26 de febrer 2007

Ple ordinari 22 de febrer (I): CiU no respecta l’Escut de Viladecavalls

El ple de dijous passat va tenir diversos punts políticament interessants per comentar, tot i que la crònica del Diari de Terrassa es va centrar exclusivament amb la reprovació de l’alcalde i del grup municipal de CiU. Un d’aquests punts va ser la primera intervenció de la portaveu d’Esquerra, Glòria Ullés, al torn de precs i preguntes.

“L’Escut de Viladecavalls ha canviat”. Ras i curt, la Glòria denunciava públicament la il·legalitat perpetrada per l’equip de govern que, des de principis d’any, està imprimint un rombe abonyegat en substitució de l’Escut oficial de Viladecavalls. Fins i tot han substituït la corona mural per una estranya corona que no es correspon de cap manera amb les corones murals oficials a Catalunya. Increïble però cert, comproveu-ho vosaltres mateixos, a veure si trobeu alguna diferència:

L’Escut de Viladecavalls no és propietat de CiU, ni de l’alcalde. L’Escut de Viladecavalls és patrimoni de tots els habitants de Viladecavalls perquè els símbols que ens identifiquen són patrimoni de tothom. L’Escut oficial va ser aprovat el 12 de gener de 1984 i, tal com fixa l’article 5 del Reglament dels Símbols dels Ens Locals de Catalunya, només el ple de l’Ajuntament pot acordar canviar-lo.


És ben trist que amb la pila de coses importants i urgents que s’haurien fer des de l’equip de govern, els convergents es dediquin a perdre temps i diners contractant un nou disseny de l’Escut de Viladecavalls. Perquè és evident que contractar una empresa per dissenyar un nou escut no és gratis, però tan els costos com el procés de disseny d'aquest bunyol han estat ocultats per part de CiU. Ja ho veieu, aquesta és la seva forma habitual d'actuar...


Però el pitjor no són els diners que això pugui valdre. El pitjor és que el passat 12 de febrer, des del grup municipal d’Esquerra vam presentar una instància sol·licitant la retirada de tota la documentació municipal que contingués aquesta simbologia no oficial. Doncs l’alcalde i el grup municipal de CiU van fer cas omís de la instància, no van retirar res de res i, a més, es van dedicar a etiquetar totes les portes de l’Ajuntament amb el seu escut fashion abonyegat. El pitjor és que l’alcalde i el grup municipal de CiU han seguit cometent una actuació completament il·legal tenint constància d’aquesta il·legalitat a través de la nostra instància.


El Gran Diccionari de la Llengua Catalana defineix “prevaricació” com “Delicte propi del qui manca a l'obligació del càrrec que exerceix, desviació dels propis deures professionals”. És a dir, que si l’alcalde i el grup municipal de CiU han estat utilitzant simbologia no oficial en substitució de l’Escut de Viladecavalls, tenint constància de la il·legalitat d’aquesta actuació, es pot considerar que han mancat a les obligacions del càrrec que exerceixen, i això té un nom: prevaricació.


Per part nostra, ja us avanço que des d’Esquerra farem el que sigui necessari per restablir l’autèntic Escut de Viladecavalls. I si CiU no vol esmenar aquesta il·legalitat, potser el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya hi tindrà alguna cosa a dir.