncs potser no vas mal encaminat. Quan van construir la depuradora de la carretera vella em sembla que hi van trobar algun vestigi romà, alguna sepultura, però després de fer les anàlisis es va descartar seguir investigant. L'únic que em fa pensar que no és de l'època dels romans són els maons... semblen més moderns, no? El que sí que descarto és el 4C romà, jejeje, el traçat de la Via Augusta està molt ben definit xDD.

A veure si passa algun historiador expert i ens aporta una mica de llum al tema.

Salut!


@David,
Sí noi, quan veus com han arrasat el bosc fa entristir. De totes maneres, és una desforestació que penso que a hores d'ara no pot sorprendre a ningú. Vull creure que la gent ha votat en conseqüència sabent quins partits estaven a favor de construir aquesta autovia i quins hi estàvem en contra. Ara, l'únic que es pot fer, és vigilar que la construeixin de la millor manera possible.

Salut i blocs!

Lluís Soler Turu ha dit...

Hola a tots i a totes,

Aquest matí he anat a l'Ajuntament a consultar els expedients del ple ordinari de 31 juliol i l'Il·lustríssim Alcalde m'ha informat que des de l'Ajuntament ja tenien coneixement d'aquesta troballa i que ho van comunicar al Departament de Cultura de la Generalitat, que està procedint a catalogar la construcció. Sembla ser que data dels anys 30. L'Alcalde també m'ha comunicat que en un altre punt de les obres si va trobar una masia romana que ja ha estat catalogada i també una presa romana a la riera de Gaià.

Sembla que el procediment habitual és que, un cop s'han catalogat els vestigis, l'obra continua i per tant els vestigis seran destruïts.

Salut i blocs!

marta ha dit...

Hola a tots!

Ja sé que escric al cap de més d'un any que hagueu escrit això. M'ha interessat molt el tema, ja que estic fent l'Inventari del Patrimoni Cultural del municipi. Algú em podria ensenyar on es trobava exactament aquest forn? Per tots els curiosos, sapigueu que sembla tractar-se d'un forn de terrissa. Em van comentar alguna cosa a l'ajuntament, em sembla que ja l'han enderrocat... quina llàstima! Si sabeu d'alguna cosa així d'interessant que creieu que hauria d'incloure a l'inventari us podeu posar en contacte amb mi des d'aquí. Gràcies!

Lluís Soler Turu ha dit...

Hola Marta,

A les obres del 4C hi han trobat diversos vestigis i restes de diferents èpoques. Després d'informar-me, sembla ser que el procediment és que quan troben alguna cosa, avisen a l'ajuntament i al departament de cultura de la generalitat perquè vinguin a fer fotografies i a catalogar les restes. Un cop s'ha fet això, destrueixen les restes.

No tinc massa esperances que aquest forn continuï dret. Però si ho vols anar a veure, només necessites anar a fer una visita d'obres al 4C, a l'alçada de la masia de Can Sanahuja. Si vols que t'ensenyi exactament on era, podem quedar un dia i t'ensenyo el lloc. El meu correu de regidor és slluis@viladecavalls.cat

Salutacions!