04 de novembre 2010

CiU-PVA apuja més d'un 10% la taxa d'escombraries, quasi un 8% l'IBI i un 2,11% la resta d'ordenances

Dijous passat es va celebrar el ple per debatre les ordenances fiscals per l'any 2011. Dijous passat els 6 vots a favor de CiU més el vot de la PVA van servir per apujar la taxa d'escombraries un 10,36%. L'any que ve, la taxa d'escombraries dels habitatges plurifamiliars serà de 136,33€, la dels habitatges unifamiliars entre mitgeres serà de 156,78€ i la dels habitatges unifamiliars aillats serà de 170,41€. Amb aquesta pujada, l'Ajuntament només aportarà un 1,39% al cost total del servei (una aportació municipal d'aproximadament 7000€). El 98,6% que falta per pagar el cost total del servei, prop de 500.000€, el pagarem directament de la taxa totes les famílies.


Sobre l'Impost sobre Bens Immobles (IBI), els 6 vots a favor de CiU més el vot de la PVA van servir per incrementar aquest impost en quasi un 8%. Aquesta pujada es deu al procés de revisió cadastral en el qual es troba immers el terme municipal de Viladecavalls des de l'any 2005, i la proposta que es va aprovar mantenia el tipus de gravamen de l'IBI al 0,65, fet que suposa aquesta pujada de quasi el 8% en la base liquidable dels bens immobles.


Els 6 vots a favor de CiU més el vot de la PVA van servir per augmentar la resta d'ordenances fiscals en un 2,11%, al·legant que aquest és l'increment de l'IPC de Catalunya en data 31 d'agost de 2010. Una pujada que de cap manera té en consideració el greu context de crisi econòmica que estem patim, i com l'atur, les congelacions salarials o les retallades de sous estan castigant la majoria d'economies familiars del nostre poble.


CiU i PVA han optat, un cop més, per la solució més fàcil. CiU i PVA han optat, un cop més, per atacar la línia més feble: augmentar la pressió fiscal als veïns. De fet, és el que han estat fent durant tota la legislatura, per exemple l'any 2009, que van aprovar una pujada del 17% a la taxa d'escombraries. Aquesta ha estat la recepta de CiU i PVA per fer front a la despesa municipal: els ciutadans i ciutadanes paguem els seus capritxos, vicis i plats trencats. O algú es pensava eren gratis les atencions protocol·làries, retribucions en especies, dietes, telèfons mòbils, targetes de crèdit, publicitat, premsa, comunicació municipal, aparicions de l’equip de govern en un canal privat de televisió, els múltiples acomiadaments improcedents o les adjudicacions d'obres públiques a determinades empreses sense passar per concursos? Ara en paguem les conseqüències.


No us enganyaré, solucionar aquest desgavell no serà fàcil. Però estic convençut que podem redreçar la situació. D'entrada cal tenir clar que els ingressos de l'Ajuntament s'han reduit a causa del context de crisi, sobretot tots els impostos i taxes relacionats amb la construcció. No hem de caure en el parany d'augmentar la pressió fiscal als ciutadans. Per tant, cal plantejar amb valentia una reducció de totes aquelles despeses que no vagin destinades directament al servei dels ciutadans. Austeritat. Cal mantenir amb coratge una política de personal basada en criteris d’eficàcia i eficiència en la gestió pública. Eficiència. Cal prioritzar amb valentia quins serveis han de rebre més o menys aportacions municipals. Per superar la crisi, cal fer POLÍTICA en majúscules. Cal valentia i cal lideratge.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

L´altra dia algú hem deia que està fent obres a casa sense demanar el corresponent permís i, ho justificaba dient que no volia seguir "mantenint" una colla d´inèptes.
Potser si que serà l´hora de buscar "maneres" de cobrar-nos aquest expoli.

Anònim ha dit...

Si ho he entès bé, la taxa d´escombraries ve determinada pel tipus d´habitatge i no per la unitat familiar.
Si es així, vol dir que en un pis que hi visquin 6 persones pagaran menys que en una casa aïllada que només n´hi visqui 1?
Sembla que no sigui massa just no? Evidentment el pis de 6 genera més escombraries que la casa d´1?
No hauria de calcular-se la taxa en funció de la unitat familiar?
Agraïria ho puguéssis aclarir.
I, en qualsevol cas, els preus hem sembla un atracament.

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim 12:32,

Ho has entès perfectament. La voluntat política de CiU a Viladecavalls passa per gravar exclusivament el tipus d'habitatge, sense tenir en compte altres paràmetres com els membres de la unitat familiar, la utilització d'un compostador domèstic, el nombre de vegades que fem ús del servei de la deixalleria... hi ha molts criteris que es poden emprar per bonificar la taxa d'escombraries i premiar els bons comportaments en matèria de residus. A Esquerra no ens falten idees, però l'aritmètica a la sala de plens ja sabem tots plegats quina és, almenys fins al maig de 2011.

Em penso que el dubte queda aclarit. Salut i blocs!

Anònim ha dit...

El nostres amics de CIU i de la PVA van aprovar les noves taxes d'escombraries, justificant-ho per l'apujada de preu del seu procés, ara resulta que s'ha obtingut una rebaixa en el preu previst en un 66%, veure: http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/329333.html?
Que pensen fer els nostres amics de CIU i la PVA, rebaixar les taxes aprovades?

Lluís Soler Turu ha dit...

Per voluntat propia m'estranyaria que presentin una rebaixa de les taxes...

Gràcies per l'enllaç! Justament jo també ho he vist aquest migdia quan repassava els titulars de premsa. Passaré per l'ajuntament per informar-me bé sobre aquesta rebaixa del preu i a partir d'aquí actuarem des d'Esquerra-Viladecavalls.

Salut i blocs!