14 de juliol 2009

3.855 milions d'euros. 105,6% del rànquing




Ahir no vaig poder anar al correfoc que va cloure els actes de la Festa Major d'enguany. Ahir a les 20h vaig anar al Consell Nacional d'Esquerra extraordinari convocat per debatre la proposta de model de finançament acordat aquest cap de setmana. Després de tres hores de debat intens, la proposta va ser ratificada per àmplia majoria.


Esquerra ha aconseguit superar els dos objectius que es va marcar: 3.800 milions d'euros i arribar al 105% del rànquing per càpita. La fermesa i l'empenta d'Esquerra han fet possible l'acord.


L'acord comporta la reducció d'una tercera part del dèficit fiscal que el propi govern espanyol va reconeixer amb la publicació de les balances fiscals l'agost de 2008. La balança fiscal d'un territori és la diferència entre les despeses que un govern central fa en aquell territori i el volum d'impostos (IVA,IRPF...) obtinguts en el mateix territori per finançar el conjunt de la despesa pública. El dèficit fiscal català de l'any 2005 calculat i publicat pel govern espanyol l'estiu de l'any passat varia entre el 8,7% i el 6,4% del PIB de Catalunya, de manera que equival a uns 15.400 milions d'euros de mitjana. Els 3.855 milions d’euros que obtindrem el quart any més els 1.200 milions de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut suposen una reducció d'aquesta tercera part del dèficit (5.000 M€), un compromís adquirit per Esquerra al programa electoral.


L'acord comporta arribar al 105,6% el darrer any d'aplicació del nou model. Aquest índex es calcula a partir del quocient obtingut entre el finançament total de cada comunitat autònoma i la població ajustada. Per primer cop en 30 anys s'elimina la discriminació fiscal per càpita. Fins ara estàvem al 94,7% i per primer cop superem l’índex 100% (que és la mitjana espanyola).


Malgrat ser un acord que ha portat al límit l'articulat del finançament que es recull a l'Estatut, el dèficit fiscal no desapareix i no hem d'oblidar-ho. Tampoc podem oblidar que aquest acord és molt menys del que es podria haver obtingut si l'Estatut del 30 de setembre de 2005 no hagués estat retallat la nit del 21 de gener de 2006 pel pacte entre Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero.


Amb el nou Estatut i el nou model de finançament hem arribat al límit de la relació amb l'estat. Hem demostrat que un estat espanyol federal no és possible, precisament perquè a Madrid no hi ha cap federalista. Només hi ha un camí per acabar per sempre amb el dèficit fiscal: el dret a decidir. El canvi de paradigma ha començat.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

LLuis, ets un sumia truites!!! i em pensaba que més llest per no deixar-te enganyar amb 3 hores.
Potser l´Anna Simó que va votar en contra de l´acord et podria explicar el per què.
El si a l´Estatut el van pactar en Carod i en Puigcercós: "Puigcercós tu candidat si votes "si" a l´Estatut que digui el PSOE-PSC i jo em quedo a la poltrona fins al 2010". Fet i dit. Però el Puigcercós ho pagarà el Novemvre del 2010!!!

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim,

En primer lloc, l'Anna Simó va votar favorablement a l'acord al Consell Nacional. Rectificar és de savis.


Mai hi ha hagut un sí a l'estatut. Et recordo que Esquerra vam votar que no, i per això vam ser expulsats de govern. Catalunya no disposa d'un model de concert econòmic per culpa de les retallades de l'Artur Mas.


Amb l'article 206 de l'estatut que fa referència al finançament, 3.855 milions d'euros a través del nou model, més 1.200 milions d'euros a través de la disposició adicional tercera, ens permeten recuperar un terç del dèficit fiscal. La fermesa d'Esquerra ha estirat l'acord a l'alça. Aquest és el millor acord possible amb un topall tan baix com l'actual estatut retallat per CiU i PSOE.


Esquerra Republicana de Catalunya hem tornat a demostrar que som una eina útil pel país. Hem apretat fins l'últim moment per aconseguir el millor acord.


CiU perd credibilitat cada dia que passa. Ningú entén, després de 23 anys de peix al cove, després del pacte amb el PP per 251 milions d'euros, després d'avalar de les retallades de l'estatut, que ara CiU digui que no és un bon acord quan, gràcies a la fermesa d'Esquerra, hem aconseguit molt més. Tens algun dubte que CiU o PSC o ICV no haurien acceptat la primera proposta de 1.900 milions d'euros del ministre Solves i l'haurien venut com el millor acord de la història?


Tot i votar no a l'Estatut, Esquerra Republicana de Catalunya estem defensant el contingut del text estatutari davant el govern espanyol. Esquerra hem tibat del carro fins al darrer moment.

Anònim ha dit...

