26 de maig 2010

Proper ple 27 de maig: els comptes de l'Ajuntament a debat

La majoria de punts presents a l'ordre del dia del proper ple ordinari tenen un denominador comú: l'econòmic. A nivell municipal, es donarà compte de la liquidació del pressupost municipal de l'exercici 2009 i, a continuació, es procedirà a incorporar el romanent de tresoreria al pressupost municipal vigent. Atès que la liquidació dels comptes del 2009 ha resultat en un romanent de tresoreria negatiu de valor -659.372,25€ (sis-cents cinquanta-nou mil tres-cents setanta-dos euros amb vint-i-cinc cèntims d'euro), la Llei d'Hisendes estableix que el Ple de l'Ajuntament haurà de reduir la despesa del pressupost vigent per quantia igual al dèficit produït.


Què vol dir que l'Ajuntament hagi tancat l'exercici amb un "romanent de tresoreria negatiu"? Doncs vol dir que l'Ajuntament ha gastat més diners dels que ha ingressat, és a dir, que hi ha hagut dèficit. En conseqüència, les partides de despeses disponibles al pressupost vigent per aquest any 2010 s'hauran de reduir en un total de 659.372,25€ perquè l'Ajuntament pugui fer front a les obligacions financeres de l'exercici anterior que han quedat pendents.


Era previsible tancar la liquidació del 2009 amb un romanent de tresoreria negatiu superior a 650.000€? La resposta és sí. El grup municipal de CiU -amb el suport de la PVA i l'abstenció dels aleshores regidors del PSC, actualment no adscrits- van aprovar el pressupost de 2009 amb aproximadament uns 650.000€ d'ingressos que corresponien a partides inventades que mai s'ingressarien:
  • "taxa ocupació espai públic": 248.550€
  • "subvencions varies de l'Estat": 150.000€
  • "subvencions varies Generalitat": 150.000€
  • "subvencions varies Diputació": 100.000€
La liquidació del pressupost de 2009 demostra que cap d'aquestes partides han ingressat ni un euro. Com a portaveu d'Esquerra-Viladecavalls, vaig avisar a la majoria dels plens de l'any passat -a les actes em remeto- que CiU i els seus socis eren responsables d'haver quadrat el pressupost 2009 amb més de mig milió d'euros que era fum, i que ho havien de tenir en compte a l'hora de realitzar despeses si no volien que l'Ajuntament arribés a una situació financera crítica... Com ja he escrit en alguna altra ocasió, que inútil és en política recordar que nosaltres ja ho dèiem.


En relació als comptes municipals, des d'Esquerra-Viladecavalls presentem una moció per fer front a la situació irregular generada pel més d'un milió d'euros en factures no reconegudes pel consistori -que dispararien el deute per sobre del màxim del 110% permès per llei- i proposem que l'Ajuntament acompleixi un dictamen jurídic emès recentment des de la Diputació de Barcelona on es detallen els procediments jurídics per resoldre aquesta situació irregular. D'aquesta qüestió en parlaré en calma passat el ple, on es podran aclarir els posicionaments de cada grup municipal.


Finalment, a nivell estatal, el grup municipal d'ICV i els regidors no adscrits presenten dues mocions diferents contra el pla d'austeritat del govern espanyol. De fet, les decisions del Sr. Rodríguez Zapatero i el PSOE en matèria econòmica es poden definir de moltes maneres menys amb el concepte "planificar". La darrera "zapaterada" ha estat prohibir l'endeutament dels ajuntaments per l'endemà dir el contrari. El govern espanyol és una autèntica riota. Mentre als madriles van dient bajanades, alguns regidors i alcaldes de Catalunya ens preocupem per tirar endavant les migrades finances municipals. Senyors i senyores del PSOE: cal estabilitat i rigor per sortir de la crisi i no propostes canviants a cop de titular.


Tot això i més, aquest dijous a les 21h a la sala de plens. Us hi espero!!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Como pudieron aprobarse los presupuestos del 2009 con semejantes "fallos" en su redacción?
No existe ningún técnico en contabilidad que pudiese advertir del riesgo?
Recuerdo que desde la oposición se preguntó por esas partidas de ingresos, sinceramente no lo entiendo.

Anònim ha dit...

contabilidad???... supongo que apuntas al Sr. Secretario / Interventor.

Joan Ramon Santesmasses ha dit...

No si el "CONTABLE" es el regidor d'hisenda, ja que a la seva intervenció d’ahir al ple, va criticar que el "forat" contable, era degut a la no aprovació de augmentar el "IBI" amb un 0,01 %, i segons les seves paraules l'Ajuntament tindria uns ingressos de uns 300.000 € . visca la nova ingenieria financera!

Lluís Soler Turu ha dit...

La inclusió d'aquestes partides d'ingressos fantasma al pressupost de l'any 2009 va ser una decisió política de CiU-PVA. Enginyeria finacera una mica sapastre, i ara en patim les conseqüències...

maripau ha dit...

Sapastra dius???????????, jajaja, desde el leassing de multigestio, la inclusión de "ingresos fantasmas" en los presupuestos... realmente vergonzoso y patético.
Por cierto Lluis, desde mi ignorancia creo que aquellos que pagarón ´sus COSAS PRIVADAS CON DINERO PÚBLICO deberian devolver ese dinero ya que quien consintió su pago no tenía potestad para hacerlo, mas bien creo que fué una malversación de fondos públicos, perfectamente tipificada en el Código Penal.

Lluís Soler Turu ha dit...

Maripau, tots els pagaments irregulars dels quals hem tingut coneixement han estat investigats per la via penal i el cas està arxivat.