14 de novembre 2009

petits avenços per fer unes ordenances més justes

Dimarts passat l'equip de govern va aprovar les ordenances fiscals per l'any 2010. Des d'Esquerra ens vam abstenir en la votació, i ho vam fer per diversos motius.


- Per primera vegada, l'IBI i la taxa d'escombraries incorporen criteris de renda per unitat familiar a l'hora d'atorgar deduccions fiscals. La incorporació d'aquests criteris ha estat una reivindicació històrica d'Esquerra-Viladecavalls. Fins ara, la tònica de les deduccions a les ordenances fiscals havia estat l'anomenada "política de xecs", és a dir, que qualsevol unitat familiar de tipologia especial (nombrosa, jubilats...) tenia dret a les deduccions pel simple fet de pertànyer a aquesta tipologia, independentment que la seva renda fos de 15.000€/any o de 60.000€/any. Ara, amb la incorporació d'aquests criteris, les deduccions seran realment per qui les necessiti, per les unitats familiars especials menys afavorides. Des d'Esquerra, però, creiem que cal anar més enllà, i que l'Ajuntament ha d'apostar per la universalització en les deduccions per a qualsevol unitat familiar seguint criteris de renda. Aquest ha de ser el següent pas per redefinir les ordenances fiscals amb criteris de justícia social, en defensa de les unitats familiars menys afavorides.


- L'ecoeficiència també es va contemplar com a element que permetrà una bonificació de l'IBI, almenys aquest any 2010. Així, els habitatges que tinguin instal·lats tant sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar (proposta dels companys d'ICV) com sistemes de recollida d'aigües grises (proposta d'Esquerra) podran sol·licitar gaudir d'una bonficació en l'IBI.


- S'equiparen les famílies monoparentals a les famílies nombroses, i gaudiran de les mateixes deduccions i bonificacions [moció aprovada]. També es contemplen bonificacions per altres col·lectius amb risc social, com ara les persones amb pensió de viduïtat o altres pensionistes amb baixos ingressos.


- Es contempla una bonificació de la taxa d'escombraries als comerços al detall i de venta directa, com a mesura per pal·liar els efectes de la crisi, i també una bonificació extra als comerciants del Carrer Major a causa del descens de vendes ocasionat per l'esvoranc.

- Es congela el tipus de gravamen de l'IBI al 0,65, com el de l'any passat. L'equip de govern proposava, inicialment, augmentar-lo. Malgrat la congelació del gravamen, el procés de revisió cadastral endegat l'any 2005 suposarà aproximadament un increment del 10% en aquest impost. La nostra proposta, que coincideix amb la dels companys d'ICV, passava per estudiar una reducció del coeficient per sota de 0,65 i, d'aquesta manera, disminuir aquesta pujada del 10%. Aquest ha estat un punt clau per no votar a favor.


- Es congelen la majoria d'impostos i taxes. Malgrat tot, l'any passat es va dur a terme un augment general del 4,8% i en alguns casos força superior. En cap cas hi ha hagut una evolució paral·lela del IPC i de les ordenances fiscals. Aquesta divergència també va provocar que no hi votéssim a favor.


- D'altres aspectes que no compten amb el nostre suport són el cobrament de 35€ pels "assabentats" (obres menors que no requereixen llicència) o el cobrament de 25€ imposat per funerària per la retirada i gestió de residus en els enterraments.


Cal reconèixer que l'equip de govern ha tingut voluntat de negociar, escoltar els diversos punts de vista dels regidors/es, i incorporar criteris de la resta de grups en aquesta proposta d'ordenances fiscals. Us puc assegurar que feia ben bé tres anys que això no passava en aquest Ajuntament. Penso que cal seguir en aquesta via. Personalment, crec en la política com l'eina per defensar les idees que permet aportar propostes per solucionar problemes. Però per poder fer propostes, la voluntat de diàleg i negociació són fonamentals.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

La via que cal seguir Lluis és que plegueu tots i deixeu l´Ajuntament en mans d´una gestora externa fins al 2011.
I després, aire fresc!
Tots els que han estat a l´Ajuntament, els que hi esteu i, sobretot, els que heu manat en els darrers anys, sou responsables de la situació del poble.
Sigueu honestos amb vosaltres mateixos, feu un gest cap el poble, assumiu que sou uns incompetents i plegueu, sis plau.
Gent com vosaltres el poble no la necessita.