Yo también pienso que Puigcercós como dijo Iceta quiere ponerse medallas. Porqué lo único cierto del acuerdo es que el primer año habrá encima de la mesa a repartir para todos algo más de 5 mil millones. Con esto Catalunya no llega al 105%, es justo un poco más del 100%. Lo del 105% será, si es, en 2012 - un año más tarde de lo que dice el Estatut que habla de 3 años, por lo tanto 2011 (el primero es 2009 porqué aunque el acuero sea ahora es con efectos a 1 de enero 2009). Por lo tanto, Zapatero embustero ha vuelto a engañar a los catalanes: primero se saltó lo que marca el Estatut como fecha del 9 agosto y ahora incumple el plazo. Siempre claro, con el apoyo de ERC

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

Esquerra és una eina al servei del país. El model s'ha de desplegar en els propers 4 anys. D'aquesta manera aquest any 2009 recuperarem 2151M€; l'any 2010 en recuperarem 2654M€; l'any 2011 seràn 3104M€ i l'any 2012 assolirem els 3855M€. Amb els ingressos del model més la disposició adicional de l'estatut, Catalunya assolirà l'index 102,6% aquest 2009, un 103,4% l'any 2010, un 104,2% l'any 2011 i un 105,6% l'any 2012.


Igual que Esquerra ha defensat amb ungles i dents el contingut d'estatut retallat (entre Mas i Zapatero) pel qual vam demanar el NO en referèndum, Esquerra defensarà amb fermesa l'aplicació del nou model.

Esquerra, repeteixo, és una eina al servei del país.


I sí, en Zapatero és un mentider, en això estem d'acord. Entre d'altres va enganyar al Sr. Artur Mas prometent-li la presidència de la Generalitat a canvi de les retallades a l'estatut. I això no ho dic jo, ho diu el senyor Felip Puig...

Anònim ha dit...

Lluis, a ERC teniu el mal del Barça: guanya 3 titols i segueix preocupant-se i parlant del Madrid.
ERC aconsegueix tancar un bon acord de finançament i l´unic que fa és parlar de CiU.
És una obsessió i un gran error. Tu també el comets a Vila

Anònim ha dit...

Nadie ha dado cifras. Ni la ministra ni Castells. Sólo ERC. Castells no se atreve a pronosticar cuál será el déficit de la Generalitat a final del 2009.
¿Cómo ERC se atreve a decirnos que en el 2012 tendremos 3.855 milllones? Es que ellos son los únicos del mundo mundial que saben como irá la economía, porqué esta cifra dependerá de la evolución de la economía... Como siempre, estos políticos intoxicando. Luego se lamentan en público -porqué en privado ya les suele ir bien- la desafección que se traduce en abstención. No nos mareeis con cifras que no somos tontos!!!

Lluís Soler Turu ha dit...

Anònim,

Esquerra ha tancat un bon acord de finançament i l'ha explicat, tal com tu mateix pots veure al vídeo de la roda de premsa del President d'Esquerra, Joan Puigcercós. A nivell nacional, Esquerra és al govern de la Generalitat i hem de parlar de la nostra obra de govern, que no és poca. Estem d'acord, i potser no ho sabem fer tan bé com els altres partits. A Esquerra fem la feina, però després no la sabem vendre, en això segurament ens posarem d'acord.


Ara bé, Esquerra només parla de CiU, quan prèviament CiU ataca a Esquerra o quan prèviament CiU pren decisions nefastes que afecten al conjunt del país. Hauria estat molt digne que CiU hagués posat en pràctica el "sentit d'estat" del qual sempre fan gala i hagués acceptat que es tracta d'un bon acord. Però no. Tot l'arsenal d'opinadors de CiU està carregant contra Esquerra des de les seves tribunes. El que no podem fer és quedar-nos callats i ser l'ase dels cops, justament quan els cops venen d'un dels partits que va retallar l'estatut.


A nivell de Viladecavalls, malauradament, vivim una legislatura política marcada per l'obsessió de castigar a tots aquells i aquelles que no pensen com els que manen. Treballadorss, associacions, veïns, grups polítics... aquí no se salva ningú. A nivell polític, alguns membres de l'equip de govern no permeten fer política als grups municipals de l'oposició, vulnerant lleis i reglaments per impedir que desenvolupem la nostra tasca. El que jo no puc fer és deixar de denunciar aquest fet i deixar d'assenyalar als culpables només per evitar parlar de CiU.


De totes maneres, entomo la crítica i miraré de corregir-ho en la mesura del possible, tot i que per fer control i fiscalització de l'equip de govern, en algun moment serà inevitable parlar sobre determinades pràctiques d'alguns membres de CiU-Viladecavalls.


Salut i blocs!

Lluís Soler Turu ha dit...

anònim 16:05,

Ben senzill. Esquerra donem les xifres, perquè les hem pactat i calculat. Res d'intoxicació. Esquerra és una eina al servei d'aquest país i seguirem ferms en exigir al govern espanyol el compliment de l'acord i l'aplicació del model, com no podia ser d'altra manera.

Salut i blocs!