22 de juny 2010

L'Estat espanyol mou fitxa

El govern espanyol vol recórrer la Llei de consultes populars (pdf) al Tribunal Constitucional (TC) i reclama la competència exclusiva per convocar referèndums [notícia]. La presentació del recurs al TC per part del govern espanyol implicaria que la Llei de consultes quedi provisionalment suspesa i, en conseqüència, s'aturaria el procés de la Iniciativa Popular (IP) perquè el Parlament convoqui un referèndum oficial sobre la independència, que es va admetre a tràmit el passat 8 de juny.


Tal com fixa la legislació, ara s'obre un període de sis mesos de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat per resoldre les "discrepàncies competencials", atès que el govern espanyol reclama la capacitat exclusiva per convocar referèndums i considera que la Llei de consultes populars per la via de referèndum és inconstitucional perquè els envaeix competències. Si passat aquest mig any no hi ha acord entre les parts, el govern espanyol podria presentar el recurs al TC i aturar el procés de la IP.


Només cal llegir el dictamen emès pel Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya (pdf) per constatar que el què reclama el govern espanyol és fals. La Llei de Consultes és jurídicament impecable. I, ara per ara, la Llei és plenament vigent. Així doncs, tenim mig any per recollir les signatures. No ens podem adormir; tan bon punt estiguin disponibles els plecs oficials, tothom a signar, a fer-se fedatari i a recollir signatures!


En aquest sentit, des d'Esquerra-Viladecavalls ja hem presentat al registre una moció (pdf) que serà debatuda al proper ple ordinari de juny (dimarts 29 a les 21h) per manifestar el suport de l'Ajuntament de Viladecavalls a la IP presentada al Parlament de Catalunya, i admesa a tràmit per la Mesa, amb la finalitat que es convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, d’acord amb la recent aprovada Llei de Consultes.


Ahir escrivia en aquest apunt que els únics radicals antidemocràtics són la gent que encara s'oposa al dret a decidir al nostre país i que en alguns municipis han intentat sense èxit boicotejar les consultes fent ús de la violència i intimidació. Així doncs, el govern espanyol mou fitxa i es posa al costat dels qui neguen el dret a decidir del poble català. Aquesta és la seva democràcia.