09 de gener 2010

Tu decideixes, Catalunya decideix

Ahir al vespre, en un acte celebrat a la sala Luz de Gas de Barcelona, es va donar el tret de sortida a una macroconsulta promoguda des d'Esquerra Republicana de Catalunya per preguntar a 140.000 electors quines han de ser les condicions irrenunciables per a negociar un futur acord de govern a la Generalitat.


L'enquesta comença amb una pregunta ben clara: "Estàs d'acord que la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya sigui el primer compromís d'Esquerra a la propera legislatura?" El nostre candidat, en Joan Puigcercós, ho ha dit ben clar: Esquerra pactarà amb qui accepti aquesta condició, i si ningú no l'accepta, Esquerra estarà a l'oposició. Ha arribat l'hora del dret a decidir i tots els partits s'hauran de mullar.


A continuació es presenten 20 propostes agrupades en 5 blocs, de les quals cada l'elector ha de prioritzar 5 d'aquestes 20 propostes, una de cada bloc. Els blocs del 1 al 4 presenten 16 mesures que haurà d'aplicar el Govern de la Generalitat i demana als participants que prioritzin quins han de ser els compromisos d'Esquerra per a la propera legislatura:

Bloc 1. Un país modern i competitiu: respostes a la crisi. Amb mesures com la creació d'un sistema financer públic català per suplir les dificultats de crèdit a empreses, autònoms i famílies.

Bloc 2. El debat de les esquerres: polítiques socials. Aquest bloc inclou propostes com garantir l'acollida de la immigració basada en el coneixement del país, la llengua, la cultura i l'accés digne al treball.

Bloc 3. Un país connectat en xarxa: territori i infraestructures. Amb mesures com la revolució verda: reducció del consum energètic, augment de la producció d'energies renovables fins que siguin un 25% del total de la producció energètica l'any 2015 i democratització de la producció d'energia.

Bloc 4. Identitat i republicanisme. Amb preguntes com la reforma de l'estructura del govern per reduir els alts càrrecs i reforma a fons de la funció pública per avaluar el treball dels funcionaris.


El bloc 5 fa referència a les reivindicacions davant el govern de l'Estat espanyol i inclou mesures com reclamar el Concert Econòmic quan s'acabi el model de finançament vigent; la coherència de vot a Madrid, exigir als partits catalans que defensin al Congrés el mateix que voten al Parlament; i el control català dels aeroports catalans, traspàs de la xarxa de trens regionals, connexió Barcelona-Alacant en tren d'alta velocitat i aprovació al Congrés del Fons de Rescat de Peatges per finançar-ne la progressiva desaparició.


Si esteu interessats en respondre l'enquesta, envieu un correu-e a viladecavalls@esquerra.org i ens posarem en contacte amb vosaltres ben aviat. Junts decidirem el full de ruta d'aquest país per als propers quatre anys. Esquerra tornarà a ser decisiva i, si ho vols, tu posaràs les condicions a futurs negociacions d'acords de govern o governabilitat. Aquest és el nostre compromís.


Per si us interessa, us deixo els enllaços d'algunes notes de premsa sobre l'acte d'ahir: