08 de juny 2009

anotacions ràpides sobre les europees d'ahir

Encara és aviat per presentar una anàlisi detallada dels resultats electorals d'ahir, però si que vull compartir algunes anotacions ràpides al respecte:


1. Esquerra revalida l'eurodiputat i l'Oriol Junqueras serà al Parlament Europeu. El perfil de l'Oriol com a candidat a l'eurocambra, la campanya en positiu que Esquerra ha portat a terme i la nova coalició "Europa dels pobles - verds" crec que han estat els elements clau per revalidar l'eurodiputat.


2. Una vegada més, Viladecavalls torna a tenir un comportament electoral similar al del conjunt del Principat, confirmant el que l'any 2003 ja va senyalar Manuel Diaz Prieto a en aquest curiós article publicat a "La Vanguardia". Si comparem els resultats locals d'Esquerra en termes absoluts, a Viladecavalls hem perdut 45 vots respecte les eleccions europees de l'any 2004. En termes relatius hem passat de 11,8% al 9,1%, uns percentatges quasi identics als del Principat. Aquesta pèrdua de vots s'ha d'emmarcar dins un context de crisi econòmica, descrèdit de la política i els polítics i un cert desgast d'Esquerra en part produit per la nostra presència dins el govern de la Generalitat i en part també produit per la crisi interna que ha viscut el partit.


3. Sobre la presència al govern de la Generalitat, no només Esquerra nota el desgast. ICV també ha perdut un 2,1% a nivell local, però la pèrdua més gran es troba al PSC que ha perdut un 8,6% respecte el 2004 (pèrdua en valor absolut de 141 vots). Aquesta forta davallada del PSC també s'ha donat a nivell de Principat, i crec que en bona part ve provocada per la seva vinculació amb el PSOE. El President Rodríguez i el seu equip (Ahir Solves i Maleni, avui Salgado i Blanco) no ha complert els seus compromisos amb Catalunya i el PSC ho està pagant a nivell electoral. La Generalitat no té prou diners per afrontar els reptes de país que tenim al davant, com a conseqüència de l'espoli fiscal al qual ens han sotmès els governs espanyols de torn durant els últims 23 anys. Penso que els socialistes catalans han de reflexionar seriosament sobre la seva "relació federal" amb el PSOE, començant, per exemple, a plantejar-se el paper dels seus 25 diputats del PSC a Madrid que ara per ara es limiten a riure-li les gracietes al President Rodríguez i cada dos per tres voten en contra de les decisions del Parlament de Catalunya. La gent no és tonta.


4. Els partits de l'oposició -CiU i PP- han sabut treure rèdit del context de forta crisi econòmica i milloren els seus resultats electorals. A nivell local, CiU augmenta un 8,7% respecte el 2004 (augment de 178 vots) i el PP augmenta un 2,4% (que són 57 vots més). Em sobta que un partit amb el record de la imputació pel "cas Gürtel" tan recent, o la trama d'espionatge, hagi millorat els seus resultats.


5. Altíssima abstenció i un total de 66 vots en blanc a Viladecavalls. Crec que els cartells del PSC, els argumentaris dels dirigents del PP o la mala imatge que TV3 ha donat dels blocs electorals al telenotícies són factors que no ajuden gens a fer augmentar la participació ni a combatre el descrèdit de la política. Hi ha molta feina per fer.


Permeteu-me acabar felicitant a l'Oriol i a encoratjar-lo a fer moltíssima feina al Parlament Europeu. No era fàcil revalidar l'eurodiputat, i el seu esforç ha estat fonamental. Bona feina Oriol!!!