31 de març 2009

31 de març de 2009: Llei de consultes i aliança Aralar-Esquerra

Avui hi ha hagut dues bones notícies que han quedat emmascarades per la compareixença del conseller d'interior al Parlament de Catalunya, però no vull deixar-les sense comentar. Em refereixo a l'aprovació de l'avantprojecte de llei de consultes populars i a l'aliança entre Aralar i Esquerra.


1) Llei de consultes populars.
El Govern ha aprovat el projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya. Aquesta nova eina permetrà que la ciutadania, però també els ajuntaments, a més del Govern i el Parlament, podran instar a la celebració d’una consulta, tant d’àmbit municipal com d’àmbit nacional. La nova llei té suficient potencialitat per esdevenir un poderós instrument al servei de la participació política, perquè faculta als ciutadans i als petits municipis per tenir un paper determinant en la iniciativa política. Alhora, la nova llei permetrà iniciar el procés per plantejar qualsevol tipus de consulta i erigir-se com un instrument mobilitzador de la societat. Com afirmava aquest matí la companya i Portaveu d'Esquerra al Parlament, Anna Simó, aquesta llei no ha de fer por a ningú que no sigui demòcrata.


Potser ara, i ja m'avanço als comentaris, algú tindrà la temptació de dir que aquesta llei no serveix per a res perquè s'emmarca dins la legalitat vigent (Estatut d'autonomia i Constitució espanyola) i l'estat espanyol ha d'autoritzar la consulta. Vaja, que l'estat haurà d'autoritzar la Consulta en majuscules, ja m'enteneu. Doncs jo crec que aquesta llei sí que servirà, i molt. A diferència del "plan Ibarretxe", a Catalunya la Consulta -en majúscules- es podrà plantejar a partir d'una llei que atorga la iniciativa la ciutadania. Per tant, no serà el President d'un govern qui vol fer la Consulta sinó la ciutadania qui la reclama. La negativa del govern espanyol de torn davant de l'autorització d'un referèndum o d'acceptar els resultats d'alguna consulta provocarà un xoc de legitimitats democràtiques, és a dir, una confrontació democràtica de Catalunya amb l'Estat. Però, en vista que el procés estatutari ha estat un fracàs, i que el debat del finançament no es preveu que tingui un final millor, és l'estat espanyol qui empeny a Catalunya cap a la confrontació democràtica.


2) Aliança entre Aralar i Esquerra
El proper 7 de juny, Esquerra i Aralar concorrerem conjuntament a les properes eleccions europees. Per mi es tracta d'una molt bona notícia. Aquí podeu llegir la declaració conjunta d'Aralar i Esquerra, signada aquesta tarda. Des d'Euskal Herria i els Països Catalans, treballem junts per l'Europa dels pobles!

7 comentaris:

... ha dit...

Ostres! bona noticia aquesta de les consultes populars. Tant de bo serveixi per arribar a un referèndum on se'ns pregunti què hi ha de dir a la part de dalt a l'esquerra del nostre DNI...
Salut

Anònim ha dit...

Només per aquesta Llei de consultes ja valia la pena el nou Estatut.

Anònim ha dit...

Podriem promoure una consulta per fer fora el Gran Dictador Sebastà.

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim,

Aquesta consulta es farà d'aquí dos anys, a les eleccions municipals del maig del 2011. De moment cal seguir treballant des de l'oposició, fent feina de formiguetes, com diem sempre a les reunions d'Esquerra.

Salut, blocs i paciència!

Anònim ha dit...

Avui hem sabut que ERC ha tornat a firmar el pacte de govern de la Generalitat. Una altra vegada baixada de pantalons! Ho tindrem en comte el 7 de Juny i en les successives eleccions...

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

PSC-PSOE, ICV-EUiA i ERC han signat l'actualització del pacte d'entesa que inclou mesures per a encarar la crisi econòmica, exigeix al govern espanyol que els traspassos de beques, ports, aeroports i Rodalia de Renfe s'enllesteixin abans de final d'any, i estableix un acord per a una resposta unitària a la sentència sobre l'estatut. El document recull el compromís que el govern de Catalunya es mantingui ferm en la negociació del finançament i que no accepti un mal acord que no contradigui l'estatut.

Qui es baixa els pantalons? El PSC-PSOE, anònim. Se'ls baixa el PSC-PSOE...

Anònim ha dit...

Avui el Puigcercós ha tornat a "marcar paquet" i ha parlat de que en 2 setmanes el tema del finançament hauria d´estar resolt. Ja el mes de desembre va dir que si abans de final d´any (2008) no hi havia acord el dia 1 de Gener s´hauria de sortir al carrer.
Puigcercós, alerta no t´entrabanquis amb els pantalons abaixats!!!