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

Estem d'acord que el poble es troba en una situació econòmicament crítica. Però generalitzar que això és culpa de tots és un parany al qual no es pot caure.


Esquerra-Viladecavalls sempre hem estat, som i serem honestos amb nosaltres mateixos. Ho vam ser l'any 2006 quan vam marxar de govern perquè CiU va trencar el pacte signat amb Esquerra. Ho som ara quan sol·licitem auditories per aclarir què ha passat.


No plegarem, anònim. Saber la veritat no fa mai mal a ningú. I el poble necessita gent com nosaltres per esbrinar què ha passat i evitar que torni a succeir.

Anònim ha dit...

Segurament l'única persona gràcies a qui m'he pogut assabentar del que passava aquesta legislatura a l'Ajuntament és el Lluis Soler. Llegeixo el bloc aquest gairebé diàriament i francament li dono les gràcies per l'esforç que representa.

I dic tot això en resposta al primer anònim. No m'he dedicat mai a la política però em molesten els comentaris destralers de que tots són iguals. No, no és així. No faltaria més.

I per cert, també segueixo altres blocs municipals; no en diré res, però no tenen la claretat d'aquest que jo agraeixo.

Tomeu

Anònim ha dit...

Avui he trobat un article molt adient per Viladecavalls publicat a La Vanguardia. En el troç que adjunto parla del que s´ha fet a Viladecavalls "dels petits avenços" però el primer que es va fer va ser apujar-se el sou de tots justificat a una actualització de l´IPC. Esperem que al 2010 el sou de tots també s´ajusti a l´IPC negatiu, per lo tant que es redueixi. A continuació el text:
" Sea cual sea su lugar en el escalafón, los políticos se comportan (y son percibidos) como una especie de tranquilos rentistas del presupuesto público: usufructuarios de amables prebendas y de agradables gastos suntuarios de carácter cotidiano que les alejan de una ciudadanía obligada a los recortes y a la estrechez. La función pública y los políticos parecen impermeables a las angustias del presente: se reducen, sí, las partidas correspondientes a determinadas inversiones y servicios, pero no se recortan (en el mejor de los casos, se congelan) las sinecuras que han convertido a los servidores públicos en una corte de grillos encantados de haberse conocido".

Lluís Soler Turu ha dit...

Tomeu,

Gràcies a tu per visitar sovint aquest bloc, deixar-hi els teus comentaris i opinions i fer-ho sempre amb respecte a tothom.



Anònim 09:31,

Vull deixar ben clar que el grup municipal d'Esquerra-Viladecavalls vam votar en contra dels nous sous dels tres regidors en nòmina a l'Ajuntament (Sra. Parellada, Sr. Faure i Sra. Peralta), així com de les indemnitzacions que perceben els regidors de govern i també de les indemnitzacions que percebem els de l'oposició que dediquem el nostre temps personal a fer política quan sortim de les nostres respectives feines. Veurem què es planteja al pressupost 2010, però el recolzament tant dels dos regidors no adscrits com del regidor del grup de la PVA en els sous i indemnitzacions em fa pensar que l'equip de govern no proposarà cap rebaixa dels sous dels càrrecs electes i que mantindran congelades les indemnitzacions.

Tinc clar que existeix una percepció generalitzada sobre les persones que ens dediquem a fer política com a, et cito textualment, "una especie de tranquilos rentistas del presupuesto público". Aquesta imatge negativa de la "política" sense massa distincions ni matisos és molt perillosa, i només beneficia als que sempre han volgut mantenir a la gent com més apartada de la política millor.

Aprofito doncs, per plantejar una reflexió en veu alta: si la gent honesta renuncia a fer política, qui s'hi dedicarà? Jo tinc claríssim que cada vegada que algú diu que "passa de la política", hi ha un corrupte que somriu.

Salutacions,